]Máte podezření, že se ve vašem bytě vyskytují štěnice, ale nejste si 100% jisti? Podívejte se na fotografie ve vysokém rozlišení a přečtěte si naše rady, které vám s jejich identifikací pomohou. Povíme si něco o jejich kousnutí, výskytu a infekcích, a poradíme také, jak se jich spolehlivě zbavit pomocí dezinsekce.

Štěnice domácí

Štěnice domácí (latinsky Cimex lectularius), někdy nazývaná také jako štěnice postelní, je běžný parazit lidí, který se živí především lidskou krví. Její výskyt byl zaznamenán po celém světě, takže se s ní můžete setkat nejen doma, ale také v hotelu na zahraniční cestě. Štěnice domácí je ploštice o velikosti 4 – 5 mm a řadí se do říše živočichů a kmene členovců. Svým vzhledem připomínají jadérko jablka. Dospělí jedinci mají plochý tvar těla světlehnědé až červenohnědé barvy. Přes den se skrývají v lidských obydlích a v noci, kdy jsou aktivní, sají na lidech krev.

Jak poznat štěnice

Za svůj život naklade štěnice 200 – 500 vajec, které jsou nejčastěji přichyceny na nábytku. Její život je dlouhý přibližně 300 dnů. Bez potravy (krve) dokáže přežít i několik týdnů až měsíců.

Kousnutí štěnicí

Kousnutí štěnicí je velmi nepříjemné, nicméně nebolí a připomíná štípnutí komára. Kůže zčervená a může i natéct. Většinou ale skvrna během chvilky zmizí. U některých lidí však může na pokožce zůstat několik dní či dokonce týdnů. Samotné zakousnutí štěnice trvá 5 – 20 minut podle jejího vývojového stádia. Někdy je velmi složité poznat, že se jedná o kousnutí právě od ní. Bohužel ani lékaři a dermatologové nedokážou spolehlivě identifikovat tato kousnutí. Když se štěnice zakousne, vstříkne do kůže člověka anestetikum, takže není schopen poznat, že mu sají krev.

Štěnice domácí na lidském těle

Výskyt štěnice

Lidé si často myslí, že štěnice se vyskytují jen u sociálně slabších rodin, kteří ne příliš dbají o čistotu a hygienu svého domova. To je však velký omyl. Vyskytují se také v luxusních obydlích bez ohledu na hygienické podmínky. Může vám je do bytu přinést návštěva nebo si je přivezete ze zahraniční dovolené. Stačí když se v cestovním kufru usídlí pouhá jedna samička. Ta totiž dokáže naklást až 5 vajíček denně, ze kterých se cca po jednom týdnu vylíhnou larvy, které asi měsíc až dva dospívají. Jakmile dospějí, máte problém. Nejčastěji se ukrývají v blízkosti člověka, konkrétně pak v konstrukcích postele, skříních, matracích, obrazech, štěrbinách, ale také například za odlepenými tapetami nebo plakáty.

Štěnice navíc velmi rádi migrují, takže původním zdrojem jejich rozšíření mohou být i vaši sousedé. Pokud o nich nebudete vědět, a nezasáhnete včas, jejich populace se rozšíří klidně do všech místností v bytě. Není tedy zcela jednoduché se jich zbavit, a to právě díky jejich migračním schopnostem. Při jejich likvidaci je důležitá nejen pečlivost, ale také součinnost ostatních sousedů, kteří v bytě či domě žijí.

Infekce a přenos nemocí štěnicemi

Kousnutí štěnicí svědí podobně, jako komáří štípnutí. Člověk si pak postižené místo škrábe, což může představovat potenciální riziko pro vznik infekce. V některých případech může dojít k dlouhodobé léčbě, podobně jako třeba ekzém. Kousnutí může u citlivějších lidí způsobit otoky nebo dokonce alergii.

Štěnice parazitují také na některých zvířatech, zejména pak na ptácích, holubech a netopýrech, což by mohlo vyvolávat určité obavy z přenosu nemocí. Tyto obavy jsou ale zbytečné, protože zatím nebylo prokázáno, že by štěnice byly přenašeči.

Jak se zbavit štěnice

Jak poznáte, že máte v bytě štěnice?

Protože jsou štěnice hmyzem nočním, jen těžko je uvidíte přes den. Najdou si vás podstatně lépe než vy je, a to proto, že pro svou orientaci v prostoru používají tzv. chemotaktiku. Vycítí teplo těla nebo dokonce oxid uhličitý, který člověk vydechuje. Zaútočí na vás právě když spíte. Jakmile se k vám přiblíží, hned jdou na věc. Jejich kousnutí vás ale neprobudí, protože je téměř bezbolestné. Zatímco vás ráno bude místo kousnutí svědět, budete si myslet, že to byl komár. A to je další důvod, proč odhalení štěnic může být někdy komplikované, protože nebudete mít žádné podezření.

Pokud se tedy často probouzíte se štípanci nebo červenými pupínky, které začnou nesnesitelně svědět, je čas udělat kontrolu nejen ložnice, ale celého bytu.

  • Zkontrolujte matrace, postele, obrazy, skříně apod.

Protože jsou ale štěnice velmi malé (4 – 5 mm), můžete je lehce přehlédnout. Navíc jsou plaché, takže se před vámi schovají. Hledejte proto velmi pečlivě, pomalu a ideálně v noci při dobrém umělém světle. Kromě samotných štěnic hledejte také jejich trus. Ten uvidíte pravděpodobně lépe. Jde o větší množství černých teček, jako byste rozsypali mák.

Protože štěnice prochází několika fázemi života, můžete mimo výkalů najít také jejich svlečky. Jedná se o malé průhledné krunýřky, ze kterých se štěnice svlečou a přejdou do další životní fáze, podobně, jako pavouk.

Životní cyklus štěnice domácí

Tip: Pokud máte podezření výskytu štěnic ve vašem bytě, ale nejste si zcela jisti, pořiďte si lepovou past. Ta obsahuje feromony, které je přilákají a zajistí, aby se přilepily. Nespoléhejte ale na to, že past štěnice zcela vyhubí. Slouží pouze pro zjištění výskytu – monitoring.

Jak se zbavit štěnic?

Zapomeňte na nějaké repelenty nebo pastičky. Ty štěnice rozhodně nevyhubí. Repelentem je maximálně tak rozprášíte do dalších místností a pomocí lepících pastiček jich vyhubíte jen několik.

„Jediným možným způsobem, jak se zbavit štěnic, je velmi pečlivá a dobře zvolená dezinsekce.“

Určitě vás napadne, že byste se chtěli zbavit štěnic vlastními silami, abyste ušetřily peníze. Bohužel vás ale musíme zklamat, protože jejich likvidace je velmi obtížná a to někdy i pro profesionály. To vám potvrdí snad všechny firmy zabývající se službami DDD. Pokud se pustíte do hubení svépomocí, utratíte nemalé finanční prostředky za nákup chemických prostředků, jako je Raid nebo Biolitt, které nakonec nebudou efektivní. Navíc riskujete zvýšení odolnosti štěnic proti těmto běžně přístupným insekticidům. Některé přípravky mohou dokonce používat jen profesionálové, kteří k tomu mají patřičné oprávnění.

„Nesnažte se provést dezinsekci štěnic svépomocí, protože neuspějete. Nechte to raději na profesionálech.“

Pokud byste se přeci jen rozhodli, že to zkusíte, zde je několik tipů, jak se štěnic zbavit. Nejúčinnější je kombinace chemické a mechanické likvidace. V případě velkého rozšíření štěnic se pak používá insekticidní dýmovnice.

  • odsátí vysavačem
  • hubení pomocí horké páry
  • insekticidní postřik
  • insekticidní dýmovnice

Share This