Objevil se vám na dlažbě výkvět nebo zakalený povrchový film? Poradíme vám, jak těmto problémům na dlažbě předcházet a jak se jich zbavit. Ukážeme vám také jednoduchý návod, jak vyčistit spáry na dlažbě a jak podlahu udržet co nejdéle v perfektním stavu.

Čím více různých prostředků na čištění dlaždic a jejich spár používáte, tím více dochází k neočekávaným problémům. Jedním z velmi častých jsou bílé vápenné skvrny a fleky, které zůstaly na dlaždicích po zaschnutí podlahy. Tyto skvrny mohou vyvolat v podstatě dva faktory: výkvět a povrchový film (zákal těsnění – tmelu).

  • Vápenný výkvět se objevuje v podobě bílého prášku, obvykle na spárovací hmotě. 
  • Povrchový film se objevuje v podobě mléčně bílého zakalení. Dochází k tomu, když se spojí tmel a uschne na povrchu dlažby.

3 tipy, jak zabránit výkvětu na dlažbě

jak zabránit výkvětu na dlažbě

K výkvětu dochází v případě, že je vlhké zdivo – spárovací hmota, beton nebo keramická podlaha. Může se vám to stát i po důkladném vyčištění dlažby. Naštěstí existuje řešení, jak snížit možnost vzniku výkvětů. Držte se následujících rad.

  1. Po vyčištění dlažby a spár ihned osušte podlahu do sucha. Můžete použít různé druhy přenosných vysoušečů, nicméně ideální je používat kvalitní úklidový stroj, který podlahy při čištění okamžitě usuší.
  2. Po zaschnutí podlahy utěsněte spárovací linky nebo porézní dlaždice. To pomáhá vyhýbat se vlhkosti, která může proniknout dovnitř v důsledku každodenního čištění. Těsnění, které dýchá, umožňuje únik vlhkosti na povrch.
  3. Protože výkvět je snadněji viditelný v tmavě zbarvené spárovací hmotě, doporučujeme snížit množství vody ve spárovací hmotě tak, že zvolíte těsnící prostředek, který obsahuje rozpouštědla.

Jak se zbavit výkvětu na dlažbě

Pokud se i přes všechna vaše úsilí výkvět stejně objeví, nezoufejte. Standardní pěší provoz výkvět totiž odstraní, což může být přijatelné řešení, pokud je problém mírný nebo pokud vaši klienti nejsou příliš nároční. V opačném případě můžete tento slaný nános odstranit pouhým setřením pomocí tvrdšího štětce.

V případě, že kartáčování štětcem nefunguje, můžete výkvět odstranit kyselými produkty. Vyzkoušejte kyselé koncentrované roztoky na dlaždice a maltu, které možná budete mít ve vašem čisticím arzenálu. Další možností je kyselina muriatová (chlorovodíková), kterou zřeďte v poměru zhruba 300 gramů na 4 litry vody. Samozřejmě si můžete koupit také produkty, které jsou speciálně navržené na odstranění výkvětů z dlažby.

Mohlo by vás zajímat: 10 tipů, jak správně pečovat o podlahu. Pravidla pro údržbu a čištění

Jak postupovat? Aplikujte kyselinu vlhkou houbičkou nebo mírně vlhkým mopem. Mějte však na paměti, že voda podporuje výkvěty na dlaždicích, proto ji pro čištění použijte co nejméně. Vždy, když používáte kyseliny, nezapomeňte používat vhodné OOPP, včetně ochranných brýlí a rukavic, které jsou odolné vůči kyselinám.

Proč se na dlažbě objevují skvrny?

Dlažba a spárovací tmel jsou určeny k proniknutí do porézních povrchů a vyplnění spár. Tím se zabrání tomu, aby se voda nebo oleje dostaly do stejných pórů a zbarvily povrch.

Pokud však něco brání těsnicímu prostředku proniknout na povrch, jako například při předchozích aplikacích těsnicího prostředku, může ochranný povlak zaschnout a vytvořit mléčné skvrny a zanechat na dlaždicích lepkavé zbytky. Nátěrová hmota bohužel samotným provozem nezmizí.

S ohledem na to existuje několik důvodů, proč tmel nemůže proniknout do spárovací hmoty:  

  • Různé druhy dlažby mají různé úrovně poréznosti. Množství tmelu, který použijete na jeden druh podlahy, může být pro jiný druh příliš.
  • Celá řada spárovacích hmot obsahuje polymery, latex nebo epoxidové pryskyřice, které jsou neporézní a vytvářejí neprostupný tmel. Tyto spárovací hmoty lze akceptovat pouze pro těsnící prostředky na bázi rozpouštědel. Pokusy o jejich utěsnění pomocí těsnících prostředků na vodní bázi zanechají film.
  • Když nanesete více než jeden povlak, první vrstva může zabránit pronikání dalších vrstev. 
  • Vlhkost, která zůstává ve spárovací hmotě nebo dlažbě, může působit jako bariéra pro těsnící prostředky na bázi rozpouštědel. Z tohoto důvodu by dlážděné podlahy měly být před nanesením těsnících prostředků na bázi rozpouštědel zcela suché.

Jak zabránit špinavým spárám

Prvním krokem, jak zabránit zašpinění těsnícího tmelu, je zjistit, jaké množství je ho potřeba aplikovat už při pokládce dlažby. Na tuto otázku by měl odpovědět jednoduchý test. Vyberte testovací oblast, která má průměrný provoz. Naneste několik kapek vody na spáry a sledujte, jak rychle se voda dostane do penetrace. Pokud voda rychle proniká, není přítomna žádná těsnící hmota. Pokud se voda nevsakuje, podlaha nepotřebuje dodatečné těsnění.

Jak zabránit špinavým spárám

Jak vyčistit dlažbu a spáry

Pokud jsou spáry na vaší dlažbě už nesnesitelně špinavé a zašlé, je na čase jim dát novou fazonu a precizně je vyčistit. Bude vás to stát pár korun a trochu více manuální práce. Zde jsou naše zaručené tipy, jak vyčistit dlažbu a její spáry.

  1. Nejdříve podlahu zameťte a následně ji vytřete teplou vodou a octem. Pokud máte mramorovou dlažbu, ocet nepoužívejte. Pokud se vám bude stát podlaha stále špinavá, proces opakujte a klidně přidejte čisticí prostředek na podlahy. Poté vytřete podlahu čistou vodou tak, aby na ní nezůstaly žádné nečistoty ani čisticí prostředky.
  2. Jestliže je špína na podlaze hodně zažraná, doporučujeme si připravit čisticí pastu z vody a písku na nádobí v poměru zhruba 1:1. Pastu naneste čistým hadříkem na podlahu a nechte několik minut působit. Pak pastu rozetřete kartáčem, opláchněte teplou vodou a hadrem odstraňte zbytek pasty a nečistot.
  3. Pokud je ve spárách dlažby plíseň, bude potřeba se jí zbavit. Ideální je použít roztok amoniaku. Při práci s ním vždy používejte ochranné gumové rukavice! Smíchejte amoniak s vodou v poměru zhruba 1:1 a naneste na dlažbu. Opět můžete směs rozetřít kartáčem a nechat pár minut působit. Následně opláchněte podlahu čistou teplou vodou a plíseň by měla zmizet.
  4. Nyní by měla být podlaha relativně čistá, ale ještě je potřeba udělat spáry. Standardně by vám mělo stačit vyrobit si pastu z vody a jedlé sody v poměru 1:1. Tuto směs naneste kartáčkem do všech spár. Je potřeba být velmi precizní a rozetřít pastu opravdu všude.
  5. Nechte pastu ve spárách dlažby působit alespoň 10 minut. Poté můžete začít drhnout. Na závěr omyjte spáry teplou vodou a mělo by být hotovo.
  6. Pokud je špína ve spárách extrémně zažraná, může se stát, že vám jedlá soda nepomůže. V takovém případě bude potřeba sáhnout na chemický čisticí prostředek – bělidlo. Při práci s bělidlem vždy používejte ochranné rukavice a ideálně i ochranné brýle. Pokud však máte spáry zabarvené (tmavé), bělidlo nepoužívejte, protože by mohlo tmavé spáry vybělit. Na závěr opět podlahu vytřete čistou vodou.
Jak vyčistit dlažbu a spáry

Tipy, jak předcházet špinavým spárám na dlažbě

Pokud nechcete, aby se vám za krátkou chvíli spáry opět zašpinili, dodržujte následující tipy:

  • pravidelně podlahu vysávejte nebo zametejte,
  • pravidelně vytírejte podlahové dlaždice mokrou cestou,
  • podlahu vytírejte vždy do sucha,
  • pokud na podlahu něco vylijete, ihned ji vyčistěte,
  • pokud používáte mop, vyberte si kvalitní s mikrovláknovými hadříky.

Share This