Dlaždice a jejich spárovací hmota se používají na toaletách pro lepší údržbu a zvýšení hygieny. Tyto materiály velmi dobře fungují, skvěle vypadají a přispívají k bezpečnosti podlahy. Dlažba na toaletách snese i velmi silný provoz a je navržena tak, aby vydržela desítky let. Musíte se o ni ale dobře starat, tzn. ji pravidelně a správně čistit. Taková údržba však může být náročná a drahá. My vám ale ukážeme, jak může být čištění dlažby a spárovaných podlah nejen rychlejší, ale také jednodušší a levnější. Pojďme na to!

Čisté toalety, základ provozu

Zákazníci často posuzují kvalitu podniku podle stavu jeho toalet. Možná máte taky takovou zkušenost. Tato skutečnost platí zejména pro restaurace, hotely a další pohostinské a ubytovací provozy, stejně jako pro supermarkety, autosalony a čerpací stanice. Bez ohledu na obchodní sektor vzbuzuje čistá, svěže vonící toaleta důvěru spotřebitelů.

Závan špinavé nebo špatně udržované toalety vyvolává u celé řady zákazníků zvedání obočí. Totéž platí pro zaměstnance. Nikdo nechce vykonávat potřebu na místě, kde se necítí komfortně a čistě.

Problém s dlaždicemi a spárovací hmotou

Do vlhkých prostor, jako jsou právě toalety, je vždy ideální používat vodotěsné a kvalitní dlaždice a spárovací hmoty. Ať už je dlažda porcelánová nebo keramická, poměrně snadno se udržuje v čistotě. Na tyto husté a neporézní povrchy nejlépe fungují alkalické, kyselé nebo pH neutrální čisticí prostředky.

Dlažby vydrží i hrubší drhnutí, aniž by došlo k jejímu poškrábání, ale vždy se ujistěte, zda používáte správný kartáč určený na podlahy. Zásadně se vyhněte používání kartáčů, které jsou určeny na drhnutí kovů.

Spárovací hmota, představující flexibilní výplň mezi dlaždicemi, vyžaduje speciální péči. Materiál tvořený směsí vody, cementu a písku je měkčí než dlaždice a nečekaně porézní. Spárovací hmota zachycuje a drží vlhkost a s tím bohužel i nečistoty a různé mikroorganismy. Ty pak způsobují zabarvení spárovací hmoty. Nepravidelná údržba navíc způsobuje velmi nepříjemný zápach. Takové toalety vypadají neprofesionálně a působí nepříjemně nejen na pohled.

Čistá toaleta, ale páchnoucí podlahy

Můžete se setkat s tím, že čerstvě vyčištěné toalety začnou zapáchat ještě předtím, než uschne podlaha. Vytíráním dlažby se totiž nezbavíte nečistot ze spárovací hmoty. Ve skutečnosti je tomu přesně naopak. Proč?

Dlaždice leží výše než spára. To způsobí, že se materiál chová jako stěrka, vytahuje vodu z mopu a ukládá ji přímo do spárovacích linek. Úplně nejhorší jsou klasické bavlněné mopy, které zanechávají ve skutečnosti po vytření na podlaze ještě více nečistot a bakterií. Mopy s mikrovláknem jsou na tom o něco lépe, ale bohužel také zanechávají nečistoty.

Přečtěte si 5 důvodů, proč už nikdy na vytírání podlahy nepoužívat mop. Zajímat by vás mohlo také video, ve kterém jsme změřili pomocí ATP testu čistotu podlahy po vytření mopem a úklidovým strojem. Podívejte se na výsledky testu!

Uvědomte si, že tato špinavá mopová voda je kombinací pouličních nečistot, moči a čehokoliv jiného. Při vytírání mopem dochází v podstatě jen k roztírání nečistot a roznášení bakterií po podlaze. Vše pak zůstane usazené ve spárovací hmotě, která za nějaký čas začne neuvěřitelně páchnout.

Nejlepší metody čištění dlaždic a spár

Nejlepší metody čištění dlaždic a spár

Čištění dlažby a spár na komerčních toaletách by měl mít svůj plán. Základem je každodenní údržba. Abyste zabránili hromadění nečistot, plísní a zápachu, musíte jednou týdně vydrhnout spáry. Při použití čisticích prostředků na dlažby a spáry se vždy řiďte pokyny výrobce.

4 kroky správného čištění dlažby a spár

  1. Naneste zředěný roztok a nechte působit.
  2. Dlaždice a spárovací hmotu vydrhněte tvrdým kartáčem nebo nekovovým padem.
  3. Vysajte čisticí roztok a nečistoty mokrým/suchým vysavačem.
  4. Opláchněte čistou vodou a podlahu vysušte.

Pro každodenní čištění doporučujeme používat čisticí prostředky pH neutrální. Pro čištění spár použijte alkalický přípravek. Pokud je spárovací hmota stále znečištěna, bude pravděpodobně potřeba použít silnější chemikálie na bázi kyseliny. Nikdy však nepoužívejte kyseliny na podlahy z přírodního kamene, jako je mramor, vápenec nebo travertin, protože poškodí povrch.

Pro ty, kteří hledají přírodní řešení, vyzkoušejte kombinaci jedlé sody, peroxidu vodíku a trochy prostředku na mytí nádobí. Tento čisticí roztok ale vyžaduje delší dobu setrvání, drhnutí a oplachování.

Bezdotykové čištění dlaždic a spár

Ve větších provozech nebo tam, kde provozovateli záleží na vysoké úrovni čistoty a hygieny toalet, je účinnější a ekonomičtější pro jejich čištění používat úklidové stroje. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků, doporučujeme vám pořídit si bezdotykový čisticí stroj, který pracuje nejen rychle, ale spotřebuje méně čisticích prostředků.

A jak takový bezdotykový čisticí stroj funguje? Úklidový technik aplikuje zředěný čisticí prostředek na celou toaletu, včetně obkladů a spár. Potom místo ručního drhnutí spárovací hmoty jednoduše otryská spáry vysokotlakou sprškou čisté vody. Pro případ extrémního znečištění je na stroji k dispozici integrovaný kartáč určený právě na spáry dlaždic. V poslední fázi pracovník úklidu vysaje znečištěný roztok a zachytí nečistoty a patogeny v regenerační nádrži. Dokonalé!

Tato metoda zanechává dlaždice a spárované podlahy čisté, svěží a prakticky suché.

Úklidové stroje KaiVac® pro bezdotykové čištění

Podívejte se například, jak pracují bezdotykové čisticí stroje od americké firmy Kaivac. Naše úklidová firma s nimi celou řadu let nejen pracuje, ale také je jejich dovozcem a distributorem.

Pro bezdotykový úklid jsou určeny řady KaiVac® 1250 (menší) a 1750 (větší) pod označením „No Touch Cleaning“. Tyto stroje jsou vhodné do škol, pečovatelských domů, zdravotnických zařízení, kanceláří, restaurací, hotelů, nákupních center apod.

  • Jsou až 60x účinnější při odstraňování bakterií ze spár a 3x rychlejší než vytírání klasickým mopem.
  • Zanechávají podlahu čistou a bezpečnou.
  • Mají automatický dávkovač, takže šetří čisticí prostředky.
  • Můžete s nimi čistit prostory v celé budově – chodby, schodiště, toalety, kuchyně apod., a to od stropu až k podlaze.
KaiVac 1250 No-Touch Cleaning® System
KaiVac 1750 No-Touch Cleaning® System

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This