Pokud se právě chystáte si koupit úklidový vozík, ale nejste si jisti, podle čeho vybírat, přečtěte si našeho průvodce. Výběr správného vozíku vám ušetří nejen peníze, ale také usnadní, zefektivní a zrychlí úklidové práce. Zde je 8 kritérií pro výběr správného úklidového vozíku, kterých se držte.

Úklidových vozíků naleznete na trhu opravdu obrovské množství. Pro někoho tak může být těžké se rozhodnout, jaký si vybrat. Plastový nebo nerezový? Elegantní nebo výkonný?

  • Vyberte si takový, který bude vyhovovat vašim jedinečným potřebám.
  • Přemýšlejte o prostředí a podmínkách, ve kterém bude používán.
  • Položte si otázku, co s vozíkem budou pracovníci vykonávat.
  • Cena by neměla být hlavním rozhodujícím faktorem při výběru.

Zvažte také všechna níže uvedená kritéria, která vám pomohou s výběrem toho pravého úklidového vozíku

  1. Hlukové nároky a omezení
  2. Velikost a váha úklidového vozíku
  3. Povrch, po kterém bude vozík jezdit
  4. Prostředí, ve kterém bude vozík používán
  5. Požadavky na kvalitu úklidu a úroveň hygieny
  6. Držáky a úchyty vybavení
  7. Doplňky a vybavení vozíku
  8. Použití a obsluha úklidového vozíku

1. Hlukové nároky a omezení

Existují nějaké nároky nebo omezení na hluk v prostředí, ve kterém se s úklidovým vozíkem bude uklízet? Například úklid ve zdravotnictví nebo za denního provozu v obchodech, kde jsou kladeny nároky na snížený hluk. Zvažte proto, zda potřebujete ruční úklidový vozík s mopem nebo automatický čisticí stroj na podlahy.

2. Velikost a váha úklidového vozíku

Úklidové vozíky mají různé velikosti a různou váhu. Popřemýšlejte, zda se s ním bude jezdit do výtahu nebo úzkých chodeb. Myslete také na to, zda bude nutné ho ručně přenášet nebo jak daleko se s ním bude jezdit. Bude dostatečně velký na to, aby přepravil všechny čisticí prostředky a vybavení pro úklid a zároveň se vešel do všech dveří?

3. Povrch, po kterém bude vozík jezdit

Než si úklidový vozík koupíte, vyzkoušejte si s ním jezdit po různých površích (kobercích a pevných podlahách) a ujistěte se, že manipulace s ním je bezproblémová. Pokud bude mít velká gumová kola, neměl by být problém s ním jezdit téměř na čemkoliv.

4. Prostředí, ve kterém bude vozík používán

Bude se úklidový vozík používat uvnitř nebo venku? Pokud má být vozík používán ve venkovním prostředí, je nejlepší vybrat takový, který je vyroben z odolnějších materiálů, jako je například vysoce odolný pěnový polyethylen. Mnohem více odolá rozdílným klimatickým podmínkám a teplotám.

5. Požadavky na kvalitu úklidu a úroveň hygieny

Pokud vám záleží na kvalitě úklidu a výsledné úrovni hygieny, kterou má úklidový vozík splňovat, zvažte také toto kritérium. Nejefektivnější jsou samozřejmě motorové úklidové stroje na podlahu. Pokud však požadujete klasický ruční úklidový vozík s mopem, doporučujeme vám vybírat z těch, které mají alespoň 4 vaničky a mop z mikrovlákna. Jedině takový úklidový vozík odstraní většinu nečistot a minimalizuje riziko nebezpečí křížové kontaminace. 

Doporučujeme: OmniFlex™ Microfiber Trolley System – víceúčelový úklidový vozík pro profesionální použití

OmniFlex™ Microfiber Trolley System, úklidový vozík s mikrovláknovým mopem

6. Držáky a úchyty vybavení

Dalším důležitým kritériem při výběru úklidového vozíku je, aby měl co nejvíce držáků na spotřební materiál (čisticí prostředky) a úchytů na vybavení. Před koupí vozíku si ujasněte, jaké nástroje bude potřeba přichytávat. Ideální je, když na něj můžete zavěsit či přichytit rozprašovače, mopy, nádoby a pytle na odpad, několik vaniček na vodu, utěrky apod.

7. Doplňky a vybavení vozíku

Uvažujte dopředu a zamyslete se, zda v budoucnu nebudete potřebovat ještě nějaké jiné úklidové vybavení, které by mělo být kompatibilní s vaším úklidovým vozíkem. Jedná se například o vysavač pro suché a mokré vysávání, vysokotlaký čistič (wapka) apod. Pokud výrobce vozíku nabízí i tuto možnost, je to pro vás jedině výhoda. Přidáním těchto komponent k úklidovému vozíku můžete postupně získat plně automatizovaný čisticí systém nejen na podlahy. 

8. Použití a obsluha úklidového vozíku

Určitě byste neměli opomenout také fakt, k jakým účelům se bude úklidový vozík používat a kdo ho bude obsluhovat. Položte si proto ještě následující sérii otázek:

  • Bude potřeba na vozík odkládat nějaké věci (např. ložní prádlo)?
  • Bude potřeba s úklidovým vozíkem čistit také toalety?
  • Bude potřeba mít na vozíku také odpadkový koš?
  • Kteří pracovníci budou úklidový vozík používat?

Tip z našeho e-shopu: OmniFlex™ Microfiber Trolley System – úklidový vozík s mikrovláknovým mopem

Share This