V našich článcích píšeme o tom, jak jsou mopy neúčinné, že pouze roznáší špínu, zanechávají mokrou podlahu, jsou rájem bakterií a nikdy nevyčistí podlahu dokonale. Oproti tomu vždy chválíme úklidové stroje, zejména pak Kaivac, který sami používáme při úklidových službách. Ale kde je důkaz? Rozhodli jsme se proto udělat ATP test znečištění podlahy v běžně používané kanceláři, který buď potvrdí nebo vyvrátí to, za čím tak dlouho stojíme. Podívejte se na video!

Co je ATP test?

ATP test, nebo také bioluminiscenční test, je proces rychlého měření aktivních rostoucích mikroorganismů detekcí adenosintrifosfátu nebo ATP. To většině lidí ale nic neřekne, proto budeme raději používat termín test znečištění nebo monitoring úrovně hygieny.

ATP je molekula, která se nachází v živých buňkách a kolem nich a poskytuje přímou míru biologické koncentrace. Zjednodušeně lze tedy říct, že ATP test ukazuje přítomnost organického znečištění.

Měření úrovně hygieny (ATP test) se provádí pomocí luminometru. Funguje tak, že stěrkou setřete povrch a vzorek vložíte do tohoto speciálního přístroje, který vyhodnotí míru organických nečistot a převede ji do číselné hodnoty (RLU).

Tip: Mokrá podlaha nemusí být zaručeně čistá. Změřte si úroveň úklidu pomocí ATP testu

Co znamená hodnota RLU na luminometru?

Systém ATP používá jako měrnou hodnotu relativní jednotky světla (RLU). I přesto, že poměr RLU k ATP se liší podle výrobce luminometru, což znamená, že každý může ukazovat jiné hodnoty, úměra je vždy přímá, tzn., že čím vyšší je ATP, tím vyšší je také RLU. Z toho plyne, že čím vyšší je RLU, tím je povrch více znečištěn.

Naměřené skóre se pak rozlišuje na přijatelné a nepřijatelné, označované také jako prahové hodnoty nebo limity. Někdy se výsledky ATP testu rozdělují také na tři kategorie podle výše RLU:

  • 0 – 50 RLU – čisté prostředí
  • 50 – 99 RLU – přijatelné prostředí – varování
  • 100+ RLU – silně znečištěné prostředí
ATP - prahové hodnoty, limity čistého prostředí

Z této kategorizace lze odvodit, že naměříme-li pomocí luminometru hodnotu větší jak 100 RLU, obsahuje povrch velkou přítomnost organického znečištění, a to i přesto, že se vám bude zdá perfektně čistý. Názornou ukázku můžete vidět v našem vlastním ATP testu, který jsme prováděli na kancelářské podlaze, viz video.

Je důležité také zmínit, že naměřené hodnoty mohou být na každém povrchu zcela odlišné. Velmi totiž záleží na poréznosti povrchu, ale také na jeho historii. Povrch s vyšší porézností (dřevěná podlaha) bude s velkou pravděpodobností obsahovat podstatně více znečištění než povrch s porézností menší (litá podlaha). Stejně tak více nečistot a bakterií bude v podlaze, která se pravidelně nečistí oproti té pravidelně udržované.

Jak probíhal náš ATP test čistoty?

Jako testovaný povrch jsme vybrali středně používanou podlahu v kanceláři, kterou jsme několik týdnů před realizací testu pravidelně vytírali jen běžným mopem na podlahy. To proto, abychom demonstrovali, jak neúčinné mopy ve skutečnosti jsou, a to i když používáte čisticí prostředky. Testovaná podlaha je z dřevěného materiálu, který je více porézní, takže se v ní dobře usazují nečistoty. Jak uvidíte ve videu, podlaha vypadá opravdu velmi čistě. Jak jsme tedy postupovali?

1. ATP měření nevytřené špinavé podlahy

Chtěli jsme znát stav podlahy ještě předtím, než se jí dotkne mokrý mop, úklidový stroj nebo jakákoliv jiná úklidová technika. Podlaha byla před tímto testem naposledy vytřena před týdnem. Před použitím mopu jsme tedy provedli první stěr ze suché podlahy.

2. Vytření podlahy mopem + ATP měření čistoty

Po prvním stěru špinavé podlahy jsme ji vytřeli obvykle používaným mopem. Jak je u mopu zvykem, zanechává za sebou mokrou a kluzkou podlahu, která představuje nejen nebezpečí uklouznutí, ale také riziko křížové kontaminace. Po precizním setření podlahy mopem jsme tedy provedli druhý stěr a následnou analýzu v luminometru.

3. Měření podlahy vytřené úklidový strojem + ATP měření čistoty

V poslední fázi našeho ATP měření jsme vytřeli podlahu úklidovým strojem, konkrétně strojem Kaivac, o jehož účincích jsme už psali v mnoha předchozích článcích. Vybrali jsme si tento úklidový stroj, protože je extrémně silný a umí pracovat bez jediné kapky chemického čisticího prostředku. Dokonce nepotřebuje ani teplou vodu, bohatě mu stačí studená. Podlahu jsme tedy vytřeli bez chemikálií a jen studenou vodou. Po vytření podlahy jsme provedli v pořadí třetí a poslední stěr a finální analýzu.

Share This