Mouchy, komáři, octomilky a další řada otravného hmyzu trápí zejména v letních měsících téměř každého. Chtějí vaše potraviny, ale i vaši krev. Zbavte se jich jednou pro vždy! Rychle a ekologicky bez použití jediného insekticidu. Stačí dodržovat tři základní pravidla. Pojďme na to.

Nechyťte se do pasti, jako hmyz

Na internetu najdete desítky tipů, jak se zbavit hmyzu v domácnosti. Nejčastěji se jedná o různé druhy návnad, pastí, mucholapek, elektrických lapačů, vysavačů, čisticích prostředků, insekticidů apod. Takové tipy představují nejen zbytečnou finanční zátěž, takže možná spíš past na vás, ale také ekologické zatížení vaší domácnosti.

Mohlo by vás zajímat: Čisticí prostředky zvyšují riziko plicních onemocnění, prokázaly studie. Vdechujete je také!

Buďte proto při hubení hmyzu chemickou cestou v domácnosti velmi opatrní. Nepoužívejte zbytečně na každého komára nebo pavouka sprej. Nezapomeňte, že výpary z insekticidů, které obsahují DDD přípravky, vdechujete také vy a vaše děti. Elektrické odpuzovače do zásuvky ze sebe též vypouštějí chemické látky, které pak při spánku vesele vdechujete. Nemusíme asi příliš zdůrazňovat, že to negativně působí na lidský organizmus.

Buďte ekologičtí. Použijte přírodu

Přestaňte používat zbytečně drahé chemické přípravky. Lepší řešení je prevence a přirozené hubení pomocí přírody. Jak na to? Stačí přemýšlet ekologicky a položit si tři základní otázky. Čím se živí hmyz? Co nemá rád? A kdo jsou jeho přirození nepřátelé?

Dodržujte tato tři ekologická pravidla

1. Pravidelně vynášejte odpadky
2. Provoňte byt kořením a bylinkami
3. Pořiďte si masožravky

1. Pravidelně vynášejte odpadky

Většina hmyzu miluje odpadky. Maso, shnilé ovoce, tuky, šťávy, cukry a další dobroty. Pokud takové zbytky potravin máte doma v koši, jsou pro ně ideální příležitostí. I když je koš zavřený, hmyz se tam bez problémů dostane. Udržujte proto váš odpadkový koš neustále čistý a bez zbytků potravin.

Banánová slupka házená do odpadkového koše

Také hnijící ovoce je velkým lákadlem pro celou řadu hmyzích parazitů, zejména pak pro octomilky. Nedopusťte, aby vám ovoce shnilo a uskladňujte ho v lednici. Nenechávejte na stole jakékoliv zbytky jídla, protože i na ně se snesou mouchy ze širokého okolí.

Šťávy, džusy, medy, sirupy a další sladké tekutiny představují pro hmyz, zejména pak pro mouchy a mravence, nepředstavitelnou slast. Nenechávejte je proto volně dostupné a skladujte je vždy v dobře uzavřených nádobách.

2. Provoňte byt kořením a bylinkami

Hmyz nemá rád některé rostliny, respektive jejich aroma. Než tedy sáhnete po chemickém přípravku, zkuste raději ekologický a zcela přirozený způsob hubení hmyzu. Vytvořte si doma ekologickou pachovou bariéru proti náletům otravného hmyzu.

Levandule

Levandule je jednou z nejúčinnějších přírodních zbraní proti hmyzu. Můžete si ji zasadit pod okny nebo dát řezanou do vázy kamkoliv v bytě, ideálně však do kuchyně nebo ložnice. Většině létajícího hmyzu levandule nevoní, takže ho spolehlivě odradí. Pro člověka je však její aroma velmi příjemné. Levanduli můžete použít také sušenou. Zavěste ji na okno nebo umístěte do košíčků.

levandule ve svazcích na dřevěném stole

Levanduli můžete použít také jako přírodní repelent. Její květy a lístky rozemněte v ruce a potřete si jí místa na těle – krk, zápěstí, kotníky apod. Můžete si z ní udělat také odvar, nalít do postřikovače a použít jako 100% přírodní repelent proti hmyzu. Pozor ale na alergické reakce. Ne každý musí levanduli snášet. Podobně tomu je také u těhotných žen v prvním trimestru těhotenství a u lidí s nízkým tlakem.

Hřebíček

Hmyz, zejména pak mouchy, komáři, vosy, ale i mravenci, hřebíček nesnáší. Nelíbí se jim jeho aroma. Pro člověka je jeho vůně ale příjemná. Navíc se jedná o afrodiziakum a anestetikum.

Tip: Když vás kousne komár, použijte na ránu odvar z hřebíčku a přestane vás kousnutí svědět. Hřebíček je totiž anestetikum.

Hřebíček - koření vysypané ze skleničky na lžíci

Stejně tak, jako z levandule, i z hřebíčku můžete vytvořit přírodní repelent. Podrťte hřebíček a nebojte se pro lepší účinek přidat také skořici, rozmarýn a levanduli. Tuto bylinou směs smíchejte s vodou, případně s francovkou nebo lihem, a nechte alespoň 24 hodin louhovat. Pak už jen nalijte do rozprašovače a vyzkoušejte, zda vám nezpůsobí na pokožce alergickou reakci. Pokud ano, používejte tento přírodní repelent pouze na oděv. Stejnou směs můžete nalít do misky a nechat položenou u otevřeného okna. Odradí tak otravné mouchy hned při příletu.

Čerstvé bylinky

Mouchy nemají rády například také mátu, šalvěj, yzop, bazalku, afrikány, muškáty, šeřík, libeček, meduňku nebo ořešákové listy. Zasaďte si je do květináčů a umístěte je do oken. Budete mít od hmyzu relativně pokoj. Můžete je ale použít také ve formě přírodního repelentu podle výše uvedeného návodu, nebo jako bylinné sáčky, o kterých píšeme níže.

Čerstvé bylinky v květináči na okně

Bylinné sáčky

Vytvořte si směs sušených bylinek, které vám nádherně provoní celý byt či dům a navíc z něj odpudí většinu hmyzu. Přečtěte si návod na protihmyzí bylinkové sáčky. Usušte si levanduli, chmel, šeřík, ořešák, černý bez, mátu a přidejte citrusovou kůru, cedrové dřevo a hřebíček. Směs můžete dát do misek nebo košíčků a rozmístit je po celém bytě. Pokud nechcete mít všude mističky, ušijte si, nebo kupte, malé bavlněné sáčky a naplňte je touto bylinnou směsí. Zavěste je do skříní, šatníků, spíže nebo kuchyně. Jsou velmi efektivní hlavně proti molům, ale i jinému létajícímu hmyzu.

Bylinné sáčky s hmoždířem položené na stole

Mohlo by vás zajímat: Jak se zbavit šatních a potravinových molů

3. Pořiďte si masožravky

Masožravka představuje naprosto perfektní a hlavně přirozený způsob, jak se doma zbavit hmyzu, a to nejen toho létavého, ale i lezoucího. Několik masožravých rostlin v kombinaci se všemi předešlymi tipy dokáže vyhubit podstatnou část hmyzu nacházejícího se v domácnosti. Masožravky používají k lapení kořisti několik druhů pastí. Pojďme se tedy podívat na to, jaké to jsou a jaké masožravky jsou na hubení hmyzu nejlepší.

Na drobný hmyz, jako jsou mouchy, komáři, octomilky a jiné mušky, je ideální Tučnice (Pinguicula) nebo Rosnatka (Drosera). Existuje však celá řada dalších masožravých rostlin, které se ve vašem bytě spolehlivě postarají o hmyzí škůdce.

Rosnatka kapská – Drosera capensis

Rosnatka kapská je velmi drobná masožravka, která tvoří malé přízemní růžice. Patří mezi nejčastěji pěstované masožravé rostliny nejen u nás. Je skvělým lovcem drobného hmyzu. Dokáže zachytit mouchy, mušky, octomilky a komáry.

Rosnatka kapská - Drosera capensis, masožravá rostlina, masožravka

Tučnice obecná – Pinguicula vulgaris

Tučnice je bublinatkovitá masožravá rostlina, jejíž listy jsou pokryté malými tentakulemi s kapičkami trávicího enzymu, na který se nalepí převážně broučkovitý a jiný drobný hmyz, jako jsou například smutnice. Nejlepší výsledky dosahují Pinguicula moctezumae a Pinguicula gigantea. S tučnicí obecnou, ale také s tučnicí českou (P. bohemica), se můžete setkat i ve volné přírodě v Čechách.

Masožravka Tučnice obecná - Pinguicula vulgaris

Špirlice (Sarracenia)

Špirlice je botanický rod masožravých rostlin, mezi něž patří desítky zástupců. Tato rostlina má listy, které jsou tvořeny speciálními lapacími orgány, tzv. láčky, díky kterým dokáže odchytit drobný hmyz, ale i velké mouchy.

Masožravka, masožravá kytka Špirlice (Sarracenia)

Mucholapka podivná – Dionaea muscipula

Mucholapka podivná je jediná masožravka svého druhu z rodu mucholapka (Dionaea). Tato suchozemská rostlina loví drobné živočichy a to prudkým pohybem své sklapovací pasti. Tu dokáže sklapnout za půl vteřiny. Své listy, které slouží jako sklapovací pasti, jsou sestavené do přízemní růžice. Loví tak zejména živočichy, kteří se pohybují na zemi – brouky, pavouky, mravence apod., ale nepohrdne ani létajícím hmyzem.

Masožravá rostlina Mucholapka podivná - Dionaea muscipula

Láčkovka (Nepenthes)

Láčkovka je jediná svého druhu z rodu čeledi láčkovitých. Jedná se o jednu z nejznámějších masožravek vůbec, která loví do svých zavěšených úponek připomínající konvice. Dokáže lapit i větší hmyz, jako jsou velké mouchy – masařky, pavouky, vosy a jiný bodavý hmyz. Pokud láčkovka vyroste do své maximální výšky (50 – 60 cm), dokáže ulovit i drobné živočichy, například ještěrky, žáby nebo dokonce malé ptáky.

Láčkovka (Nepenthes), masožravá rostlina, kytka, masožravka

„Ideální je mít v bytě více masožravých rostlin, protože každá je dobrá na jiný druh hmyzu.“

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This