O mikrovláknové utěrce, ručníku nebo hadříku jste určitě už slyšeli. Pokud ne, přečtěte si něco o této bez nadsázky revoluční tkanině. Co je vlastně mikrovlákno, jaké jsou jeho výhody a vlastnosti, jak efektivní je při úklidu a čištění, jak vybrat mikrovláknovou textilii a jak správně ji čistit a prát? To vše v našem průvodci mikrovláknem.

Co je mikrovlákno?

Mikrovlákno, anglicky Microfiber, je plně syntetická textilní látka tkaná z hustých polyesterových a polyamidových vláken. Mikrovlákno je neuvěřitelně tenké. Pro představu asi ⅕ lidského vlasu. Jemnost mikrovlákna se pohybuje v rozmezí 0,3 – 1,2 dtex (decitex – desetina texu). Díky tomu má téměř dokonalé vlastnosti, jejichž využití lze uplatnit v mnoha směrech, například při výrobě oděvů či membrán do nepromokavého oblečení a bot (Gore-Tex), jako imitace semišových a nábytkových potahů a čalounění, ale také jako vysoce kvalitní a super efektivní prachovky, ručníky a utěrky na čištění a uklízení různých druhů povrchů

Tex – jednotka označující jemnost příze. Jedná se o délkovou hustotu, přesněji hmotnost 1 km příze v gramech.

Výhody a vlastnosti mikrovláknové utěrky

Mikrovláknová utěrka nabízí oproti klasickým bavlněným celou řadu výhod. Mezi ty největší bezesporu patří:

  • snižuje pravděpodobnosti křížové kontaminace
  • je vhodná pro alergiky, děti a osoby s dýchacími problémy
  • zvyšuje produktivitu při čištění
  • omezuje přítomnost roztočů a pylů
  • opakované použití po vyprání (až 500 krát)
  • snižuje náklady na vodu a čisticí prostředky
  • omezuje celkové náklady na úklid
  • drží teplo a hřeje
  • neztrácí barvu ani tvar
  • nežmolkuje se

Mikrovláknové utěrky jsou dražší než bavlněné hadry. Abyste z nich získali jejich výhody, je důležité je správně používat a pečovat o ně.

Úklid a čištění mikrovláknem

Mikrovláknová textilie, ať už se jedná o hadry, hadříky, utěrky nebo ručníky, představuje v oblasti úklidu a čištění opravdový převrat. Její vlastnosti jsou doslova neuvěřitelné. Při vytírání, čištění nebo stírání je totiž mikrovlákno doslova magnet na špínu a prach. Díky speciální vazbě a délce vláken spolehlivě zachytí a odvede téměř všechny nečistoty z povrchu.

„Při úklidu mikrovláknovým hadříkem nebo utěrkou nepoužívejte žádné čisticí prostředky.“

Protože mikrovlákno přitáhne téměř všechny nečistoty, na čištěném povrchu nevznikají žádné škrábance, což oceníte zejména při ošetřování drahých a náchylných povrchů, jako jsou například palubní desky, lak automobilu, monitory, skenery, varné desky, elektroniku apod. Zapomenout bychom neměli ani na to, že mikrovlkákno dokonale odvádí vodu.

Výběr mikrovláknové utěrky

Utěrky, hadříky a jiné úklidové prostředky z mikrovlákna jsou navrženy pro celou řadu použití, proto byste si měli před jejich nákupem nejdříve ujasnit, pro jaký účel je budete využívat. Důležité je používat jeden hadřík a jednu úklidovou činnost. To proto, že existuje více druhů mikrovláken, ale také proto, abyste minimalizovali riziko křížové kontaminace. Takže si pořiďte zvlášť hadřík na interiér a zvlášť ručník na lak automobilu, utěrku na mytí a ručník na utírání nádobí atd.

Při nákupu berte v potaz také kvalitu mikrovláknové utěrky. Obecně platí, že čím je hmotnost mikrovlákna vyšší, tím je zároveň dražší. Utěrky vyrobené ze 100% nylonu a polyamidu jsou nejkvalitnější.

Pro čištění laku automobilu použijte silnější mikrovláknový ručník s krátkým vlasem. 30 centimetrový mikrovláknový ručník dokáže absorbovat až 3,75 kg vody.

Pro čištění interiéru a oken automobilu použijte tenčí a více přiléhavou utěrku.

Pro čištění elektroniky nebo čoček používejte pouze tenké mikrovlákno s volnějším úpletem. Taková utěrka spolehlivě zachytí všechen prach a jemně zrnité částice, což zaručuje, že nepoškrábete citlivé povrchy. Nezapomeňte také na to, aby měl hadřík vysoké elektrostatické vlastnosti.

Pro úklid domácnosti a komerčních prostor doporučujeme používat více hadříků a utěrek na různé druhy činností a povrchů. Nečistěte jedním hadrem vše. Pořiďte si mikrovláknový hadřík na mytí nádobí a zvlášť utěrku na sušení. Sólo utěrku si kupte na utírání kuchyňské linky a sólo na nábytek. Také podlaha by měla mít vlastní mikrovláknový hadr.

Tip: Před nákupem mikrovláknových textilií zvažte také jejich barevnost. Díky barevné odlišnosti jednotlivých utěrek, ručníků a hadříků budete mít pořádek v tom, který na co použít. Inspiraci můžete načerpat v článku Systém barevného kódování při úklidu a kontrola infekce – část 5 (Barvy vybavení a čisticích prostředků).

Průvodce, jak pečovat o mikrovláknové utěrky

Mikrovlákno je sice dokonalá syntetická tkanina, nicméně aby práce s ním byla opravdu efektivní, je nutné se o něj také starat, tzn. ho pravidelně čistit. Nesprávné čištění či praní může vlákno nenávratně poškodit, proto si pečlivě přečtěte tohoto průvodce.

„Pokud budete dodržovat pravidla péče o mikrovláknovno, můžete ho vyprat až 500 krát.“

Pět základních pravidel!

Mikrovláknové ručníky, utěrky a hadříky můžete bez obav prát v automatické pračce. Dbejte ale následujících pravidel:

  1. perte ve vodě s nízkou teplotou
  2. nepoužívejte změkčovače tkanin
  3. nepoužívejte přípravek na bělení prádla
  4. neperte společně s přírodními textiliemi
  5. nepoužívejte ždímání ani sušičku na vysokou teplotu.

Praní mikrovlákna v pračce

Vždy je dobré prát mikrovlákno v pračce samostatně. Pokud ale potřebujete prát s více textiliemi, zásadně jen se syntetickými materiály, která nepouští vlákna. S bavlněnými ani jinými přírodními vlákny to nezkoušejte! Myčku nastavte na nízkou teplotu (40 °C – 90°C) podle druhu mikrovlákna. Přesná teplota bude uvedena na štítku zboží.

Při praní nemusíte používat žádný čisticí prostředek. Rozhodně ne silné prášky na praní s bělícími účinky. Pokud chcete použít čisticí prostředek, použijte standardní prací prostředek či mýdlo, které má pH pod 11. Ale opravdu to není potřeba. Mikrovlákno to nevyžaduje. Nepoužívejte ždímání.

Ruční praní mikrovlákna

Ruční mytí je často ideální a nejjednodušší metodou. Opět vám stačí jen teplá voda. Postupujte standardním způsobem: namočte textilii do teplé vody (ne horké) a rukama proměte tak, aby se uvolnily všechny nečistoty. Dobře opláchněte, lehce vyždímejte a nechte pozvolna uschnout.

Sušení a žehlení mikrovlákna

Mikrovlákno můžete nechat sice vysušit v sušičce na prádlo, ale pouze na nízkou teplotu do 90 °C. Doporučujeme však nechat ho uschnout pozvolna. Bude to úspornější a navíc rychlejší než v automatické sušičce. Navíc v sušičce se uvolňují nevhodné částice, které se mohou dostat do mikrovlákna a tím ho znehodnotit.

Mikrovláknové ručníky, utěrky, osušky a hadříky nikdy nežehlete. Vysoká teplota úplně zničí jeho funkčnost a vlastnosti.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This