Čištění lodě má neoddiskutovatelný vliv na životní prostředí, zejména pak na vodní zdroje, jako jsou přehrady, nádrže, jezera, řeky nebo moře. Mělo by být v zájmu každého z nás přírodu chránit, zejména pak vodu, které v posledních letech není zrovna příliš. Pokud se tedy pustíte do mytí lodě, neměli byste nikdy zapomínat na základní ekologická pravidla. V této publikaci si o nich něco řekneme. Poradíme vám také, jaké použít techniky čištění, jaké zvolit čisticí stroje a ekologické čisticí prostředky.

Nabízí se celkem tři možnosti čištění lodí – specializovanou firmou, instalací ochranné fólie nebo vlastními silami. Pojďme si k jednotlivým možnostem něco málo říct. Detailně se v tomto článku zaměříme hlavně na čištění vlastními silami.

1. Čištění lodě od specializované firmy

První možností je, že si můžete loď nechat vyčistit od specializované firmy. V takovém případě musíte loď vyndat z vody a odvést ji na čištění. Firma se o vše postará a vy jen zaplatíte. Máte to bez starostí, ale také podstatně dražší, než kdybyste si ji umyli sami.

2. Polepení lodě ochrannou fólií

Druhou možností je nechat si loď polepit hladkou fólií, která vytvoří ochranný štít nejen proti špíně, ale také proti menším škrábancům. V takovém případě pak stačí loď jednou do roka opláchnout silným vysokotlakým čističem (wapkou) bez chemických čisticích prostředků. Fólie není úplně levná záležitost, nicméně vám na lodi vydrží 3 až 7 let v závislosti na typu vody (sladkovodní, mořská). V našich českých vodách může ochranná fólie na lodi vydržet údajně i přes 10 let.

Pokud se rozhodnete pro polepení fólií, čištění lodi se ale stejně nevyhnete. Cílem fólie je chránit loď před menšími odřeninami a škrábanci a usnadnit pak její čištění. Fólie vám navíc udrží zachovat vzhled lodi, což se vám hodí až ji budete chtít prodat.

3. Vlastnoruční mytí lodě

Třetí možností je umýt si loď vlastními silami, což je pro mnohé osobní záležitost, které se vůbec nebrání, naopak to dělají rádi a s plným nasazením. Mnohdy si ale majitelé lodě neuvědomují, že mohou mytím svého mazlíčka přispět ke znečištění životního prostředí. Na to byste měli dávat extrémní pozor. Přeci jen jste součástí lodní komunity, která si váží přírody a chrání ji. Nebuďte lhostejní k přírodě!

Dva způsoby ekologického mytí lodě

  • Používejte ekologické alternativy, případně eko prostředky
  • Pořiďte si na mytí lodě MotorScrubber, je vodotěsný

Používejte ekologické alternativy, případně eko prostředky

Všechno začíná a končí u čisticích prostředků, které jsou jednou z hlavních příčin znečišťování vody společně s únikem pohonných hmot z lodi. Zůstaňme ale u čisticích prostředků. Pokud se rozhodnete umýt loď přímo na vodě, vždy používejte jen ekologické čisticí prostředky! Bohužel se ale světoví odborníci na čištění lodí neumí shodnout, který čisticí prostředek je nejvíce ekologický. Zkrátka, co odborník, to jiný názor. Existují však přírodní alternativy, které čisticí prostředky spolehlivě nahradí.

Chemický čisticí prostředekAlternativní ekologický čistič
BělidloBorax nebo-li Tetraboritan sodný.
Čisticí prášekJedná soda. Smíchejte sodu s citronem a boraxem. Naneste na povrch a opláchněte čistou vodou.
Obecné čističeSoda, kypřící prášek, ocet nebo citronová šťáva kombinovaná s boraxovou pastou.
Čistič podlahJeden šálek octa ve 2 litrech vody.
Čistič okenJeden šálek octa + 1 litr teplé vody. Opláchněte a setřete.
Čistič na hliník2 polévkové lžíce vinného kamene (bezfosfátový prášek do pečiva) + 1 litr horké vody.
Čistič na mosazWorcesterová omáčka nebo pasta ze stejného množství soli, octa a vody.
Čistič mědiCitronová šťáva a voda nebo pasta z citrónové šťávy, soli a mouky.
Čistič a leštidlo chrómuJablečný ocet pro čištění a dětský olejíček na leštění.
Čistič nerezové oceliSoda nebo minerální olej pro leštění, ocet k odstranění skvrn.
Odstraňovač skvrn ze skelných vlákenPasta z jedlé sody a vody.
Odstraňovač plísněSmíchejte stejné množství citronové šťávy a soli nebo bílého octa a soli.
Čistič odpadu a kanalizacePoužijte buď trysku na čištění potrubí nebo protahovací pero. Propláchněte odpad směsí vroucí vody s jedlou sodou (¼) a octem (¼).
Leštič dřevaOlivový nebo mandlový olej (pouze vnitřní stěny).
Čistič rukouDětský olej nebo margarín.
Čistič koberců a čalouněníSuchý kukuřičný škrob. Posypte, nechte chvilku působit a řádně vysajte.

Pokud přeci jen použijete místo ekologické alternativy nějaký čisticí prostředek, který je klasifikován jako ekologický, pamatujte si, že jeho použití může mít větší dopad na životní prostředí, než když použijete toxický přípravek, který ihned utřete hadrem. Ne každý ekologický prostředek je použitelný pro čištění lodí přímo na vodě.

Vždy dávkujte a řeďte ekologický čisticí prostředek tak, jak je určeno výrobcem. Není pravdou, že čím více čističe, tím čistější loď!

Za žádných okolností nepoužívejte na mytí lodě čisticí prostředek, se kterým se doporučuje pracovat s ochrannými rukavicemi. Takový čistič bude s velkou pravděpodobností toxický!

Pořiďte si na mytí lodě MotorScrubber, je vodotěsný

Pokud jste fanouškem mytí lodě vlastními silami a opravdu vám záleží na ekologii, pořiďte si jednokotoučový mycí stroj MotorScrubber. S ním totiž žádné čisticí prostředky potřebovat nebudete. Pojďme si ho tedy krátce představit, abyste věděli, jak je úžasný pomocník a jak se s ním pracuje.

Jak už bylo napsáno, MotorScrubber je jednokotoučový stroj, určený na podlahy, sprchy, toalety, okna, dveře, bazény, ale také lodě, auta, letadla nebo vrtulníky. Zkrátka na jakékoliv tvrdé plochy.

Jedná se o vysoce kvalitní, spolehlivý, výkonný a 100% vodotěsný mycí stroj poctivé americké produkce. Má teleskopickou rukojeť, kterou lze nastavit od 38 cm až do 254 cm, takže s ním lze reálně čistit až 4 metry do výšky nebo hloubky. Je poháněn vlastním akumulátorem, jehož výdrž v nepřetržitém provozu je krásné 4 hodiny. Plné nabití mu pak trvá pouhých 8 hodin.

Jednokotoučové mycí podlahové stroje MotorScrubber
Jednokotoučový mycí stroj na podlahu
Jemný čisticí kartáč pro jednokotoučový mycí stroj MotorScrubber

Ke stroji lze dokoupit celou řadu příslušenství a doplňků, jako jsou kartáče a pady, se kterými můžete čistit různé druhy povrchů. Na čištění lodě je ideální jemný čisticí kartáč s označením MS1044.

Velkou výhodou je, že můžete MotorScrubber používat přímo z lodě, protože je vodotěsný. Odpadají vám tak starosti s přepravou lodě do specializované firmy, ale také nákup čisticích prostředků.

Mohlo by se vám hodit: Bezpečnostní pokyny a manuál pro jednokotoučový podlahový stroj MotorScrubber

Další tipy pro čištění lodí

  • pravidelné čištění vaší lodě MotorScrubberem jí bude udržovat ve stále čistém stavu
  • pokud loď navoskujete, sníží to pravděpodobnost zažrání nečistot
  • dodržujte doporučené dávkování čisticích prostředků
  • více čisticího prostředku neznamená, že čištění bude lepší
  • pokud používáte chemické čisticí prostředky, umývejte loď raději v garáži
  • pro mytí lodi na břehu můžete použít také vysokotlaký čistič, tzv. wapku

A jaké jsou vaše zkušenosti s čištěním lodi?

Zapomněli jsme na něco? Nebo snad máte lepší tip, jak ekologicky umýt loď? Napište nám do komentářů a podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This