V dnešním článku se budeme věnovat zdraví zaměstnanců, kteří při své manuální práci, převážně v průmyslových odvětvích, pravidelně a dlouhodobě stojí na tvrdé podlaze. Právě u těchto osob se velmi často objevují různé zdravotní problémy, například zvyšující se únava, bolesti zad a pohybového ústrojí, nohou, svalů, kloubů, ale také hlavy. To všechno může mít za následek zhoršení pracovního výkonu zaměstnance a dokonce i ohrožení bezpečnosti práce. Protiúnavové průmyslové rohože vám s těmito problémy ale mohou pomoc. Jak konkrétně?

Je dokázáno, že protiúnavové průmyslové rohože zvyšují nejen bezpečnost a ochranu zdraví při práci, ale také produktivitu zaměstnanců. Jsou totiž konstruovány tak, aby se tělo při stání lehce pohupovalo. Díky tomu pak dochází k pohybu lýtkových svalů na nohou, což podporuje krevní oběh a zároveň zamezuje stagnaci žil. V důsledku toho se pak zaměstnanec necítí tolik unavený a jeho produktivita neklesá.

Ale pozor! Příliš měkká nebo odpružená rohožka může mít také negativní vliv na pracovní výkon zaměstnance. Vybírejte proto rohože vždy s odborníkem.

Rizika dlouhodobého stání

Zvýšenému riziku bolesti zad, a to zejména v jejich spodní části, se vystavují všichni, kteří pracují ve stoje déle jak 4 hodiny denně. Pracujete-li ve stoje tak dlouho, přečtěte si velmi pozorně, co vám hrozí.

Snížení průtoku krve

Dlouhodobé stání na tvrdém povrchu bez ergonomické rohože nebo podložky může mít za následek, že člověku se stahují svaly, čímž dochází ke snížení průtoku krve. Díky tomu pak začne bolest svalů a kloubů.

Ploché nohy a pronace

Dlouhodobé stání na jednom místě také způsobuje ploché nohy a tzv. pronaci. Pronace představuje nohy do X a na vnitřních stranách nadměrně sešlapanou obuv.

Syndrom patní ostruhy

To vše může způsobovat velmi nepříjemné bolesti, ale také neustálou únavu a nakonec vést až k plantární fascitidě – syndromu patní ostruhy, která se mimo jiné často objevuje také u běžců.

Rizika dlouhodobého stání - reflexní tabulka nohou

Vědecké důkazy

Vědecké důkazy o tom, jaký vliv má dlouhodobé stání při práci, poskytlo už několik světových výzkumníků. Například v roce 1988 Dr. Mark Redfern a Dr. Don Chaffin z centra pro ergonomii ve státě Michigan (Center for Ergonomics – University of Michigan) nebo v roce 1994 Paula Hinnen a Stephan Konz z katedry průmyslového inženýrství v Kansasu (Department of Industrial Engineering – Kansas State University).

Ploché nohy a pronace

V roce 2011 pak Prof. Dr. Redha Taiar, odborník na biomechaniku, lidský pohyb, kinematické a kinetické analýzy a biomedicínské technologie, zpracoval rozsáhlou studii, která ukázala, jak protiúnavové rohože ovlivňují lidskou mechaniku při práci.

Všechny tyto studie dokazují, že použití ergonomických rohoží s protiúnavovým efektem výrazně ulevuje nejen nohám a zádům, ale celému tělu.

„Dlouhodobé stání na pracovišti bez ergonomické protiúnavové rohože způsobuje dysfunkci v rovnováze stojící osoby.“

Práce bez protiúnovavé rohože

Studie od Prof. Dr. Redha Taiara, Standing Smart – Increasing the comfort of standing workers, dokazuje, že při dlouhodobé práci ve stoje se objevují dysfunkce v rovnováze člověka. Tato dysfunkce může způsobit patogeny nebo repetitivitu a další faktory, které omezují práci. Dále bylo vypozorováno, že při rozložení tlaku nohou (30 % ku 70 %) se váha celého těla přesouvá hlavně na pravou stranu. Taková nerovnováha je pro lidské tělo velmi škodlivá.

Práce s protiúnovavovou rohoží

Při dlouhodobém stání na protiúnavové průmyslové rohoži byly zaznamenány situace, při kterých pracovníci dělali neustále nepatrné pohyby. A to je správně, protože dochází k dobrému prokrvování. Testování protiúnavových rohoží odhalilo jejich ergonomické vlastnosti a dokázalo se, že podporují svalovou kostru a umožňují komfortní pracovní polohu, která tolik nezatěžuje zejména nohy a pohybové ústrojí člověka.

Tip: Celou studii v angličtině si můžete přečíst v dokumentu STANDING SMART – Increasing the comfort of standing workers.

Myslete na ergonomii pracoviště

Není to samozřejmě vše jen o kvalitní průmyslové rohoži, ale o celkovém přístupu k ergonomii práce. Velkou roli hraje také to, zda pracovník udržuje vzpřímenou pozici a rovnováhu celého těla, která vede ke snížení patologií a jejich důsledků při každodenní práci ve stoje.

Ergonomie pracoviště a protiúnavové rohože

Pokud chcete dosáhnout těch nejlepších výsledků a maximálně chránit zdraví svých zaměstnanců, doporučujeme vám vyhledat odborníka, který proškolí vaše zaměstnance v oblasti bezpečnosti práce ve vztahu k ergonomii pracoviště a ergonomii práce se zaměřením na dlouhodobé stání. Pokud to myslíte s ergonomií práce opravdu vážně a rádi byste své zaměstnance nechaly proškolit, obraťte se na Bozp.cz.

Nižší únava a lepší produktivita i bezpečnost

Pokud zaměstnavatel zajistí svým zaměstnancům protiúnaovové rohože s ergonomickými vlastnostmi, chrání nejen jejich zdraví z dlouhodobého hlediska, ale také sám sebe, protože tak sníží riziko pracovního úrazu nebo dokonce nemoci z povolání svých vlastních zaměstnanců. Navíc, a to je také velmi důležité, jeho zaměstnanci budou podávat lepší pracovní výkon. Ergonomické protiúnavové rohože:

  • jsou protiskluzové pro suché i mokré prostředí
  • snižují bolesti nohou a pohybového ústrojí
  • snižují tlak na nohy, kyčle, ale i páteř
  • zamezují únavě a bolesti hlavy
  • zlepšují produktivitu a výkon zaměstnanců
  • mají tepelné, hlukové, ale i vibrační izolační schopnosti
  • chrání podlahu před jejích poškozením – tlumí nárazy
  • zvyšují bezpečnost a ochranu zdraví při práci
  • snižují riziko pracovních úrazů

Uplatnění ergonomických rohoží

Ergonomické rohože s protiúnavovými vlastnostmi lze použít ve všech odvětvích. Nejčastěji se však používají tam, kde dochází k dlouhodobému stání pracovníků, například:

  • strojírenský průmysl a obrábění kovů
  • elektrotechnický průmysl
  • hutnický průmysl – výroba a zpracování železa a neželezných kovů
  • chemický průmysl a petrochemie
  • farmaceutický průmysl
  • průmysl stavebních hmot
  • zpracovatelském průmyslu
  • výrobní a montovací linky
  • a další

Jaké rohože jsou ergonomické a protiúnavové?

Na českém trhu existuje řada dodavatelů ergonomických a protiúnavových rohoží, nicméně buďte při výběru velmi opatrní. Tu a tam se objeví vysoce nekvalitní, rádoby průmyslové, rohože, které pochází z asijské produkce. Takové rohože nesplňují ergonomické požadavky a standardy a velmi často jsou vyrobeny z materiálů, které jsou zdraví škodlivé. Vždy vybírejte rohože od prověřených dodavatelů, kteří mají dlouholeté zkušenosti.

Tip: Jak poznáte kvalitní rohože? Nenechte se napálit!

Nezapomeňte se podívat také na naši nabídku průmyslových rohoží. Jsme totiž předními dodavateli nejen rohoží, ale také čisticích zón ve Střední Evropě. Prodáváme rohože z přírodního kaučuku (latex), které se řadí mezi nejodolnější a nejkvalitnější vůbec. Díky svým vlastnostem jsou vhodné i do extrémně náročných průmyslových provozů, kde jsou kladeny vysoké požadavky na zdravotní nezávadnost, protiskluzové, protiúnavové, ergonomické a antistatické vlastnosti. V naší nabídce podle těchto kritérií naleznete následující rohože:

  • AirFlex
  • YogaFlex
  • Nordic Lite
  • Safe Linky
  • Safe Link Lite
  • Sanitop

Průmyslové rohože s ergonomickými vlastnostmi - AirFlex, YogaFlex, Nordic Lite, Safe Link, Safe Link Lite, Sanitop

Share This