Našli jste doma blechy? Ou! Pravděpodobně je k vám přinesla kočka nebo pes. Je to velmi nepříjemné, ale přesto nezoufejte. Máme pro vás spolehlivý návod, jak je vyhubit. Provedeme vás celým procesem likvidace od začátku až do konce a dáme vám tipy a doporučení pro prevenci jejich dalšího výskytu a rozmnožování. Řekneme vám také něco o nepříjemných hrozbách infekce, které mohou být zablešenou kočkou nebo psem způsobeny.

Návod, jak se zbavit blech – krok za krokem

Čtěte pozorně! Blechy, ale také jejich trus a larvy, se vyskytují nejen na tělech živočichů, ale též v celém okolním prostředí, tzn. na kobercích, pohovkách, postelích, dekách, oblečení, zvířecích pelíšcích apod. A právě proto je třeba si uvědomit, že efektivní proces odblešení není zcela jednoduchá záležitost a v žádném případě ji podcenit.

“I psí nebo kočičí blechy milují lidskou krev, takže mýtu, že na člověka nejdou, nevěřte!“

V mnoha případech, zejména, když je zablešení prostředí v pokročilém stádiu, se vyplatí najmout odborníka na dezinsekci. Pokud je ale stádium počáteční a troufáte si na hubení a likvidaci blech sami, doporučujeme velmi důsledně dodržovat všechny pokyny, které uvádíme v tomto návodu. Pojďme na to!

1. Vyhodnoťte stav zablešení
2. Začněte likvidací dospělých blech
3. Pokračujte vyhledáním trusu a vajíček
4. Vyčistěte čalouněný nábytek a vyperte textilie
5. Proveďte dezinsekci napadených prostor
6. Dbejte na preventivní opatření
7. Nechte odčervit vašeho psa nebo kočku

Blecha

1. Vyhodnoťte stav zablešení

Je důležité likvidaci blech u psa nebo kočky nepodcenit a jednat co nejrychleji. Pokud jste právě našli blechu, a je jedno jestli na zvířeti nebo na sedačce, okamžitě udělejte průzkum celého bytu.

Zkontrolujte velmi pečlivě psa nebo kočku.
Prohledejte jejich pelech a místa, kde často odpočívají.
Nezapomeňte také na vaše oblečení a jiné textilie – deky, peřiny, koberce, sedačky apod.

Všechny nalezené blechy likvidujte rozmáčknutím mezi nehty a dávejte je někam na stranu, například na ubrousek, abyste je mohly později spočítat.

Tip: Pokud budete blechy hubit rozmáčknutím mezi nehty, je velmi důležité, abyste si před i po tomto procesu pečlivě umyli ruce, a to nejlépe nějakým dezinfekčním prostředkem. Dělá se to jako prevence proti nechtěné infekci.

Na základě průzkumu celého prostředí, kde se blechy mohou vyskytovat, spočítejte, kolik jste jich našly a vyhodnoťte, zda dokážete úspěšně provést jejich likvidaci. Pokud si nejste jisti, doporučujeme se obrátit na odborníka, který se zabývá DDD službami.

Tip: Ze zkušenosti víme, že lidé, kteří našli ve svém bytě více jak 50 blech, jejich úspěšnou likvidaci nezvládli. Stejně tak na tom byli lidé, kteří našli pouhých 10 blech na více jak 3 místech ve svém bytě.

2. Začněte likvidací dospělých blech

Pokud jste se přeci jen rozhodli pustit se do likvidace blech vlastními silami, začněte s hubením, a to následujícím způsobem.

Udělejte vašemu mazlíčkovi koupel, případně, když to nejde jinak, můžete udělat zásyp nebo postřik, a to ideálně pomocí těchto přípravků:

Pro psy existuje celá řada antiparazitik. Ze zkušenosti doporučujeme použít například výrobky Frontline, Arpalit (sprej) nebo Comfortis (tablety).

Pro štěňata doporučujeme použít výrobky Frontline nebo Bolfo. Frontline v příbalovém letáku dává dokonce garanci bezrizikového použití pro štěňata do 3 měsíců.

Pro kočky doporučujeme použít výrobky Frontline, Bolfo, Fipron nebo Sergeants Green.

Frontline Combo na blechy

“Zapomeňte na psí nebo kočičí obojky proti blechám. Ty je nelikvidují, ale jen odpuzují.“

Tip: Pokud máte štěňata, nezapomeňte to zohlednit také při výběru preparátu proti blechám. Velmi pečlivě si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte se svým veterinářem, případně se specialistou v obchodě s těmito přípravky.

3. Pokračujte vyhledáním trusu a vajíček

I když si myslíte, že už jste vyhubily většinu nebo dokonce všechny blechy, které napadly vašeho psa nebo kočku a rozšířily se po celém vašem bytě, jste na omylu. S velkou pravděpodobností se budou nejen na vašem psovi nebo kočce, ale také v jejich pelechu nebo ne jiných částech čalouněného nábytku či přímo ve vašem oblečení, vyskytovat ještě vajíčka blech a trus.

Prohledejte ještě jednou velmi pečlivě všechny místa, kde se vyskytovaly blechy nejvíce, a snažte se najít jejich trus a vajíčka. Pokud to neuděláte, je velká pravděpodobnost, že se u vás blechy brzy znovu objeví, a to právě z nakladených vajíček.

Vajíčka blechy jsou oválná, mají bílou barvu a jsou veliká zhruba 0,5 mm. Fotografie je pořízena mikroskopem (Autor – Kalumet).Bleší larva

Trus blechy je znatelně černý a vypadá jako malá zrníčka máku.Bleší trus

4. Vyčistěte čalouněný nábytek a vyperte textilie

Pokud jste narazili na bleší trus či vajíčka (larvy) je na čase s nimi rychle a razantně zatočit. Jestliže se jedná o trus, který je stále na těle psa nebo kočky, pomůže již zmiňovaná koupel s preparátem, který je určen k hubení blech. Pokud se ale jedná o nakladené larvy a trus v pelíšku vašeho psa nebo kočky, nebo dokonce ve vašich osobních věcech, sedačce a jiném čalouněném nábytku, bude potřeba udělat následující:

Vyperte oděvy, peřiny, deky, pelíšek apod. – ideálně na vysokou teplotu.

Vyčistěte koberce a čalouněný nábytek – pohovku, sedačku, případně i matrace apod., zkrátka vše byly parazitující blechy nalezeny.

Tip: Nejvíce blech budu pravděpodobně v pelíšku vašeho psa nebo kočky. Doporučujeme proto starý vyhodit a koupit nový nebo ho alespoň vyvařit ve vodě.

5. Proveďte dezinsekci napadených prostor

Konečně to vypadá, že jdeme do finále. Nyní můžete žít s pocitem, že jsou blechy vyhubeny a už vám nic nehrozí, ale nemusí tomu tak být. Blechy umí být velmi zákeřné a zjeví se znovu, když to budete nejméně čekat. Doporučujeme proto udělat ještě pojistnou dezinsekci napadených prostor.

Dezinsekce psího prostředí

Ideálním a velmi účinným insekticidním přípravkem nejen proti bleším parazitům je známý Bio Kill. Je vhodný zejména na hubení blech v psích pelíšcích, boudách, kobercích, pohovkách a jiném čalouněném nábytku. Je bez zápachu a nezanechává žádné fleky.

BioKill

Důležité upozornění:

Bio Kill se neaplikuje přímo na zvířata, ale pouze na předměty nebo v prostředí, kde se blechy vyskytovaly. Postříkejte s ním koberce, pohovky, pelíšek, ale i podlahu.

Bio Kill je určen pouze pro psí prostředí. Pro kočky je Bio Kill silně toxický!

Dezinsekce kočičího prostředí

Pro kočky doporučujeme použít takový insekticidní prostředek, který garantuje bezrizikové použití. Mezi nejznámější patří například Menforsan, Karakill nebo Virbac Effipro. Je vhodný na hubení blech v kočičích pelíšcích, boudách, kobercích, pohovkách a jiném čalouněném nábytku.

Menforsam proti blechám - Dezinsekce kočičího prostředí

Důležité upozornění:

Před aplikací doporučujeme si velmi pečlivě přečíst příbalový leták nebo se poradit s veterinářem, který vám sdělí, jak tyto přípravky používat.

6. Dbejte na preventivní opatření

Prevence je ve válce proti blechám velmi důležitá. Zde je několik typů.

Pořiďte vašemu mazlíčkovi obojek proti blechám. Je jich celá řada, některé jsou lepší, některé fungují zase hůře. Mezi ty kvalitní paří obojky Adventage, Scalibor, Frontline, Kiltix nebo Foresto.

Pořiďte vašemu mazlíčkovi aplikační spot on pipetu. Jedná se o jednorázový přípravek, který nanesete psovi nebo kočce mezi chlupy na kůži. Nejznámnější přípravky jsou Frontline nebo Adventage.

Vyrobte si past na blechy. Jednoduše udělejte tzv. jedovatý bazén. Vezměte si mělkou misku a do ní nalijte směs vody a saponátu a dejte ji na zem. Umístěte ji vedle světelného zdroje, ideálně vedle noční lampičky. Blechy totiž přitahuje světlo a teplo. Blechy spadnou do pasti a umřou.

Použijte na postižená místa citronový roztok. Přiveďte k varu vodu s citronovou šťávou a postříkejte jí postižená místa.

Použijte cedrové piliny. Ty totiž blechy nesnáší. Koupíte je v každém obchodě s chovatelskými potřebami. Umístěte cedrové piliny do rohů místnosti, pod nábytek nebo přímo k psímu pelíšku. Zabráníte jim tak vstupu dovnitř. Než je ale použijete, ujistěte se, že na ně není vás pes nebo kočka alergická. Cedrové piliny můžete zabalit také do bavlněného hadříku a umístit je pod polštář nebo přímo do vašich lůžkovin.

Rozprašte na koberce sůl. Ta totiž vysušuje. Když se nalepí na blechu, tak vykrvácí. Dobré je použít sůl, která má jemná zrna. Po zhruba týdnu můžete sůl z koberce vysát. Starý sáček z vysavače vyhoďte.

Myjte pravidelně vašeho psa nebo kočku. Čím více hygieny vašemu mazlíčkovi dopřejete, tím bude menší pravděpodobnost, že ho napadnou blechy.

“Znáte ještě jiná preventivní opatření proti blechám? Podělte se o ně s námi v komentářích níže.“

7. Nechte odčervit vašeho psa nebo kočku

Zablešení vašeho psa nebo kočky přináší ještě jedno méně známe riziko, kterým je tasemnice. Blecha bývá totiž často mezinositelem vývojového stádia tasemnice psí.

Pokud váš pes blechu nechtěně sežere, je velká pravděpodobnost, že se v jeho těle později vyklube tasemnice. Konzultujte proto zablešení vašeho mazlíčka pro jistotu také s veterinářem, který vám pravděpodobně doporučí jeho odčervení.


Co jste o blechách možná nevěděli

Blecha je bezkřídlý zploštělý hmyz hnědo-zrzavé až černé barvy. Je to tzv. ektoparazit, což znamená, že žije mimo hostitele nebo na jeho povrchu. Jedná se o kosmopolitní druh parazita žijícího na všech světadílech s výjimkou některých oblastí tropických pralesů.

“Věděli jste, že blecha vydrží bez potravy klidně jeden celý rok?“

Blechy napadají teplokrevné živočichy a velmi snadno a rychle se přenášejí z jednoho na druhého. Nejvíce se vyskytují u hostitelů, kteří mají stálé obydlí, pelech či hnízdo. Nejčastěji napadají člověka, psa, kočku, prase domácí, lišky, jezevce, kuny, tchoře, ale i některé hlodavce.

Některé druhy blech

  • blecha lidská (Pulex irritans)
  • blecha morová (Xenopsylla cheopis)
  • blecha psí (Ctenocephalides canis)
  • blecha kočičí (Ctenocephalides felis)
  • blecha písečná (Tunga penetrans)
  • Infekce způsobené výskytem blech

Zejména zablešená kočka je zdrojem mnoha nebezpečných infekcí, mezi které patří například bartonelóza, známá také jako nemoc z kočičího škrábnutí. Člověk může mít díky této infekci závažné problémy – bolestivé zduření mízních uzlin a horečky. Taková nákaza pak vyžaduje pro člověka antibiotickou léčbu.

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This