Pokud chcete udržet podlahu ve vaší budově opravdu čistou a bezpečnou, jedna vchodová rohožka určitě nestačí. Ne, že by neodvedla svou práci a nezachytila žádné nečistoty, nicméně není tak účinná, jako dobře naprojektované čisticí zóny. Ty představují systematické rozmístění různých druhů rohoží na několik míst při vstupu do budovy, ale i uvnitř ní. Jejich cílem je zachytit co nejvíce nečistot z obuvi tak, aby odstranění bylo co nejúčinnější. Jak toho dosáhnout?

Jedna rohožka mnohdy nestačí

Jedna vchodová rohož sice zachytí nějaké ty nečistoty, ale mnohdy to nestačí. Zejména pak v měsících, kdy hodně prší, je bláto nebo sněží. Největší znečištění podlah představují objekty, ve kterých dochází k velkému pohybu lidí. Typicky jsou to úřady, školy, zdravotnická zařízení a nákupní centra.

Častou chybou majitelů budov je, že umisťují před vchod jednu rohožku a v mnoha případech ještě takovou, která svůj účel skoro vůbec nesplní. Lidé chtějí často ušetřit, takže zvolí tu nejlevnější textilní rohožku. Jenže ta před vchod vůbec nepatří. Používá se totiž na finální dočištění obuvi, nikoliv na zachytávání hrubých nečistot. Majitelé nebo správci budov už si ale neuvědomují, že znečištění podlahy vyjde dráž než koupit správnou funkční rohožku. Jakou tedy zvolit?

Vytvořte si vlastní čisticí zóny

Naprojektovat si vlastní čisticí zónu zvládne každý. Není to nijak složité, jen to chce dodržet několik základních pravidel a dobře se zamyslet. Protože každý objekt má trochu jiné dispozice, mohou se čisticí zóny v jednoltivých případech mírně lišit, nicméně postup je stále stejný. Jde hlavně o to vybrat správné rohože a jejich umístění. Pojďme na to!

Každá budova má svůj vstup. Pokud má vestibul nebo vstupní halu, je to jedině dobře, protože i tam je dobré umístit rohožku. Ideální je, když bude čisticí zóny alespoň tři:

  • Čisticí zóna 1 – venku před vchodem do budovy
  • Čisticí zóna 2 – ve vestibulu nebo vstupní hale
  • Čisticí zóna 3 – uvnitř budovy hned za vstupními dveřmi

Čisticí zóna 1 – venku před vchodem do budovy

První čisticí zóna by měla být ještě před vstupem do budovy, tedy venku před vchodem. Tam umístěte rohož, která je odolná povětrnostním vlivům. Ideální je gumová rohož s drenážními otvory, která dokáže odstranit z bot při zadupání největší nečistoty a vodu. Použijte jednu z těchto typů rohoží:

  • Octomat
  • Safe Link
  • Honeycomb
  • Nordic Lite
  • Sanitop
  • Safe Link Lite

Čisticí zóna 2 – ve vestibulu nebo vstupní hale

První čisticí zóna odstranila to nejhorší, ale boty nejsou stále zbaveny všech nečistot. Na řadu přichází druhá zóna. Účelem druhé čisticí zóny je odstranit písek, kamínky nebo bahno. K tomu ale potřebujete rohož, která má čisticí prstíky s kartáčovacím efektem. Při otírání se tyto prstíky zakousnou do bot a zbaví je dalších nečistot. Použijte jednu z těchto typů rohoží:

  • Airbrush
  • Fingertip

Čisticí zóna 3 – uvnitř budovy hned za vstupními dveřmi

Boty jsou po průchodu druhou čisticí zónou skoro čisté, ale pořád to není ono. Stále jsou mokré a zbylo na nich nepatrné množství nečistot. Je potřeba je tedy dosušit a zbavit se poslední špíny. Teprve nyní je možné použít textilní rohož nebo zátěžový koberec s vyšším vláknem. Boty se do textilie hezky otřou a osuší. Použijte jednu z těchto typů rohoží:

  • Capri
  • Quick
  • Prisma

Závěrem

V některých případech je vhodné použít ještě čtvrtou čisticí zónu, se kterou se ale setkáte opravdu výjimečně. Její účinnost je doslova dokonalá. Jedná se o automatizovaný rotační čistič obuvi, který boty dokonale dočistí, vyleští nebo dokonce nakrémují. Setkat se s ním můžete ve vestibulech některých firem nebo soukromých ordinací.

Share This