Trápí vás krtci a nevíte si rady, jak je vyhnat? Připravili jsme pro vás ucelený článek, ve kterém detailně popisujeme, jak se zbavit krtka na zahradě aniž byste ho museli zabít. Nezapomeňte, že krtek je obecně chráněný a jeho likvidace či hubení je dle zákona zakázané. Zbavte se krtka, ale nechte ho žít, je užitečný.

Krtek obecný a jeho život v kostce

Krtek obecný, latinsky Talpa europaea, patří do kmene strunatců, podkmene obratlovců a třídy savců. Je to menší černý hmyzožravec o velikosti zhruba 12 cm okupující nejen pole a louky, ale také zahrady, které umí velmi dobře rozvrtat a vytvořit na povrchu hliněné kopečky, tzv. krtince. 

Krtek obecný a jeho život v kostce

Krtek žije několik desítek centimetrů pod zemí, kde si buduje obytné a okružní chodby, ve kterých loví. Mezi jeho hlavní potravu patří zejména bezobratlí živočichové – hmyz včetně hmyzích larev, brouci, žáby, myši, ještěrky nebo žížaly. Každý den dokáže sežrat tolik potravy, kolik sám váží.

Samice porodí po čtyřiceti dnech březosti zhruba tři až sedm mláďat, a to vždy na jaře okolo března až dubna. Mláďata se rodí bez srsti a slepá. Po zhruba třech týdnech začnou vidět. Jsou to savci, takže pijí mateřské mléko. Po přibližně třech týdnech už si loví mláďata potravu sama. Dospělí jedinec je z krtka asi v druhé polovině prvního roku života, přičemž hned následující rok se obvykle už začne rozmnožovat.

Likvidace krtka je zakázaná! Je chráněný zákonem

Pokud se chcete zbavit krtka, který se usídlil na vaší zahradě, měli byste vědět, že je chráněný zákonem a jeho likvidace nebo jakýkoliv způsob hubení je přísně zakázáno. Patří totiž mezi savce, takže je chráněný zákonem č. 246/1992 Sb. Zákon České národní rady na ochranu zvířat proti týrání. V případě, že se i tak rozhodnete krtka zabít, hrozí vám od veterinární správy pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Likvidace krtka je zakázaná! Je chráněný zákonem

Tip: Zabít krtka je naprosto zbytečné, je totiž užitečný. Živí se hmyzem a tak vaší zahradu od něj může příjemně zredukovat. Navíc kypří půdu a krtince, které vytvoří, můžete využít jako skvělý substrát pro předpěstování sazenic, případně přímo do záhonu. Zemina z krtinců je velmi kyprá a téměř bez zárodků plevele.

Preventivní opatření proti usídlení krtka na zahradě

Prevence je jedna z nejefektivnějších forem, jak se zbavit krtka na zahradě. Doporučujeme na vaší zahradě zavést následující preventivní opatření:

Krtince - Preventivní opatření proti usídlení krtka na zahradě
  • pravidelně sekejte trávu, protože krtek má rád neudržovaný terén a nemá rád hluk,
  • sekejte také trávu na kraji pozemku u plotu,
  • u ovocných stromů nebo v sadech odklízejte spadlé plody, abyste krtkům zbytečně nepřipravovali sladkou hostinu,
  • neposkytujte hlodavcům úkryt a nenechávejte jim na zahradě několikaleté neudržované komposty.

5 osvědčených tipů, jak se zbavit krtka na zahradě

100% ochrana proti krtkům neexistuje. Jsou totiž velmi chytří a adaptabilní. Existuje však několik tipů a rad, které jsou osvědčené a opravdu fungují. Ideální je všechny tyto metody kombinovat. Tady jsou:

  1. Chemické odpuzovače – naftalín a benzín
  2. Pasti, které krtka nezabijí
  3. Plašení krtků
  4. Přirozený predátor krtka – kočka nebo pes
  5. Přírodní ekologické odpuzovače krtků

1. Chemické odpuzovače – naftalín a benzín

Mezi vůbec nejúčinnější chemické odpuzovače krtků patří naftalín a benzín. Dříve byl používán také proti molům. Není to zrovna ekologický způsob, jak se zbavit krtka, ale pokud ho dostanete do jeho chodeb, bude to pro něj natolik nesnesitelné, že se raději přestěhuje. 

Vložte do jeho chodbiček naftalínem nebo benzínem nasáknutý hadr nebo noviny, ale dávejte pozor na to, abyste v okolí nerozdělávali oheň. Naftalín koupíte v drogerii. Jako alternativu můžete použít sirný knot. Zápach se dostane do celého podzemního systému a krtek si sbalí svoje sakypaky.

2. Pasti, které krtka nezabijí

Pasti jsou jednou z nejčastějších a vůbec nejúčinnějších forem, jak se zbavit krtka na zahradě. Pokud se pro past rozhodnete, určitě si pořiďte takovou, která krtka nezabije. Taková past představuje trubku, kterou umístíte do krtčí chodbičky. Jakmile do ní krtek vleze, zaklapnou se za ním dvířka. Je však nutné past alespoň jednou denně kontrolovat, aby nedošlo k jeho týrání. Doporučujeme také past instalovat v rukavicích, aby krtek necítil lidský pach.

Tip: Pokud budete krtkům stále dokola ničit jejich chodbičky a vyhrabané kopečky, hodně jim znepříjemníte jejich pobyt na vaší zahradě. Nicméně krtek si svoje teritorium udržuje a vše poničené znovu opraví. Můžete toho ale využít, nachytat ho při opravách, a chytit ho. Krtek často ryje v ranních a dopoledních hodinách. Přesně v tento čas mu rozhrabejte a zadupejte vytvořené hromádky a vyčkejte až se objeví. Nebude to dlouho trvat. Jakmile uvidíte, jak se znovu hrabe na povrch, opatrně ho podkopněte motykou nebo podeberte rýčem, vložte ho do kbelíku a odvezte daleko od zahrady.

3. Plašení krtků

Krtek nemá rád hluk a proto se ho můžete zbavit jedním z těchto způsobů:

  • pravidelným sekáním trávy pomocí sekačky,
  • pravidelnou aktivitou na zahradě – například pobíhající děti nebo pes,
  • použitím zvukových plašičů – větrníky, železné trubky, elektronické ultrazvukové plašiče (solární nebo bateriové),
  • použitím vibračního zařízení, které nainstalujete do krtčí nory,
  • použitím podomácku vyrobené plašičky z PET lahve (větrníček, který dělá hluk a vibrace se přenášejí do země).

4. Přirozený predátor krtka – kočka nebo pes

Pokud máte kočku nebo psa, může to být další velmi účinný způsob, jak se zbavit krtka na zahradě. Zejména pak kočka je přirozený predátor krtka. Pokud má dobré lovecké schopnosti, určitě si s ním poradí. Myslete ale na to, že pokud máte kastrovanou kočku, tak ta loví podstatně méně často.

5. Přírodní ekologické odpuzovače krtků

Krtek má velmi dobrý čich a ne všechno mu voní. Pokud chcete být ekologičtí a nepoužívat žádné chemické přípravky, jedy apod., zkuste využít přírodu. Existuje celá řada rostlin, které krtci nemají rádi a pokud je ucítí, migrují jinam. Bohužel se jedná pouze o dočasné řešení, protože tyto rostliny fungují jen v létě. Pokud se chcete zbavit krtka na vaší zahradě, vysaďte na ní tyto rostliny:

  • pryšec skočcový (pozor, je jedovatý!),
  • afrikán,
  • řebčík,
  • laskavec,
  • česnek.

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This