Obtěžuje vás ve vašem bytě rybenka domácí? Nemusíte mít strach, protože není nijak škodlivá. Naopak může být i užitečná. Pokud se i přesto chcete rybenky zbavit, připravili jsme pro vás článek, kde se dozvíte zajímavostí o rybenkách, ale také celou řadu doporučení, jak na jejich ekologické vypuzení, likvidaci a chemické hubení.

Rybenka a zajímavosti – výskyt, život, potrava

Rybenka domácí, latinsky Lepisma saccharina, je členovec z třídy hmyzu a podtřídy bezkřídlí. Tento bezkřídlý hmyz dostal název rybenka na základě svého tvaru a povrchu těla, které připomíná rybu a je pokryto stříbrnými šupinkami. V anglicky mluvících zemích se říkají tomuto hmyzu Silverfish.

Rybenka a zajímavosti - výskyt, život, potrava

Rybenka je kosmopolitní hmyz vyskytující se zejména v teplém, vlhkém a tmavém prostředí, nejčastěji v koupelnách, kuchyních, chodbách, spížích, na toaletách a sociálních zařízeních. S rybenkami se setkáte po celém světě a to zhruba 300 milionů let. Potkáte ji klidně v luxusním hotelu nebo zdravotnickém zařízení. 

Rybenky nepřenáší žádné choroby, neštípou, nekoušou a i přesto, že působí hrozivě, pro člověka jsou prakticky neškodné. Pokud se však přemnoží mohou napáchat nepříjemnosti, proto doporučujeme jejich výskyt pokud možno regulovat.

Zajímavostí je, že některé druhy žerou papír a jsou schopny zničit například vzácnou knihu. Někdy se můžete setkat také s tím, že okusují záclony nebo oblečení apod. Výjimkou není ani požírání fotografií, mouky, cukru apod.

Možná tomu nebudete věřit, ale rybenky umí být také užitečné. Živí se totiž roztoči z domácího prachu. Jejich hubení si proto rozmyslete. Pokud tu a tam rybenku zahlídnete, není důvod k panice. Klidně ji nechte žít. Pokud jich však máte v bytě hodně, bude lepší jejich stav zredukovat, aby se zbytečně nepřemnožily.

Rybenka domácí - Lepisma saccharina

Život rybenky je velmi zajímavý. Trvá zhruba tři roky a za dobu svého života vyprodukuje přibližně stovku vajíček. Nenávidí světlo, proto vždy, když rozsvítíte, bere nohy na ramena a zdrhá se schovat.

Další zajímavostí je, že se živí převážně organickými látkami rostlinného původu s obsahem sacharidů, proteinů a škrobů. Často konzumují papír, tapety, kobercové lepidlo, záclony, oblečení, bavlnu, vlnu, ložní prádlo, drobečky, mouku, cukr, ale také již zmiňované roztoče. Nepohrdnou ani odumřelou kůží, vlasy nebo nehty. Bez potravy vydrží klidně i několik měsíců. Mezi přirozené predátory rybenky patří stonožka, škvor, pavouk apod.

Likvidace a hubení rybenky domácí

Jestliže se vám v domácnosti rybenky přemnožily a jejich množství vám vadí, můžete začít s jejich systematickou likvidací. Není to nijak obtížný hmyz, takže stačí udělat několik základních opatření.

Likvidace a hubení rybenky domácí

Prevence

Prevence je základ úspěchu v předcházení výskytu rybenek, podobně jako u ostatního hmyzu či jiných škůdců. Aby se vám rybenky doma nepřemnožily, tak:

  • pravidelně a důkladně větrejte,
  • vysoušejte vlhká místa, zejména v koupelně a na toaletě,
  • pravidelně perte a protřepávejte rohožky,
  • při vytírání nenechávejte podlahu samovolně uschnout, ale hned ji utřete do sucha,
  • při vytírání utírejte do sucha také méně dostupná místa – okraje a rohy,
  • praskliny v podlahách a lištách utěsněte silikonem,
  • spáry a otvory pravidelně vysávejte, mohou tam být nakladená vajíčka,
  • odtokové kanálky v umyvadle a vaně občas prolejte horkou vodou.

Ekologická likvidace rybenek

Pokud jste příznivci spíše ekologické likvidace nebo odpuzování hmyzu, zkuste následující opatření. Proti rybenkám funguje například:

  • vanilkový lusk,
  • brambora,
  • melasa s octem,
  • borax s moučkovým cukrem,
  • cedrové hobliny,
  • křemelina – rozsivková zemina.

Vypuďte rybenky vanilkovým luskem

Rybenkám nevoní vanilkový lusk. Zapomeňte ale na jakoukoliv náhražku. Kupte si tedy několik pravých vanilkových lusků, rozřízněte je a nakrájejte na menší kousky. Tím, jak vanilku rozříznete, se začne více uvolňovat její aroma. Najděte místa, kde se rybenky nejvíce vyskytují a volně na ně posypte podrcenou vanilku. Účinek by se měl dostavit po pár dnech.

Nalákejte rybenky na brambory

Můžete zkusit brambory, které rybenky mají rády. Bramboru nastrouhejte, rozmažte jí na papír a ten pak umístěte opět na místa, kde se rybenky nejčastěji vyskytují. Brambory jim voní, takže by je to mělo přilákat tak, že se do ní zavrtají. Nechte tutu past do druhého dne. Hned ráno se můžete podívat, jestli se nějaká chytla. Pokud ano, papír zmuchlejte a vyhoďte do kontejneru, nikoliv doma do koše, protože by z něj vylezly a vrátily se zpět do své skrýše.

Připravte rybenkám melasu s octem nebo borax s moučkovým cukrem

Podobným způsobem můžete připravit ekologickou past z melasy a octa v poměru 1:2. Také směs boraxu a moučkového cukru v poměru 1:1 je pro rybenky lákadlo.

Vyžeňte rybenky pomocí cedrových hoblin

Rozsypte cedrové hobliny tam, kde rybenky žijí. Vůni cedru totiž nemají rády. Protože cedrové hobliny vám mohou v bytě udělat trochu nepořádek, jsou vhodné spíše ve venkovních prostorách, sklepech, chodbách a podobných místech. Každý týden je vysajte a aplikujte nové.

Likvidace rybenky pomocí křemeliny

Dalším způsobem, jak účinně zlikvidovat rybenky je použití křemeliny. Jedná se o nezpevněnou sypkou horminu, tzv. rozsivkovou zeminu, která je tvořena převážně opálovými schránkami rozsivek (jednobuněčné řasy). Tento drobivý bílý prášek rozsypte po malých hromádkách do míst, kde se rybenka vyskytuje. Doporučujeme křemelinu aplikovat ve večerních hodinách, protože rybenky jsou aktivní zejména v noci. Seženete ji v domácích potřebách a drogerii.

Chemické hubení rybenek

Pokud se vám rybenky přemnožily do neúnosného stavu a nic z výše uvedených likvidačních opatření už nefunguje, je čas sáhnout po chemickém přípravku. Těch je na trhu celá řada. Naše úklidová a deratizační firma má nejlepší zkušenosti s těmito produkty:

Prostředky na hubení rybenek pro domácí použití

Prostředky na hubení rybenek pro profesionální použití

likvidace a hubení rybenek

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This