Jakmile se blíží zima a teploty se snižují, hmyz, ale i jiní škůdci, začnou hledat, kde je voda, potrava a kam se schovají. A právě váš dům může být tím nejlepším útočištěm. Pokud však podniknete námi doporučené preventivní opatření, snížíte přes zimu výskyt hmyzu ve vašem domě či bytě na minimum.

  1. Utěsněte mezery v hlavních vstupních místech
  2. Snižte vlhkost ve vašem domě
  3. Odstraňte zdroje potravin
  4. Ukliďte kolem domu
  5. Zavolejte odborníka na DDD

1. Utěsněte mezery v hlavních vstupních místech

Utěsněte mezery v hlavních vstupních místech

V každém domě existují vstupní místa, kterými se mohou hmyzí škůdci dostat dovnitř. Mezi ty nejčastější patří:

  • průduchy a mezery podél základů vašeho domu,
  • podkroví – obvykle otvory kolem střešních podhledů,
  • malé mezery kolem elektrických a instalatérských rozvodů.

Tato vstupní místa doporučujeme utěsnit. Můžete použít standardní těsnění proti povětrnostním vlivům, různé tmely, těsnící pěny apod. Pokud s tímto nemáte žádné znalosti a zkušenosti, doporučujeme se poradit s odborníkem na instalatérské práce.

2. Snižte vlhkost ve vašem domě

Snižte vlhkost ve vašem domě

Mnoho lidí se domnívá, že hmyz a jiné škůdce přitahuje do domu potrava. I když je to do jisté míry pravda, jejich hlavním cílem je voda. Ujistěte se proto, zda vám v domě nikde neteče nebo jen nekape voda. Zkontrolujte zejména skrytá místa – pod dřezem, pod vanou, ale také v garáži nebo suterénu. Odstraněním přebytečné vody a vlhkosti v domě můžete zároveň snížit výskyt hmyzu, ale někdy to může vyžadovat drobné vodoinstalační opravy. Pravidelně kontrolujte a čistěte dešťové okapy, protože se často ucpávají. To může způsobit, že přetečou a vytvoří stojatou vodu kolem základů domu nebo v podkroví.

3. Odstraňte zdroje potravin

Banánová slupka házená do odpadkového koše

Dokonce i ty nejmenší zbytky potravin mohou přitahovat hmyz, hlodavce a jiné škůdce. Buďte proto obezřetní a udržujte oblasti, kde jsou potraviny, čisté. A nejen to. Nenechávejte potraviny otevřené a nezakryté! Je méně pravděpodobné, že budete mít problém s hmyzem, pokud budete:

  • udržovat nádobí a kuchyňské spotřebiče čisté,
  • pravidelně zametat a uklízet zbytky a drobky potravin,
  • často vynášet odpadky, zejména biologického původu,
  • skladovat potraviny tak v dobře uzavřených nádobách.

Pokud chcete udělat ještě něco více, tak:

  • skladujte potraviny ve vzduchotěsných nádobách a obalech, kam se škůdci nedostanou a ani nepřežijí,
  • myslete na další zdroje potravin, např. krmivo pro domácí zvířata, které také přitahují škůdce.

4. Ukliďte kolem domu

Ukliďte kolem domu

Prostředí kolem domu může mít také zásadní vliv na výskyt hmyzu uvnitř něj. Stromy a keře, které se ho dotýkají, jsou žebříkem dovnitř. Přes strom, který se dotýká střechy, se k vám do domu dostane například kuna a ta s sebou přináší opravdu velké problémy. Udržujte proto stromy a keře zastřižené tak, aby se nedotýkaly vašeho domu. Utěsněte kompost, shrabejte a odstraňte listí. Zbavte se veškerého odpadu kolem domu. Důležité je zmínit také správné skladování dřeva. Dřevník je lepší umístit co nejdále od domu, protože se v něm často udržuje hmyz – brouci, pavouci, vosy, mravenci apod.

5. Zavolejte odborníka na DDD

Pokud chcete v zimních měsících snížit výskyt hmyzu a jiných škůdců ještě nejvíce, objednejte si profesionální službu DDD – deratizace, dezinsekce, dezinfekce. Ta zahrnuje nasazení preventivních opatření, jako je např. instalaci pastí na hlodavce (krysy, myši apod.), dezinfekci prostor, utěsnění mezer apod.


Mohlo by vás zajímat: Skoncujte s hmyzem ve vašem bytě. Ekologicky bez použití insekticidů

Skoncujte s hmyzem ve vašem bytě. Ekologicky bez použití insekticidů

Share This