V tomto článku nepíšeme o tom, že pravidelné čištění koberců udrží jejich vzhled a prodlouží jejich životnost. To už snad všichni ví. Spíše se podíváme na to, jaký význam má sušení koberce po jeho vyčištění mokrou cestou. Pojďme se tedy podívat na to, jak správné vybavení, přiměřená cirkulace vzduchu a míra trpělivosti mohou proces sušení urychlit.


Vlhký koberec podporuje plísně

Koberec, které necháte příliš dlouho vlhký, může totiž přilákat mnohem více nečistot a bakterií než kolik jste jich při čištění odstranili. A nejen to. Může také velmi nepříjemně zapáchat a vytvořit výživnou půdu pro plísně.

Sušení koberce je stejně důležité, jako jeho čištění. Pokud necháte koberec vlhký, začne vám plesnivět. Je proto velmi důležité, abyste ho důkladně vysušili. K tomuto účelu je prvním krokem určit, jaký typ koberce budete čistit.


Před čištěním koberce si přečtěte návod na údržbu

Před jakýmkoliv čištěním koberce je nutné si nejdříve uvědomit, že špatně zvolený čisticí prostředek ho může nenávratně poškodit. Abyste se vyhnuli tomuto poškození, ale také ztrátě záruky, doporučujeme nejdříve kontaktovat výrobce nebo prodejce koberce, aby vám poskytl doporučený plán údržby. Ten by měl zahrnovat jak návod na čištění, tak na sušení.


Pro čištění používejte pouze průmyslové vysavače

Prvním krokem je odstranit vlhkost z koberce kvalitním a prověřeným extraktorem (vysavačem pro mokré čištění koberců). Zapomeňte na obyčejný vysavač nebo domácí čistič koberců. Pro opravdu kvalitní práci je potřeba použít průmyslový a velmi silný vysavač pro mokré vysávání a čištění koberců. Kvalitní vysavač by měl bez problému odstranit většinu vlhkosti.

Tip: Naše úklidová firma používá Sprintus SE 7 – vodní vysavač (extraktor) s rozprašovačem na čištění koberců a čalounění se sacím tlakem 230 mbarů.

SE 7 - vodní vysavač s rozprašovačem a oddělitelnou nádrží proti pěnění

Sprintus SE 7 – vodní vysavač (extraktor)


Po vyčištění koberce zajistěte cirkulaci vzduchu

Jakmile máte koberec vyčištěný, nejlepší způsob, jak urychlit jeho vysušení, je vytvořit v místě sušení dobrou cirkulaci vzduchu. Stačí, pokud to počasí umožňuje, otevřít v místnosti okna a dveře. Správné proudění vzduchu ve spojení s topením a klimatizací může dobu sušení koberce výrazně zkrátit. Klimatizace je totiž jeden z nejlepších odvlhčovačů.

Při čištění koberců ve večerních hodinách doporučujeme, pokud je to možné, pustit odvětrávání a klimatizaci a nechat je běžet přes noc. Pokud je období, kdy není tak velké teplo, aby se zapnula klimatizace, nebo dost chladno na to, aby se zapnulo topení, případně, když větrání není dobrou volbou, zbývá poslední možnost, kterou je použití mobilních odvlhčovačů – vysoušečů.

V případě, že prší nebo je venku příliš vlhký vzduch, nebo když není možné větrat, měli byste použít ventilátor k přímému vysoušení vzduchu a nasměrovat ho na koberec. V situaci, kdy je přebytečná voda z koberce odsátá, ale vnitřní vlhkost je nízká, mělo by stačit vysoušení pomocí ventilátoru, ideálně ve spojení s klimatizací nebo centrálním topením či teplometem. Koberec tak vyschne během pár hodin. Při práci s teplometem buďte ale velmi opatrní, abyste koberec nepřehřáli, čímž byste ho mohli nenávratně poškodit.

Řádně vyčištěný koberec by měl být suchý během několika hodin. I v extrémních situacích by měl být vysušený během 12 až 24 hodin. Delší vysoušení představuje riziko vzniku nepříjemného zápachu, potažmo plísně.

Při vysoušení koberce na chodbě doporučujeme umístit vysoušeče na opačný konec místnosti, a to hned po jeho vyčištění. V místnosti o rozměru přibližně 8 m2 doporučujeme použít dva nebo tři menší ventilátory směřující ke středu místnosti, nebo jeden ventilátor umístěný uprostřed místnosti, který vytlačí vzduch do 360 stupňového kruhu.

Share This