Kupujete si pro úklid domácnosti drahé antibakteriální čisticí prostředky, například utěrky a různé čisticí spreje? Studie Dr. Clare Lanyonové ukázala, že takové přípravky nejsou zcela efektivní. Obyčejné mýdlo je prý účinnější než většina antibakteriálních čisticích prostředků.


Už po 20 minutách jsou bakterie zpět

Pokud si myslíte, že když používáte při úklidu antibakteriální utěrky, je váš domov bez bakterií, máme pro vás špatnou zprávu. Dr. Clare Lanyonová, vědkyně z University of Northumbria ve Velké Británii, totiž tvrdí, že lidé zbytečně utrácejí své peníze za kupování antibakteriálních utěrek a čisticích sprejů, protože obyčejné bakterie mohou bezprostředně po úklidu těmito prostředky, už po pouhých 20 minutách, stejně znovu růst a rozmnožovat se.


Mýdlo rozbíjí buněčné stěny bakterií

Podle Lanyonové je při čištění mnohem účinnější obyčejné mýdlo, protože obsahuje složky, které umí rozbít buněčné stěny bakterií. Výzkum ukázal, že mnoho antibakteriálních čisticích prostředků nebylo tak efektivní, jako staré dobré mýdlo a voda. Lanyonová a její tým také zjistili, že při experimentu došlo k dramatickému růstu bakterií po pouhých 12 hodinách po čištění kuchyně pomocí utěrek.


Patogeny posilují imunitní systém člověka

Doktorka také zdůraznila, že pokud jsou rizikové potraviny, jako je například kuřecí maso, vejce nebo mořské plody, před použitím dobře očištěny vodou, neměli bychom se příliš obávat zbytkového množství bakterií. Ve skutečnosti totiž ani není možné odstranit úplně všechny bakterie a zajistit, aby váš domov byl naprosto sterilní. Naopak vystavování se každodenním patogenům v rozumném množství je pro lidský organismus dokonce dobré, protože to posiluje imunitní systém.

Patogeny posilují imunitní systém člověka


Zdroj: telegraph.co.uk

Share This