V jednom z našich předchozích článků o mopech jsme vám představili 5 důvodů, proč je nepoužívat. Pro ty co ho nečetli, tak mopy: roznáší špínu, práce s nimi je těžká a pomalá, zanechávají mokrou podlahu, jsou domovem bakterií, šíří nemoci a nikdy nevyčistí podlahu dokonale. V dnešním článku se zaměříme na to nejdůležitější a bohužel stále velmi opomíjené, což jsou nebezpečné nemoci, které se v mopech udržují a roznášejí pomocí křížové kontaminace. Otevřeme věčné tabu o mopování ve zdravotnictví, které je stále informačně potlačováno. Víte, jaké vám, jako pacientovi a zdravotnickému personálu, hrozí onemocnění, která jsou způsobena špatným úklidem v nemocnicích?

Mop podporuje bakterie, ví se už přes 40 let

Bakterie, ze kterých vznikají pro lidský organizmus nebezpečné nemoci, a které vznikají a šíří se právě díky vytírání mopem, jsou ve většině nemocnicích a ani o tom nevíte. Dokazují to americké studie ze sedmdesátých let.

Hospital Sanitation: The Massive Bacterial Contamination of the Wet Mop

Už v roce 1971 Američané zjistili, že odložený vlhký mop podporuje výskyt a růst bakterií, a že je velmi obtížné a téměř nemožné ho dostatečně dekontaminovat ani prostřednictvím chemické dezinfekce. Dekontaminace je účinná pouze když se mop dezinfikuje pečlivě každý den. Dokazuje to studie “Hospital Sanitation: The Massive Bacterial Contamination of the Wet Mop“ (česky: Nemocnice a zdravotnická zařízení: Masivní bakteriální kontaminace díky mokrým mopům).

Jiná americká studie z roku 2004, která se jmenuje “Household cleaning and surface disinfection: new insights and strategies“ (česky: Úklid domácnosti a dezinfekce: nové pohledy a strategie), a kterou vydal Journal of Hospital Infection, zase dokázala, že většina těch, kteří používají pro vytírání podlahy mop, ho používá k vytření druhého povrchu, což významně zvyšuje potenciál ke křížové kontaminaci bakterií.

Mop v nemocnicích? Zamítnuto!

Mopy jsou známé už velmi dlouho a svým boomem si prošly již před desítkami let. Staly se také velmi oblíbenými, a to zejména díky své ceně. Jsou beze sporu rychlým úklidovým nástrojem, ale vhodné jsou možná tak pro domácnosti, nikoliv pro profesionální úklid, a už vůbec ne v místech, jako je již zmiňované zdravotnictví, kde platí pravidla vyššího stupně úklidu.

Zejména v nemocnicích, ale i všech ostatních zdravotnických zařízeních, jako jsou lékařské ordinace, polikliniky, porodnice, léčebny, kliniky, lázně nebo zdravotnické laboratoře, je kvalitní úklid bez nadsázky otázkou života a smrti. Hrozí v nich totiž tzv. nozokomiální nákazy, známější spíš jako nemocniční nákazy. Jedná se o kolonie bakterií, které žijí v nemocnicích, a protože jsou díky každodennímu styku se silnými léčivy a dezinfekčními prostředky rezistentní, představují nejen pro pacienty, ale i personál, skutečné ohrožení života.

Dle evropských statistik zemře v důsledku infekcí, které jsou spojeny se zdravotní péčí, asi 37 tisíc pacientů ročně, což je zhruba stejný počet lidí, kteří v Evropě zemřou každý rok při auto nehodě. Evropa pak platí na péči o tyto pacienty o zhruba 4,5 miliardy korun navíc. O jaké infekční onemocnění se jedná?

Nemoci, které vznikají nozokomiální nákazou

  • bakterie – Staphylococcus aureus, včetně kmenů MRSA, Streptococcus pyogenes, agalactiae, pneumoniae, Clostridium perfringens, tetani, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus feacalis, Klebsiella pneumoniae
  • viry – Adenoviry, RS viry, Herpetické viry, EB viry, Coxsackie viry, HAV, HBV, HCV, HIV, AIDS
  • houby – Candida albicans, Aspergillus sp.
  • parazité – Pneumocystis carinii, Giardia lamblia
Nemoci, které vznikají nozokomiální nákazou

Nozokomiálním nákazám předchází

  • pravidelný úklid s vysokým stupněm čistoty a hygieny
  • dodržování základních hygienických zásad
  • dodržování hygienických a dezinfekčních plánů
  • výběr dezinfekčních prostředků
  • správně naředěné dezinfekční roztoky
  • dokonale provedená povrchová dezinfekce
  • precizní hygiena rukou
  • správná manipulace s použitým prádlem
  • dodržování pravidel křížové kontaminace
  • nepoužívání mopů na vytírání podlah

„Mop na vytírání podlahy není vhodný pro použití ve zdravotnictví.“

A co vaše úklidová firma, jak provádí úklid ve vašem zdravotnickém zařízení? Uklízí podlahy mopem nebo úklidovým strojem? Pokud mopem, tak jaká dělá opatření proto, aby zabránila růstu bakterií a křížové kontaminaci?

Jak se zbavit bakterií v mopu?

Pokud má být mop co nejvíce zbaven bakterií, aby se zabránilo křížové kontaminaci, je možné ho nechat vyprat s detergenty (čisticí prostředky) v horké vodě, přičemž se musí následně po dobu dvou hodin sušit při teplotě 80 °C. Většina komerčních tkanin, které jsou určeny pro úklid, se suší na 60 °C, protože vyšší teploty nevydrží.

Jak čistí mop většina uklízeček?

Podle našich interních průzkumů, které si děláme už řadu let, jsme zjistili, že opravdu jen velmi zřídka narazíte na úklidovou firmu, která dekontaminuje čisticí hadry a mopy. Stejně tak jsme se setkali pouze u několika málo firem, které byste spočítaly na jedné ruce, že suší čisticí hadry a mopy na vysokou teplotu (80 °C). Je to totiž časově, ale i finančně náročné.

Drtivá většina uklízeček mop pouze vyždíme v kbelíku se špinavou vodou a odloží ho do kouta kumbálu. Tam se hezky zapaří a stává se tak ideálním prostředím pro vznik a další šíření nebezpečných bakterií.

Jak čistí mop většina uklízeček?

Jak čistí podlahy naše úklidová firma?

Abychom maximálně předešli výskytu a šíření nozokomiálních nákaz, používáme na čištění podlah speciální úklidové stroje americké značky KaiVac, nikoliv mopy, které špínu jen roztírají a jsou zdrojem mnoha nebezpečných nemocí.

Špičkové technologie těchto strojů dokáží z podlahy odstranit až 99,8 % všech nečistot a bakterií, kdežto mopy odstraní podle průzkumů pouze 50,9 % nečistot.

Do zdravotnických zařízení je ideální bezdotykový podlahový stroj KaiVac No-Touch Cleaning System řady 1700 nebo 1200.

Více informací se můžete dočíst také v článku Bezdotykový úklid nemocnic. Stop křížové kontaminaci a šíření nozokomiálních infekcí.

Máte nějaký dotaz k této problematice? Rádi vám poradíme, pokud to bude v našich silách. Napište nám do komentářů.

Share This