Odvětví deratizace neustále hledá nové a lepší způsoby, jak kontrolovat výskyt různých druhů škůdců, jako jsou krysy, šváby a další. Existuje několik průlomových technologií, které vylepšují způsob, jak řídit výskyt škůdců v komerčních objektech a zabraňovat jejich šíření a kolonizaci.

U většiny těchto inovačních technologií je cílem snížit dopad na životní prostředí a na necílové bytosti – lidi, hospodářská a domácí zvířata. Některé z nich mají potenciál být nákladově efektivnější než systémy, které se používají v současné době, čímž má dojít ke zlepšení výsledků deratizace a dezinsekce.

Monitorovací stanice, které pracují v reálném čase

Vysoká škola zemědělských věd na Pennsylvánské státní univerzitě v College Station v PA vyvinula velmi užitečný nástroj s názvem PestWatch, kde je mimo jiné databáze geoprostorových informačních systémů (GIS). Databáze pomáhá zemědělcům sledovat, kteří škůdci se v dané oblasti prudce rozmnožují.

Farmáři, kteří se zapojili do tohoto projektu, vytvořili feromonové pasti, jejichž cílem je přilákat různé druhy škůdců a sledovat jejich počet. V průběhu času tato data shromažďují a vyhodnocují. Pomocí nástroje PestWatch pak mohou uživatelé nahrát zjištěná data, která se zobrazí, jako body na interaktivní mapě. Tento projekt funguje zatím jen v USA.

Technologie GIS umožňuje uživatelům zadávat a prohlížet statistiky sběru škůdců. Tento projekt je užitečný nejen pro zemědělce a zemědělský průmysl, ale také pro správce budov a komerčních objektů. Umožňuje totiž kontrolovat, jak se hlodavci a další škůdci v určité oblasti rozmnožují. Mohou tak efektivněji kontrolovat stav a snižovat další rozmnožování škůdců.

Chytré deratizační staničky

Chytré deratizační staničky představují zcela nový monitoring škodlivých hlodavců. Jedná se o klasické staničky doplněné on-line systémem, do kterého se ukládají data o pohybu, výskytu apod. Umožňují sledovat podrobné statistiky, ale také výskyt hlodavců ze vzdáleného přístupu přes internet. Pokud se výskyt hlodavců zvýší, chytrá stanička vás na to upozorní, takže ji nemusíte pořád dokola kontrolovat.

Použití vlastní biologie

Jako alternativu k tradičním metodám deratizace a dezinsekce mohou nyní odborníci kontrolovat určité druhy hmyzu tím, že proti nim použijí vlastní biologii. Regulátory růstu hmyzu nebo replikace hmyzích hormonů brání škůdcům dosáhnout plné dospělosti přerušením cyklu růstu. To znemožňuje jejich reprodukční schopnosti, což pomáhá zabránit výskytu dalšího napadení.

Genetické modifikace

S novými ohnisky nemocí, jako je například virus Zika, který se šíří přes jižní polokouli a dokonce až na sever Spojených států, byla věnována větší pozornost vývoji technologií, které pomáhají v boji proti chorobám způsobeným komárem.

Společnost Oxitec Ltd. má geneticky modifikované samčí komáry, takže když splynou s divokými samicemi, jejich potomci zemřou ještě před dosažením dospělosti. Firma Oxitec sice říká, že je to účinnější, než současné techniky kontroly a hubení komárů, ale ne každý je se zaváděním geneticky modifikovaných komárů do svých komunit spokojen.

Boj se štěnicemi

Štěnice domácí patří mezi hmyz, který se odlupováním zbavuje své vlastní kůže, aby rostl. Vědci z University of California, Riverside, zjistili, že kůže, které se štěnice zbaví, si stále udržuje svůj specifický pach, který je podobný s hnilobou malin. Zjistili také, že chování živých štěnic je ovlivněno svlékáním jejich kůže.

Vědci, kteří pozorovali mladé novorozené štěnice také zjistili, že se často usazují v těsné blízkosti přístřeší. V budoucnu by tyto informace mohly být použity pro praktickou aplikaci a pro vývoj malých a levných zařízení, které by štěnice domácí mohly sledovat. Tato zařízení by poskytovatelům dezinsekčních služeb umožnila snadno sledovat aktivitu štěnic, což by mohlo zabránit zamoření dříve, než k němu dojde.

I když je část tohoto výzkumu a technologie stále v rané fázi vývoje nebo testování, je jasné, že v tomto odvětví dochází k velkému pokroku. To je dobrá zpráva pro komerční nemovitosti bojující proti škůdcům.

Zdroj: cmmonline.com

Share This