Kuchyňská houbička nebo hadr na nádobí je váš každodenní pomocník při mytí nádobí a utírání kuchyňské linky. Určitě už jste někdy slyšeli, že bývají plné bakterií, které mohou mít vliv na zdraví člověka. Ale i přesto je vyměňujete méně často než třeba kartáček na zuby. Odložte houbičku, nebo ji rovnou vyhoďte, a přečtěte si fakta studie z roku 2017 o bakteriích v kuchyňské houbičce, kterou vedl Prof. Dr. Markus Egert, mikrobiolog z univerzity Furtwangen v Německu.

Miliardy bakterií v jedné houbičce

O bakteriích v houbičkách a hadrech na nádobí už jste slyšeli mnohokrát, ale nikdy jste to příliš neřešili. Jenže tato studie vám vyrazí dech! Špinavá kuchyňská houbička je totiž jako mikroskopický vesmír, ve kterém vládne nesčetné množství různých druhů bakterií, které roztíráte po dalších částech kuchyně. Zejména s hadrem na nádobí, kterým stíráte talíře, příbory, stůl, nože a nakonec i dřevěné prkénko. Roznášíte nemoci a ani o tom nevíte.

Že jsou bakterie v houbách na nádobí už bylo prokázáno několika studiemi a analýzami, ale žádný z těchto výzkumů zatím neřešil, jaká je jejich skutečná hustota. Kolik těch bakterií tam vlastně je a odkud pochází?

Markus Egert a jeho tým zkoumali DNA a RNA ve vzorcích z 14 použitých houbiček, které mohou být podobně špinavé, jako ta, kterou máte zrovna teď ve dřezu vy, a identifikovali 362 různých druhů bakterií. Ještě víc byli vědci překvapeni, když zjistili, že na jednom kubickém centimetru žije ve špinavé houbičce na nádobí neuvěřitelných 82 miliard bakterií.

Celou studii v anglickém jazyce, jejíž autory jsou Massimiliano Cardinale, Dominik Kaiser, Tillmann Lueders, Sylvia Schnell a Markus Egert, si můžete přečíst na Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species.

Studie obsahu bakterií v houbičce na nádobí

Vysvětlivky: (A) Kuchyňské houbičky na nádobí představují vzhledem k jejich porézní povaze ideální inkubátor pro mikroorganismy. Je to zřejmé z binokulárního snímku (B). Stupnice měřítka (B): 1 mm. Tabulky (C) znázorňuje taxonomické složení bakteriálního mikrobiomu kuchyňské houby, dodávaného pyrosekvencí 16S rRNA pomocí genových knihoven z 28 vzorků houbiček (vrchní a spodní vzorky – 14 hub).

Analýza bakterií ze vzorku kuchyňské houbičky

Vysvětlivky: Analýza bakterií ze vzorku kuchyňské houbičky. Červené body představují bakterie.

Špinavá houbička na nádobí má stejnou hustotu bakterií, jako lidská stolice. Na zemi pravděpodobně neexistují žádná místa s tak vysokou bakteriální hustotou.“

…řekl Dr. Egert, mikrobiolog z univerzity Furtwangen v Německu.

Houba na nádobí přitahuje bakterie, které přicházejí přes jídlo, pokožku a jiné povrchy s dokonalými podmínkami pro život. Je v ní totiž vlhko, teplo a spousta živin, které jim prospívají.

Špinavá houbička na nádobí

Co způsobuje zápach houbičky?

V kuchyňské houbičce na mytí nádobí našli vědci například také bakterii zvanou Moraxella osloensis, která je rozšířená v přírodě a žije na lidské pokožce. Bakterie je neškodná, nicméně u lidí se slabým imunitním systémem údajně může způsobit infekci. Je ale poměrně těžké posoudit, jak velké riziko tato bakterie ve skutečnosti představuje.

Moraxella osloensis

Moraxella osloensis je zodpovědná hlavně za zapáchající špinavé prádlo. Proto houba ve vašem dřezu tolik zapáchá. Pach je sloučenina, která je produkována bakteriálním metabolismem. Bakterie se totiž živí tukem, který zároveň vylučují. Zápach tak způsobují tukové exkrementy bakterií.

Čištění houbičky? Téměř neúčinné!

Mnozí lidé si myslí, že když takto zapáchající houbičku vyčistí pod tekoucí vodou se saponátem, že se bakterií zbaví. Ve skutečnosti to tak ale není. Ani vyprání na vysokou teplotu, dezinfekce, namočení do octa nebo vyvaření v hrnci v tomto případě nemusí stačit. Vědci totiž zjistili, že i v případě běžné dezinfekce houbičky se v ní patogenní bakterie vyskytují. A dokonce ještě více než když není vůbec čištěná. Podle vědců je to pravděpodobně způsobeno tím, že bakterie jsou odolnější vůči čištění a velmi rychle umí kolonizovat oblasti, které opustily méně odolné bakterie.

Když se lidé snaží houbičku vyčistit, ještě to zhoršují. Podobně jako lidé mohou podporovat bakterie odolné vůči antibiotikům, pokud nebudou dodržovat lékařské pokyny.“

…řekl Dr. Egert.

Jak snížit riziko bakterií v houbičkách?

Dr. Egert říká, že ve většině případů je nejlepší, když se houbičky zbavíte v momentě, kdy začne zapáchat. To je totiž první znamení, že v ní mohou být přítomné škodlivé bakterie.

„Doporučujeme proto houbičku na nádobí pravidelně vyměňovat. V domácnosti alespoň jednou týdně, v profesionální kuchyni každý den.“

Není však důvod pro paniku, protože i sterilní prostředí může pro člověka znamenat onemocnění. Pokud ale máte slabší imunitu, měli byste být opatrnější.

Nepoužívejte kuchyňskou houbičku na čištění zbytků potravy nebo na utírání krve z masa. Stejně tak ji nepoužívejte na stírání nečistot z ovoce a zeleniny, nepasterovaných mléčných výrobků nebo dokonce trusu a zvratků vašeho domácího mazlíčka. Raději použijte papírový ručník, čisticí prostředek a vodu. Abyste se vyhnuli křížové kontaminaci, dobře si umyjte ruce – mýdlem a teplou vodou po dobu 20 vteřin.

Používejte více houbiček, přičemž každou používejte na jiný povrch. Jednu na čištění stolů, druhou na nádobí apod.“

Dr. Solveig Langsrudová, vědecká pracovnice ze společnosti Nofima, která provádí výzkum a vývoj v odvětví rybolovu, akvakultury a potravinářství, radí, abyste po každém použití houbičku umyli, což se neshoduje s názorem Dr. Egerta. Ten ale také řekl, že si myslí, že testované houbičky jejich majitelé nevyčistili dostatečně kvalitně. Zároveň také dodal, že s určitým úsilím houbičku na nádobí lze dezinfikovat a zbavit ji tak většiny bakterií, ačkoliv to nemusí být pro mnohé z nás zcela praktické.

„Velmi pečlivě dezinfikujte houbičku na nádobí a s velkou pravděpodobností ji zbavíte většiny škodlivých bakterií.„

V roce 2008 provedl velmi zajímavou studii také mikrobiologický výzkumník Manan Sharma z Environmental Microbial & Food Safety Lab v USA. Zjistil, že nejúčinnějším zabijákem některých bakterií, plísní a kvasnic je mikrovlnná trouba a myčka na nádobí. Měl však výhrady, že houbička na nádobí je ve většině případů ze syntetických materiálů nebo kovů, což konkrétně v mikrovlnné troubě může způsobit vznícení. Je proto lepší vždy použít myčku na nádobí. Modely myček se ale často liší. Nejdůležitější je, aby myčka uměla dosáhnout vysoké teploty, a aby program mytí byl co nejdelší.

Čistěte pravidelně houbičku v myčce na nádobí na nejvyšší stupeň teploty.„

Doktorka Langsrudová také říká, že jednoduchý, levný, efektivní a ekologický způsob, jak udržet bakterie na uzdě, je sušení. To proto, že bakterie, které milují vlhkost, se z větší části nemohou na suché houbě množit.

Nenechávejte houbičku na nádobí namočenou, ale vždy ji usušte. Bakterie se pak hůře množí.„

Spousta firem dnes nabízí řešení, jako antibakteriální materiály, přípravky, které bakterie zabíjí nebo dokonce odpuzují vodu. Stejně tak byste měli zvážit, zda více nepoužívat papírové ručníky nebo žínky, které se používají v profesionálních restauracích. Jedná se o nástroje, které do sebe nasáknou méně vody a jsou tak pro pravidelné čištění lepší.

Používejte houbičky nebo hadry s antibakteriálními materiály, papírové ručníky nebo profesionální žínky.„

Kartáček na nádobí

Share This