Věděli jste, že péče o ruce je z hlediska bezpečnosti práce velmi důležitá i když pravidelně používáte ochranné rukavice? Zejména v oblasti úklidových služeb jsou ruce velmi namáhavé a vystavené různým čisticím prostředkům nebo dokonce chemikáliím. Přečtěte si, jaké dopady může mít na vaše zdraví špatná péče a hygiena rukou nebo dlouhodobé nošení ochranných rukavic při úklidu.

Pozor na dermatitidu a ekzém

Špatná péče o ruce může představovat závažné zdravotní problémy, zejména pak dermatitidu a ekzém. Dermatitida je označení pro záněty kůže. Některé ze zánětů jsou způsobené alergickou reakcí na alergeny, které se mohou vyskytovat v různých čisticích prostředcích nebo chemických přípravcích.

Ekzém na rukou

Onemocnění kůže následkem nedostatečné péče o ruce může způsobit i několikaměsíční neschopnost pracovníka, což má negativní účinky nejen na zdraví jedince, ale také na firmu, ve které pracuje. V případě onemocnění je důležitá zejména rychlá a efektivní léčba. V opačném případě může dojít na velmi závažné zdravotní problémy – například chronický ekzém.

Fakta o onemocnění kůže v důsledku práce

Onemocnění kůže je jednou z nejčastějších forem nemoci z povolání. Ve Velké Británii představuje přibližně 13,5 % všech nemocí z povolání.

Nedávné studie prokázaly, že až 40 % pracovníků bude v určitém okamžiku svého pracovního života trpět kožními problémy.

Více než ½ ztracené pracovní doby následkem průmyslových nemocí je způsobeno dermatitidou.

Dále bylo zjištěno, že u 75 % pacientů, kteří trpí dermatitidou z povolání se vyvinulo chronické kožní onemocnění – například ekzém.

Zaměstnanci, kteří mají problémy s pokožkou pravděpodobně v důsledku pracovní činnosti tuto situaci nenahlašují jako pracovní úraz.

Fakta o hygieně pokožky

Ruce jsou nejúčinnější metodou šíření bakterií, ale více než polovina všech pracovníků nezná základy mytí rukou.

Nejméně 40 % pracovníků si neumývají ruce dostatečně často a dost dlouho. Výrazně tak snižují své šance na ochranu proti šíření bakterií.

Asi 65 % pracovníků v oblasti úklidu, údržby a stavebnictví a 47 % pracovníků v kancelářích si myjí ruce méně než pětkrát denně.

Průměrná doba mytí rukou je kratší než 10 sekund, nemyjí si důležité oblasti, kde se bakterie běžně vyskytují, např. pod nehty prstů a na vrchní části rukou.

Studie prokázaly, že dobré postupy hygieny rukou mohou snížit riziko nemocí, pracovní neschopnosti a související náklady minimálně o 18 až 40 %.

Mohlo by vás zajímat: Hygiena a dezinfekce rukou – Správná technika mytí rukou

Správná technika mytí rukou

Dlouhodobé používání rukavic může způsobovat dermatitidu

Ve firmách, které provozují úklidové a DDD služby, včetně těch, které provádějí dezinfekci v prostředí, které vyžaduje vysoký stupeň čistoty a hygieny (laboratoře, zdravotnická zařízení atd.), je dlouhodobé používání ochranných rukavic zcela běžnou záležitostí. Dlouhodobé používání rukavic ale může být hlavním faktorem k dermatitidě rukou. Proto je nezbytné, aby byly ruce chráněny a aby se o ně každý pracovník velmi pečlivě staral. Stejně tak je důležité, aby je k tomu vedl jejich zaměstnavatel a informoval je o této problematice, která se týká bezpečnosti práce.

Gumové ochranné rukavice

Jak pečovat o ruce

Jedním z nejdůležitějších faktorů při péči o pokožku rukou je jejich pravidelná hygiena a správné mytí. Existuje také celá řada produktů (mastí a krémů), které jsou vyrobeny právě pro péči o ruce. Některé z nich poskytují řešení pro ochranu kůže a pomáhají předcházet příčinám dermatitidy. Doporučujeme se poradit s lékárníkem nebo lékařem, ideálně s dermatologem.

Zdroj: Critical Environment Solutions Ltd.

Share This