Poslední věc, kterou si chcete přivézt domů z dovolené, jsou štěnice. A nemyslete si, že když jste byli v exotickém luxusním hotelu, že tam mít štěnice nemohou. To je velmi častá mýlka. Štěnice se nemusí nutně nacházet jen na špinavých místech. Do hotelu je totiž může přinést jiný člověk a vy si je klidně můžete zase přivést v kufru až k vám domů. Pokud si chcete být jisti, že se k vám domů nedostanou, důrazně doporučujeme učinit preventivní opatření. Zde je několik našich tipů a rad.

Preventivní opatření proti štěnicím z dovolené

Štěnice, to není žádná sranda. To vám určitě potvrdí nejeden provozovatel hotelu, penzionu, ubytovny či jiného ubytovacího zařízení, ale také celá řada hospodyněk. Taková štěnice dokáže způsobit neuvěřitelné problémy, a to zejména, pokud máte děti. Lidé se často diví, že mají doma štěnice i přesto, že jsou velmi čistotní. Často si je ale přivezou v zavazadlech z dovolené. Dodržujte následující preventivní opatření a pravděpodobnost, že se k vám štěnice nastěhují snížíte na minimum. Co tedy konkrétně dělat?

1. Než vybalíte kufry na dovolené, zkontrolujte výskyt štěnic

2. Neberte si na dovolenou vlastní polštář

3. Nepoužívejte hotelové skříně a prádelníky

4. Zvažte změnu zavazadel

5. Nenechávejte oblečení z dovolené na podlaze vašeho bytu

1. Než vybalíte kufry na dovolené, zkontrolujte výskyt štěnic

Než si na dovolené ve vašem ubytování vybalíte kufry, zkontrolujte nejdříve velmi precizně, zda se tam štěnice náhodou nenachází. Prohlédněte důkladně ložní prádlo a matrace a zkontrolujte, zda se tam nenachází vajíčka a výtrus štěnic. Samotnou štěnici spatříte jen velmi těžko, protože je plachá a nemá ráda hluk a světlo. Určitě není na škodu zkontrolovat také skříně, židle, stoly, pohovky a místa za obrazy. Podívejte se na obrázek, kde je vidět, jak takový výtrus a vajíčka štěnice vypadají.

Štěnice v posteli
Štěnice v posteli na matraci

2. Neberte si na dovolenou vlastní polštář

Nedoporučujeme si vozit na dovolenou vlastní povlečení, peřiny ani polštář. Zbytečně tak poskytnete štěnicím nové místo, kam se schovat. Pokud tak učiníte, vždy vše hned po návratu domů vyperte.

3. Nepoužívejte hotelové skříně a prádelníky

Jsou dva druhy cestujících – ti, kteří si své osobní prádlo vyskládají do skříně či prádelníku a ti, kteří si po celou dobu pobytu nechávají vše v zavazadle a postupně z něj odebírají. Pokud se rozhodnete vyskládat si prádlo do šatní skříně, nejdříve se ujistěte, zda se v něm nenachází známky výskytu štěnic. Pokud si necháte věci v kufru, neodkládejte ho na zem, třeba pod postel, protože tím usnadníte štěnicím přestup do vašeho kufru. Položte si ho raději na vyšší místo, třeba stojan nebo odkládací stůl, případně do koupelny, ve které je dlažba.

4. Zvažte změnu zavazadel

Pokud používáte měkký kufr, zvažte jeho výměnu za kufr pevný. Ten totiž není pro štěnice tolik atraktivní. Řešením může být také kufr světlé barvy, ve kterém budou štěnice lépe rozpoznatelné. Ideální je také kufr plastový, protože štěnice plast nemají rády. Někteří lidé dokonce balí své oblečení do igelitových sáčků, což ztíží štěnicím přístup.

5. Nenechávejte oblečení z dovolené na podlaze vašeho bytu

Jakmile se vrátíte z dovolené, co nejdříve vyperte všechno vaše oblečení, a to ideálně ještě v den návratu. Pokud se vrátíte pozdě v noci a už nemáte sílu na vybalení a praní prádla, nechte kufr raději přes noc v garáži nebo na jiném odděleném místě – mimo domácnost. Stejně tak nespěte doma v oblečení, ve kterém jste spali na dovolené. Jedině až po vyprání.


Co dělat, když si přivezete z dovolené štěnice?

I přesto, že dodržíte všechna výše uvedená preventivní doporučení, může se stát, že se k vám do kufru štěnice dostane a vybalíte si ji až doma. V takovém případě se obraťte na poskytovatele DDD služeb, tedy specialistu, který se zabývá hubením škůdců, konkrétně dezinsekcí.

Přečtěte si také: Jak poznat štěnice a jak se jich zbavit? Pomůže pouze precizní dezinsekce!

Share This