Mít v prostředí, kde žijete, pracujete nebo trávíte značné množství času, plíseň představuje pro člověka potenciální zdravotní riziko. Vdechování poletujících spór (výtrusů) z plísní způsobuje různé druhy onemocnění a alergických reakcí, jako je například dráždivý kašel, slzení očí nebo rýma. Z dlouhodobého hlediska mohou být následky ještě horší, protože plíseň představuje závažný alergen. Za žádných okolností ji proto neakceptujte a snažte se ji co nejdříve odstranit. V tomto průvodci se dozvíte, nejen jak odstranit plíseň ze zdi, ale také co je vlastně plíseň a jaké jsou podmínky pro její výskyt.

Co může být příčinou plísně?

Abyste se jednou pro vždy zbavili plísně, musíte nejdříve pochopit, co vlastně plíseň je a co podporuje podmínky pro její život a růst.

Plíseň je houba, která pokrývá povrch substrátu (dřevo, omítka, plast, sklo, atd.) jemným bílým, černým nebo barevným myceliem – podhoubím.

Plíseň - makrofotografie
Plíseň – makrofotografie

Pro výskyt plísní jsou nezbytné tyto podmínky:

  • vlhkost – nejdůležitější faktor pro vznik a rozmnožování plísní, protože plíseň je tvořena převážně z vody;
  • teplota – teplotní rozsah pro přežití plísní je podle druhu plísně 0-40 °C;
  • proudění vzduchu – vede ke snížení aktivity plísní, protože proudící vzduch vysušuje navlhlý materiál, na kterém plísně rostou;
  • složení substrátu – v tomto případě omítka a zdivo, ale také dřevo, plasty nebo sklo a další materiály, na kterých se zachycují živiny z prachu, deště, kondenzátu vody, lidského dechu nebo otisku prstů;
  • intenzita světla – tma nebo rozptýlené denní světlo bez ultrafialových paprsků způsobuje nejpříznivější vegetační podmínky plísní;
  • přítomnost spor (výtrusy plísní – hub) – těm se nevyhnete, protože v 1 m3 venkovního vzduchu může být 3-6000 spor, přičemž v létě jich je víc než v zimě.

Pozor na nekvalitní plastová okna

Od jisté doby je jednou z častých příčin vzniku plísně v domácnosti naprosté utěsnění prostor. Na vině jsou nejčastěji nekvalitní plastová okna, ale také nekvalitní stavební technologie, které neumožňují důležité proudění čerstvého vzduchu, tedy dýchání objektu.

Příčinou vzniku plísně ve vaší domácnosti může být také to, že:

  • máte doma příliš vysokou teplotu a málo větráte,
  • máte nábytek příliš blízko zdi, která nedýchá,
  • pouštíte si do místnosti málo slunečního světla,
  • sušíte prádlo v nevětrané místnosti,
  • zatéká na kritická místa voda,
  • máte celkově vlhký dům.

Toto jsou faktory, které ovlivňují výskyt plísní ve vašem domě, bytě nebo kanceláři. Častým znakem výskytu jsou například vlhká okna. To je důkaz toho, že místnost přirozeně nedýchá a nejde do ní dostatek čerstvého vzduchu. Za několik dní se vám plíseň může objevit třeba i na okrajích oken.

Jak se zbavit plísně

Existuje několik spolehlivých způsobů, jak se zbavit plísně. Nejdříve si ale musíte uvědomit, že dočasné odstranění není dobré řešení. Plíseň se může kdykoliv vrátit zpět. Vaším cílem by mělo být permanentní odstranění. Zároveň je ale důležité také dodržování preventivních opatření – větrání, světlo, sucho.

Odstranění plísně ze zdi pomocí chemie – dezinfekce

Jedním z řešení, jak odstranit plíseň, je použití chemického dezinfekčního prostředku, kterých je na trhu celá řada. Likvidují nejen plísně, ale také bakterie, houby a řasy. Doporučujeme však takové řešení volit pouze v případě, že se jedná o malou kolonii plísně, která skýtá několik centimetrů čtverečních v podobě map nebo teček černého zbarvení. 

Odstranění plísně ze zdi pomocí chemie - dezinfekce
Začínající plíseň na zdi u plastového okna

Jak postupovat při odstraňování plísně

Vždy používejte tyto ochranné pomůcky: brýle, roušku, rukavice. Budou vás chránit nejen před zasažením chemikálie, ale také před poletujícími výtrusy plísní. Napadená místa postříkejte dezinfekcí a nechte působit tak dlouho, jak uvádí výrobce v návodu k použití. Proces můžete po zaschnutí ještě jednou nebo dvakrát opakovat. Plíseň zmizí do několika minut. Počkejte pár dní, abyste se přesvědčili, že se neobjeví znovu. Pokud ano, opět povrch natřete barvou, případně naneste vnitřní omítku proti plísním.

Odstranění plísně ze zdi pomocí parazita – chytré houby

Alternativou, jak odstranit plíseň ze zdi, je ekologické řešení pomocí mykoparazitické řasovky, která se právem nazývá chytrá houba (Pythium oligandrum). Tato houba likviduje houby jiné a je velmi účinná také v boji proti plísním v domácnostech. Pro člověka a zvířata je zcela neškodná. Přípravků s touto houbou existuje na trhu také celá řada.

Pythium oligandrum (CHYTRÁ HOUBA)
Pythium oligandrum (CHYTRÁ HOUBA)

Inteligence houby Pythium oligandrum proti plísním spočívá nejen v tom, že zlikviduje plíseň, ale také v tom, že až svou práci dokoná a dojdou jí živiny (plíseň), pozastaví svou činnost a uvede se do klidového stádia. V tomto stavu zůstane až několik let. Pokud by se plíseň opět objevila, houba se aktivuje a znovu ji zahubí.

Jak postupovat při odstraňování plísně

Houbu rozpustíte ve vodě a nanesete ji na místa, která jsou zasažena plísní. K nanášení používejte malířský štětec nebo váleček. Počítejte ale s tím, že tento přípravek nezakryje barevné mapy po plísni, protože neobsahuje žádná bělidla ani jiné chemické látky. Ty by totiž chytrou houbu mohly zabít. Doporučujeme proto napadené místo po ošetření a důkladném zaschnutí natřít novou barvou. Po nějakém čase můžete houbu preventivně na místo aplikovat znovu.

Nemíchejte tento přípravek s žádným jiným chemickým přípravkem, protože by mohl tuto chytrou houbu zahubit. Přečtěte si návod k použití od výrobce přípravku, který si zakoupíte.

Odstranění plísně ze zdi pomocí odborníka

Pokud máte dlouhodobý problém s plísní ve vaší domácnosti, kanceláři nebo jiných prostorách, kde je nežádoucí, a její rozsah je tak velký, že si s ním neumíte poradit, doporučujeme obrátit se na úklidovou firmu, která má zkušenosti s dezinfekcí mikroorganizmů a bakterií, potažmo plísní.

Odstranění plísně ze zdi pomocí odborník

S velkou pravděpodobností bude potřeba provést chemickou injektáž, mechanickou izolaci, vysoušení vlhkých stěn a trvalou izolaci zdiva pomocí elektroosmózy nebo aplikace sanační omítky. V případě potřeby se můžete obrátit také na naší úklidovou a deratizační firmu.


Pozor na syndrom nemocných budov!

Pokud žijete v prostředí, kde není možné z jakéhokoliv důvodu plíseň odstranit, doporučujeme se co nejdříve odstěhovat. Z dlouhodobého hlediska se vystavujete velmi vysokému zdravotnímu riziku! Žijete totiž v objektu, který s velkou pravděpodobností trpí syndromem nemocných nebo také nezdravých budov. Více informací se dočtete v článku Syndrom nemocných/nezdravých budov (SBS). Příznaky, faktory, prevence a kontrola.

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This