Chcete-li, aby vaše podlaha vydržela co nejdéle a udržovala si stále skvělý vzhled, musíte se o ni dobře starat. Nestačí ji ale vytřít mopem. Tím ji můžete akorát uškodit. Je třeba dodržovat jasná pravidla pro údržbu a čištění. Přečtěte si proto našich 10 tipů, jak správně pečovat o podlahu. Článek je vhodný jak pro péči o podlahy v domácnosti, tak pro profesionální úklidové firmy, které čistí velké plochy podlah.

1. Zjistěte typ podlahy
2. Proveďte pH test podlahy
3. Nepoužívejte mopovací systém
4. Používejte rohože a čisticí zóny
5. Zatížené podlahy čistěte denně
6. Proveďte průzkum podlah
7. Dřevěné a plovoucí podlahy voskujte
8. Čistěte spáry dlažby
9. Nenechte vpít ani zaschnout tekutiny
10. Nastavte pravidla péče o podlahu

1. Zjistěte typ podlahy

Než se pustíte do jakéhokoliv čištění či jiného druhu údržby podlahy, nejdříve je nutné správně identifikovat, o jaký typ podlahy se jedná. Některé luxusní vinylové podlahy nebo dlaždice jsou totiž navrženy tak, aby vypadaly jako tvrdé keramické nebo dokonce přírodní dřevěné. Můžete se tak lehce splést v materiálu a použít čisticí prostředek, který pro danou podlahu není určen a může ji nenávratně poškodit. Pokud si tedy nejste jisti, o jaký druh podlahy se opravdu jedná, zbytečně neriskujte!

Tip: Zjistěte si přesný typ a podle toho pak zvolte odpovídající úklidovou technologii a čisticí prostředek.

2. Proveďte pH test podlahy

Každá podlaha se po čase opotřebí. Rychlost jejího opotřebení je závislé na mnoha faktorech, jako je například prostředí, nesprávná péče, míra zátěže apod. Velký vliv na opotřebení podlahy má ale také její pH. Stav a vzhled podlahy se tak do určité míry projevuje na základě kyselosti a zásaditosti jejího povrchu. Kyselé a zásadité pH působí na podlahu negativně. Za to většinou může prostředí, ve kterém se podlaha nachází – venkovní nečistoty, ale také mastnota, sůl a zejména pak chemické čisticí přípravky. Ideální stav je, když má podlaha pH 7 neutrální, stejně jako například čistá voda. Důrazně proto doporučujeme čistit podlahu pouze čistou vodou nebo kvalitními čisticími prostředky, které nezpůsobují změnu pH na kyselé či zásadité. Při výběru čisticího prostředku vybírejte ale velmi obezřetně, protože většina z nich nerespektuje přirozené pH podlah. Poraďte se s vaším prodejce.

Tip: Pokud čistíte podlahy na profesionální úrovni, pořiďte si podlahový stroj Kaivac, který je tak silný, že dokáže podlahu vyčistit pouze vodou bez jediné kapky chemikálie.

3. Nepoužívejte mopovací systém

Staré známé mopy odvádí při odstraňování nečistot z podlahy velmi špatnou práci. Nejenže odstraní pouze 50 % nečistot, nežádoucích látek a potenciálně škodlivých kontaminantů, ale navíc zatlačují nečistoty a bakterie do povrchu a spár podlahy. Při používání klasických mopovacích systémů může dojít ke křížové kontaminaci bakterií z jedné místnosti do druhé. Mop rovněž zanechává na podlaze vlhkost a zbytky chemických přípravků, což nese celou řadu bezpečnostních rizik, viz článek Čisticí prostředky zvyšují riziko plicních onemocnění, prokázaly studie. Vdechujete je také! Klíčem k řádně vyčištěným podlahám je tedy odstranění nečistot pomocí kvalitního úklidového systému s vysokým podtlakem.

Tip: Zlomte násadu mopu a začněte úklid s novým čisticím strojem

4. Používejte rohože a čisticí zóny

Rohože, nebo správně navržené čisticí zóny, dokáží před vstupem do budovy, kde se nachází podlahová krytina, zachytit až 90 % všech nečistot. Je ale důležité rohože a čisticí zóny nejen dobře navrhnout a dostatečně nadimenzovat s ohledem na míru zátěže, ale také je pravidelně čistit, zejména pak v zimním období.

Tip: Jak snížit vnášení nečistot do budovy, když rohožka nestačí? Vytvořte si čisticí zóny

5. Zatížené podlahy čistěte denně

Oblasti s vysokou fluktuací lidí, například obchodní centra, kasína, nemocnice, školy nebo veřejné budovy, je třeba čistit denně. Díky tomu udržíte podlahu nejen neustále čistou a bezpečnou, ale navíc prodloužíte její životnost. Nedáte tak možnost nečistotám zažrat se do podlahy nebo kamínkům poškrábat její povrch. Během zimního období, kdy je mnohem více vlhko, blátivo a používá se posypová sůl, doporučujeme v zatížených provozech čistit podlahy i několikrát za den.

Tip: OmniFlex™ Crossover cleaning SUV – úklidový stroj na podlahy (bateriový all-in-one)

6. Proveďte průzkum podlah

Mnoho lidí, a to včetně některých odborníků na úklidové práce, nemají dobré znalosti po typech podlah. Podlahy zkrátka čistí bez rozmyslu pouhým roztíráním nečistot a použitím nevhodných přípravků. Pokud se zabýváte profesionálním úklidem, odlište se od konkurence a nastudujte si o podlahách vše, co je jen možné. Na internetu se dozvíte určitě mnoho informací, ale nespoléhejte jen na tuto možnost.

Tip: Vydejte se do obchodu s podlahovými krytinami a promluvte si s prodejcem o různých typech. Jedině tak budete spolehlivě znát všechny druhy a budete vědět, co se na jaké používá a jak o ně pečovat.

7. Dřevěné a plovoucí podlahy voskujte

Plovoucí a dřevěné podlahy je dobré čas od času natřít speciální podlahovou pastou, případně odborně navoskovat a provést leštění. Díky tomu dostane podlaha ochranný filtr, který zabrání jejímu rychlému poškození. Pravidelné a dlouhodobé voskování a leštění znamená pro podlahu značné prodloužení životnosti. Taková péče o podlahu ale vyžaduje značnou dávku odbornosti, proto výrazně doporučujeme se s tímto procesem velmi pečlivě seznámit, případně si nechat provádět voskování a leštění odbornou firmou.

Tip: 5 doporučení, jak na údržbu a čištění podlahy ve školní tělocvičně

8. Čistěte spáry dlažby

Mnoho lidí si myslí, že spáry mezi dlaždičkami jsou přirozeně černé. To ale není pravda. Když položíte dlažbu, spáry jsou bílé nebo šedé. Černé jsou až po nějakém čase, co jste je nečistili. Odstín černé je tak tvořen hlavně nečistotami. To platí zejména v komerčních kuchyních, kde často dochází k úniku mastnot. Ty se do spár zažerou a pak je obtížné je opět dostat do původního stavu – vzhledu. A ještě více tomu přidá, když podlahu vytíráte mopem. Ten totiž mastnotu rozloží a větře právě do spár. Na toaletách pak dokonce dochází k vtírání moči a fekálií do spár, což způsobuje nepříjemný zápach.

Tip: 5 důvodů, proč už nikdy na vytírání podlahy nepoužívat mop

9. Nenechte do podlahy vpít ani zaschnout tekutiny

Pokud se vám na podlahu, zejména pak na dřevěnou nebo plovoucí, vylije tekutina, která by na ní mohla mít díky svým vlastnostem negativní vliv, na nic nečekejte a okamžitě ji vyčistěte. Naučte své zaměstnance okamžitě reagovat. Podlaha, na které se v obchodě rozbije například víno, ale i jiné tekutiny, se musí bez váhání vyčistit. Tekutina by se do podlahy neměla za žádných okolností vpít nebo na ní zaschnout. Podlahu mohou navíc poškodit střepy skla. Za žádných okolností se nesnažte tekutinu společně se střepy vytřít mopem. Pokud tak učiníte, s velkou pravděpodobností ji poškrábete. Mop navíc nechá podlahu mokrou, což představuje riziko uklouznutí.

Tip: OmniFlex™ Dispense and Vac – úklidový mycí stroj na podlahy pro gastronomické provozy

10. Nastavte pravidla péče o podlahu

Najímáte-li si na čištění podlah úklidovou firmu, nechte ji vypracovat jasný plán údržby a pravidelné péče. Pokud využíváte vlastního pracovníka úklidu, seznamte ho detailně s pravidly péče o podlahové krytiny. Jestliže vám na podlaze záleží, nedovolte, aby o ní bylo pečováno neodborně.

Tip: Nastavte jasná pravidla a kontrolujte, zda jsou opravdu dodržována. Jedině tak udržíte podlahu čistou a trvale bezpečnou.

Share This