Chcete-li se úspěšně zbavit štěnic, je dobré znát jejich životní cyklus. Připravili jsme pro vás proto článek, ve kterém se dozvíte informace o všech jejich vývojových fázích života a to včetně detailních fotografií a grafiky ve vysokém rozlišení. To by vám mělo pomoc pochopit, jak v konkrétním stádiu vypadají, ale také, jak se jich co nejlépe zbavit.

Štěnice domácí, nazývaná také jako štěnice postelní, je nejznámější škůdce a parazit lidí živící se jejich krví. Je relativně složité se štěnic zbavit, ale není to nemožné. Naštěstí existují způsoby, jak tyto škůdce v různých stádiích života potlačit a úplně vyhubit z vašeho domova. Je však důležité znát jejich životní cyklus. 

Životní cyklus štěnice má tyto fáze:

  1. Vajíčka štěnice
  2. Nymfy (larvy) štěnice
  3. Dospělá štěnice

1. Vajíčka štěnice

Stejně, jako většina škůdců, začíná svůj životní cyklus jako vajíčko. Samice naklade a pomocí sekretu nalepí na povrch i 5 vajíček denně. Ty vypadají jako bílé zrní o velikosti rýže. Dospělá štěnice jich dokáže za svůj život naklást až 500. 

Vajíčka štěnice
Vajíčka štěnice

Doporučení: Protože jsou velmi malá, celá kolonie nezabere mnoho místa a můžete ji lehce přehlédnout, což může způsobit přemnožení štěnic. Je proto důležité, aby jakékoli ošetření bylo maximálně účinné, velmi rychlé a ideálně provedené dříve, než se vajíčka vylíhnou a začnou růst aktivní jedinci.

2. Nymfy (larvy) štěnice

Asi tak po jednom týdnu se z vajíček vylíhnou nymfy, neboli larvy, které okamžitě začnou vyhledávat potravu – krev. V prvním stádiu růstu jsou mírně průhledné až nažloutlé. Jakmile začnou pít krev a růst, jejich barva se mění do červených odstínů.

Štěnice domácí na lidském těle
Nymfa – larva štěnice

Než se stane nymfa štěnice dospělou, musí projít 5 fázemi svlékání. To trvá v závislosti na dalších faktorech (teplota, potrava) asi 1 až 2 měsíce. Aby mohl být celý tento proces úspěšný a larva mohla pokračovat ve svém vývoji, musí se při každém svléknutí dostatečně nasát krví.

Doporučení: Zbytky slečených nymf jsou často dráždivé pro alergiky. Pokud tedy vyhubíte celou kolonii, musíte provést také detailní čištění nejen napadeného místa, ale ideálně celého obytného prostoru – bytu.

3. Dospělá štěnice

Pokud mají larvy štěnic dobrý přístup k potravě a dostatečnou teplotu, mohou dosáhnout dospělosti a sexuální zralosti za pouhých 5 týdnů. Zatímco při teplotě 18 °C se stanou dospělými za více jak 100 dní, při teplotě 23 °C už za 60 dní.

Jak poznat štěnice
Dospělá štěnice domácí

„Život štěnice trvá 4-12 měsíců“

V dospělosti získávají štěnice červeno hnědou barvu. Někteří lidé si je dokonce pletou s klíšťaty a jiným hmyzem, který saje krev. Abyste si je nespletly, pamatujte si, že štěnice má:

  • šest nohou,
  • dvě tykadla,
  • široké ploché tělo štítového tvaru.

Štěnice mají tendenci se krmit pouze jednou až tři krát týdně a bez potravy (krve) mohou přežít překvapivě dlouhou dobu – několik týdnů až měsíců. Za dobrých podmínek mohou žít až rok. 

Můžete je objevit pod matrací nebo pohovkou, za skříněmi, pod podlahou nebo prahem dveří, ve vašem oděvu nebo dokonce ve stavebních materiálech. Více informací se dočtete v článku Jak poznat štěnice a jak se jich zbavit?


Doporučení: Pokud jste našli ve vašem bytě již dospělé štěnice, a navíc v přemnoženém stavu, může to být opravdu velký problém. Jejich likvidace vlastními silami, tedy po domácku, se v drtivé většině případů nepodaří. I přesto, že existuje mnoho postupů, jak se štěnic zbavit, je lepší se obrátit na specializovanou dezinsekční firmu, která dokáže vyhubit štěnice ve všech fázích růstu, tzn. od vajíček až po dospělé jedince. Štěnice mají široký a plochý tvar těla, takže se dokážou velmi dobře skrýt i na těžko dostupných místech, jako jsou například mezery v podlaze, ale také zákoutí v cestovním kufru. Můžete je lehce přehlédnout, protože mohou být ve stádiu vajíčka nebo nymfy. Doporučujeme proto nechat tuto práci na profesionálech, kteří mají mnohaleté zkušenosti.

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This