Máte doma poletující motýlky podobné můrám a nejste si jisti, co je to za hmyz? Z velkou pravděpodobností to budou moli. Teď je ale otázkou, o jaký druh se jedná – mol šatní nebo mol potravinový? To zjistíte v následujícím článku, který je zároveň návodem, jak se zbavit šatních a potravinových molů.

Mol šatní (Tineola bisselliella)

Mol šatní je malý motýl dosahující velikosti 4 – 8 milimetrů. Je to velmi známý a právem obávaný škůdce vyskytující se především v domácnostech v blízkosti šatů, oblečení, koberců a jiných potahových látek především z přírodních materiálů. Škůdce nepředstavuje přímo mol, ale jeho larva. Ta se totiž živí keratinem, což je rohovina, která je obsažena v některých přírodních materiálech, jako je například vlna nebo bavlna. Samičky tedy nakladou vajíčka na klidná, teplá, tmavá a ideálně i vlhká místa, zejména tam, kde se vyskytuje keratin (vlna v oblečení). Larva si pak z vláken oblečení vytváří kuklu. Čím více potravy (látky) má, tím větší pak larva také je.

Mol šatní je jeden z mála živočichů na naší planetě, který je schopen ve svém organizmu trávit vlnu a navíc k životu nepotřebuje vodu, protože si jí vytváří sám svým metabolismem.

Mol šatní (Tineola bisselliella)

Likvidace šatních molů

Abyste se spolehlivě zbavili molů šatních, musíte nejdříve pochopit, jak žijí a co mají a nemají rádi.

1. Prevence
2. Ekologická likvidace
3. Chemická likvidace

1. Prevence

Mol šatní má nejraději tmavá, vlhká a teplá místa, proto se rád usazuje ve skříních a šatnách, kde se vyskytuje nevětrané a málo používané oblečení. Moli také nemají rádi světlo, hluk a celkově, když je někdo ruší. Vyruší je například i pouhé otevření šatní skříně. Co tedy dělat?

„Vytvářejte doma takové podmínky, které moli nenávidí!“

  • větrejte, zejména pak v chladných nebo dokonce mrazivých měsících
  • roztahujte závěsy, nebo žaluzie, a pouštějte do místnosti co nejvíce denního světla
  • uklízejte skříně alespoň jedou ročně jejich vyprázdněním a řádným vyčištěním
  • větrejte oblečení a občas ho také přendejte na jiné místo
  • nevkládejte do skříně mokré oblečení
  • perte pravidelně oblečení, které nenosíte tak často jako jiné
  • vyhněte se dekoracím ve skříních, zejména papírovým tapetám

Tip: Zapomeňte na igelitové obaly a krabice na oblečení jsou k ničemu. Moli se prokoušou!

2. Ekologická likvidace – babské rady

Existuje celá řada tzv. babských rad, jak se zbavit molů šatních. Tyto postupy opravdu fungují a navíc jsou ekologické. Asi nejčastěji se uvádí použití levandule, rozmarýnu, smrkového jehličí, pomerančové kůry, černého pepře, mýdla, chmelu, bobkového listu, skořice, hřebíčku, listí ořešáku nebo dokonce melasy s octem. Jaké jsou tedy možnosti?

„Použijte přírodní odpuzovače a deodoranty, fungují dobře.“

  • dejte molům čerstvou levanduli, oni její vůni totiž nenávidí a vy si jí naopak zamilujete
  • utopte moli v octě, víně nebo pivě – tyto tekutiny je přitahují stejně jako člověka, takže nastražte mističky do skříní a čekejte
  • rozsypte do skříně čerstvý mletý nebo rozdrcený pepř – ten moli také nemají rádi
  • smíchejte melasu s octem, ideálně jeden díl melasy a dva díly octa, dejte do misky a tu postavte do skříně
  • dejte do skříně mýdlo, buď celé nebo nadrcené v tkaném sáčku
  • zavěste do skříně smrkovou větvičku nebo zavěste sáček s jehličím
  • nechte vymrznout skříň i oblečení, protože moli nesnáší zimu

3. Chemická likvidace – dezinsekce

Další možností, jak se zbavit molů, je použití chemických přípravků, které je spolehlivě zlikvidují. Takových přípravků existuje celá řada. Pro domácí použití se nejčastěji používají pasti s feromony a lapače s lepivým povrchem obsahující insekticidy. Při velkém zamoření se doporučují profesionální dezinsekční přípravky, nástrahy a postřiky – například dýmovnice, popraše, postřikové nebo pyretroidní emulzní koncentráty a jiné insekticidy.

Přípravky pro domácí použití

Profesionální dezinsekční přípravky

Mol šatní vs. mol potravinový

Mol potravinový – zavíječ moučný (Ephestia kuehniella)

Mol potravinový je lidový název pro zavíječe moučného. Jedná se též o motýla z čeledi zavíječovití, který se vyskytuje po celém světě, zcela běžně tam, kde jsou potraviny. Nejčastěji ho můžete najít v mouce, obilovinách, zrní, strouhance, cukru, piškotech, sušenkách, luštěninách, ořeších a obecně ve skladech potravin a mlýnech. Pochutnají si ale také na koření, čokoládě nebo müsli. Oproti molu šatnímu dorůstá až do velikosti 12 milimetrů a má na křídlech tmavé skvrny.

Mol potravinový – zavíječ moučný (Ephestia kuehniella)

Likvidace molů potravinových

S potravinovým molem je trochu jiné pořízení, než s jeho příbuzným molem šatním. Neživí se totiž keratinem, ale lidskými potravinami. Výskyt potravinových molů je častější a zbavit se ho nadobro někdy člověka pěkně potrápí. Co je dobré tedy vědět?

1. Prevence
2. Postup při napadení potravin
3. Likvidace velkého zamoření

1. Prevence

Předcházet výskytu a množení molů můžete pomocí preventivních opatření. Protože si moly můžete přinést s nákupem přímo z obchodu, je dobré potraviny při každém vyskladnění kontrolovat. Horší je to u sypkých potravin, ale i zde existuje možnost – prosít je přes sítko. Moly k vám mohou ale také přiletět oknem, digestoří nebo ventilací od sousedů.

„Vytvářejte doma takové podmínky, které moli nenávidí!“

  • kontrolujte potraviny pokaždé, když je vyskladňujete
  • skladujte ohrožené potraviny v uzavíratelných obalech – ideálně v plastových nebo skleněných

2. Postup při napadení potravin

Potraviny, které jsou napadené moly, jsou znehodnocené, ale při pozření se nemusíte obávat žádných závažných zdravotních komplikací. Mohou se v nich však vyskytovat výkaly v podobě malých kuliček, jemná hedvábná vlákna utkaná housenkami a zbytky zámotků, které by teoreticky mohly u citlivějších osob vyvolat alergické reakce. Pokud doma zjistíte výskyt potravinových molů, měli byste začít jednat ihned. Na nic nečekejte a proveďte tato opatření, která by měla při dostatečné preciznosti zabrat.

„Potraviny napadené moly mohou obsahovat trus!“

  • napadené potraviny vyhoďte, protože mohou obsahovat vajíčka, která by později představovala další rozmnožení
  • důkladně vymyjte skříně a všechny potravinové prostory, kde se moli vyskytovali
  • vysajte vajíčka a larvy – všechny kouty a škvíry, kde by mohly být
  • použijte zdravotně nezávadný přípravek proti molům – každý týden po dobu 1 – 3 měsíců, ale buďte velmi opatrní, při jeho výběru (vyhněte se chemickým přípravkům a zvolte raději lapače na bázi feromonů – mololapače)

Tip: Také na potravinové moly platí ekologické prostředky – například hřebíček, cedrové dřevo, citrónová kůra, pepř, levandule, mýdlo apod. Podle některých příruček dokonce fungují i obyčejné noviny, protože obsahují tiskařskou čerň, kterou moli nemají rádi.

3. Likvidace velkého zamoření

Pokud se jedná o velké zamoření moly, například v potravinářském průmyslu nebo v domech, které jsou propojené potravinovými šachtami, doporučuje se zavolat specializovanou úklidovou firmu, která se zabývá dezinsekcí.

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This