Údržba každého stroje je pro jeho bezchybný chod velmi důležitá. Předejdete tak zbytečným technickým problémům a navíc prodloužíte jeho životnost. Stejně tak je důležité udržovat i čisticí stroje Kaivac. Dobře udržované stroje vydrží déle, lépe fungují a navíc z nich nejdou žádné zápachy. Většina úklidových a čisticích strojů jsou ale vyrobeny tak, že jejich údržba je složitá a v mnohých případech je dokonce nutné je pravidelně vozit do opravny, kde je rozeberou a vyčistí. To ale neplatí u strojů Kaivac. Jsou totiž navrženy tak, aby jejich údržba byla uživatelsky jednoduchá a zvládl jí tak téměř každý. Jak tedy na údržbu čisticího stroje Kaivac No-Touch Cleaning? Postupujte podle těchto pokynů.

Údržba stírací hlavy – jednou týdně

Údržba sací hlavy se provádí dle potřeby, respektive dle jejího znečištění. Pokud čisticí stroj používáte každý den, měli byste sání vyčistit alespoň jednou týdně. Stírací lišty a kola stroje jsou velmi silně namáhána. Pokud je nebudete pravidelně čistit, budou vám na podlaze zanechávat okem viditelné pruhy, podobně, jako starý stěrač předního skla auta. Jednou za čas je nutné lišty úplně vyměnit, protože se opotřebují a jejich stěr už nemusí být tak kvalitní. Naštěstí je ale výměna opravdu snadná. Zcela jednoduše vytáhněte stírací lištu, očistěte jí a vložte zpět, případně ji vyměňte za novou. Nezapomeňte vyčistit také kolečka stírací lišty. Odšroubujte kryt koleček a hlavy kartáčů, vyčistěte je, nebo vyměňte, a zašroubujte zpět. Naprosto jednoduché je také odejmutí čisticích kartáčů. Opět vám bude stačit křížový šroubovák. Podívejte se na video, jak je to jednoduché.

Čištění vakuové nádrže – každý den

Čištění vakuové regenerační nádrže se doporučuje provádět každý den. Pokud nádrž nebudete pravidelně čistit, začne docházet k postupnému snižování sacího výkonu stroje a navíc začne vydávat velmi nepříjemný zápach. Čištění nádrže není nijak složitý proces. Naučte proto obsluhu stroje tento každodenní návyk. Začněte odsátím čisté vody z vakuové nádrže pomocí odsávací hadice. Tu odsajete do odpadní nádrže. Otevřením vypouštěcí hadice vypusťte nádrž s odpadní vodou. Vyjměte víko nádrže na odpadní vodu. Jak můžete vidět, nádrž je plná nečistot. Vezměte si zahradní hadici s vyšším tlakem vody a celou nádrž řádně opláchněte. Přitom si nechte odpadní hadici položenou u výlevky na odpadní vodu, aby nečistoty rovnou odplouvaly do kanalizace. Jakmile odpadní voda z nádrže odteče, zašroubujte víko vypouštěcí hadice. Doporučujeme ponechat nádrž na odpadní vodu přes noc otevřenou, aby řádně vyschla. Podívejte se na instruktážní video.

Promazávání komponent – jednou týdně

Promazávání komponent doporučujeme provádět jednou týdně. Některé komponenty čisticího stroje, jako jsou například trysky tlakové pistole nebo chemické selektory, mají totiž pohyblivé části a mohou časem zatuhnout. Proto je dobré je udržovat neustále promazané. Jednou týdně je proto promažte pomocí známého mazacího oleje WD-40. Můžete použít také bílé lithiové tuky, které též udrží tyto součásti mastné. Jak přesně komponenty promazat uvidíte v níže uvedeném videu.

Skladování čisticího stroje při mrazech

Doporučujeme skladovat čisticí stroj Kaivac řady No-Touch mimo dosah mrazu. Pokud to není možné, ujistěte se, že je opravdu připraven k přezimování. Nepřipravíte-li stroj na přezimování, hrozí riziko poškození čerpadlového systému, potažmo celého úklidového stroje. Jak ho tedy připravit na zimu? To nejdůležitější je, aby v něm nezůstala žádná voda či jiné tekutiny, které by mohly zamrznout a vlivem extrémně nízkých teplot roztrhat některé jeho části (čerpadlo, hadice, apod.). Ideální je, když do nádrže na vodu nalijete tak 2 litry prostředku na mytí oken, který je nemrznoucí. Poté zapněte systém čerpadla a pomocí stříkací pistole vžeňte tuto nemrznoucí směs do systému. Tekutinu ale nevystříkejte! Nechte ji uvnitř. Stačí když z pistole trochu vyteče, což signalizuje, že je v celém oběhovém systému. Pokud si nejste jisti, jak to provést, podívejte se na přiložený video manuál níže.

Share This