Tělocvična je ústředním bodem nebo dokonce srdcem školy a proto je důležité, aby byla reprezentativní a bezpečná. V dnešním článku se tak zaměříme na jeden z nejdůležitějších faktorů, který uspokojí oba tyto nároky. Je jím pravidelná údržba a čištění podlahy tělocvičny. Poradíme vám, jak by se měla taková podlaha udržovat, aby byla vždy perfektně čistá, suchá a bezpečná pro všechny, kteří ji využívají. Dodržujte našich 5 doporučení, jak se starat o podlahu v tělocvičně a prodloužíte její životnost na maximum.

Jak se starat o podlahu v tělocvičně?

Proto, aby podlaha v tělocvičně vydržela nápor sportovních aktivit (skákání, dupání, nárazy, manipulaci se sportovním náčiním apod.), je většinou vyrobena z kvalitního tvrdého dřeva. Pokud jste už někdy zajišťovali novou podlahu do tělocvičny, tak víte, jak je to finančně náročné. Aby podlaha vydržela co nejdéle, nebo aby nedošlo k jejímu zbytečnému poškození, je nesmírně důležité se o ní dobře a pravidelně starat. Čeho se tedy držet?

1. Nepoužívejte prachové ani jiné mopy
2. Podlahu čistěte úklidovým strojem
3. Používejte minimum čisticích prostředků
4. Čistěte podlahu vždy do sucha
5. Chraňte podlahu a nastavte pravidla


1. Nepoužívejte prachové ani jiné mopy

To nejhorší, co můžete pro podlahu v tělocvičně udělat je, že jí vytřete prachovým nebo mokrým mopem. Ptáte se proč? Protože prachový mop z podlahy neodstraní lidský pot nebo rozlité nápoje. Ale to nejhorší je, že zachytává prach a jiné částice, které dalším vytíráním mohou poškrábat povrch podlahy.

„Nemáte-li jinou šanci než vytírat tělocvičnu mopem, používejte alespoň mikrovláknové podložky. Jsou šetrnější.“

A mokrý mop? Ten z podlahy nečistoty sice částečně odstraní, ale zanechá podlahu mokrou, což představuje riziko nejen potenciálního úrazu, ale také nasáknutí vody do podlahy a její případné poškození. Tradiční mop není zcela hygienický, protože při vytírání s ním se používá neustále stejná znečištěná voda, takže vlastně nedochází k odstraňování nečistot a škodlivých bakterií, ale pouze k jejich rozmatlávání a šíření. Je dokázáno, že mop odstraní pouhých 51 % nečistot.

Podrobnější informace o této problematice se můžete dočíst v článku 5 důvodů, proč už nikdy na vytírání podlahy nepoužívat mop.

2. Podlahu čistěte úklidovým strojem

Pokud je to možné, používejte na čištění podlahy pouze kvalitní a specializovaný úklidový stroj. Je hned několik důvodů, proč je úklidový stroj lepší než mop. Odstraní až 99,8 % všech nečistot včetně bakterií, sníží riziko křížové kontaminace na minimum, práce s ním je rychlejší a efektivnější a navíc podlahu nejen vyčistí, ale také perfektně vysuší.

Nevíte si rady při výběru takového čisticího stroje? Můžete se inspirovat naší úklidovou firmou, která používá řadu let osvědčené stroje americké značky Kaivac. Na podlahy v tělocvičnách používáme například OmniFlex™ AutoVac. Jedná se o super výkonný, rychlý a ekologický stroj vyvinutý speciálně na tvrdé podlahy, který vysává tekutiny, mastnotu, ale klidně i bahno s kamínky.

Výhody mycího stroje OmniFlex AutoVac

OmniFlex™ AutoVac funguje tak, že z přední části dochází pomocí trysky k nánosu buď čisté vody nebo vody s čisticím roztokem, přičemž na zadní straně je umístěna lopatka s mikrovláknovou podložkou, která roztok roztírá a zároveň uvolňuje nečistoty z podlahy. Hned za touto podložkou, též v zadní části stroje, se nachází vakuová stěrka poháněná super výkonným vysavačem. Patentovaný systém Kaivac tak odstraní téměř všechny nečistoty a podlahu perfektně vysaje zcela dosucha.

3. Používejte minimum čisticích prostředků

Kaivac je navíc tak silný, že není potřeba používat chemický čisticí prostředek. To představuje samozřejmě úsporu finančních prostředků a šetrnost k přírodě. Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si doporučení, jak na ekologický úklid.

Pozor, chemické čisticí prostředky mohou poškodit dřevěné podlahy. Vždy se nejdříve poraďte s odborníkem nebo přímo s prodejcem či výrobcem podlahy. Případně se můžete poradit s prodejcem čisticích prostředků. Nepoužívejte na dřevěné podlahy agresivní přípravky!

Tip: Obecně se doporučuje používat spíše neutrální a velmi šetrné prostředky.

4. Čistěte podlahu vždy do sucha

Nenechávejte podlahu nikdy mokrou. Nejen, že je to nebezpečné pro sportovce nebo jiné uživatele tělocvičny, ale může jí to postupem času také zkroutit nebo jinak poškodit. O to víc, pokud nemá dostatečnou impregnační ochranu.

Mokrá podlaha vytřená mopem není hygienická. Mop totiž vrací nečistoty zpět na podlahu, protože uklízečka používá stále stejnou vodu. Přečtěte si článek Mokrá podlaha nemusí být zaručeně čistá. Změřte si úroveň úklidu pomocí ATP testu.

5. Chraňte podlahu a nastavte pravidla

Je velmi důležité se o podlahu pravidelně starat, ale také ji chránit. Zejména při nedodržování pokynů používání podlahy může být zbytečně zničena. Dávejte proto pozor, aby se po tělocvičně žáci nebo ostatní uživatelé neproháněli na nedovolených zařízeních, jako jsou kola, kolečkové brusle nebo dokonce kolečkové židle či jiná zařízení, která mají kovové nebo tvrdé plastové části, jimiž by mohly způsobit poškrábání podlahy.

Podlahu je nutné jednou za čas také renovovat pomocí speciálních kartáčovacích strojů a impregnačních povrchů, které zajistí silný ochranný filtr bránící poškrábání a jinému poničení. Ideálním řešením je například stroj na renovace podlah americké značky Tomcat série EDGE, který sami používáme.

Pro impregnaci se používají nejrůznější přípravky, nejčastěji však laky, glazury a vosky, které jsou dostupné v mnoha obchodech. Doporučujeme ale renovaci podlahové krytiny v tělocvičně nechat vždy na odborníkovi, který má nejen patřičný stroj, ale také dostatečné zkušenosti.

Share This