Vyskytují se ve vaší domácnosti, bytě, chatě nebo skladě švábi a nevíte si rady, jak je potlačit? Projděte si našeho ultimátního průvodce, který vás seznámí se životními cykly švábů, jejich chováním, ale také například migračními způsoby těchto škůdců. Seznámí vás také s tím, co šváby přitahuje, kudy se mohou dostat k vám domů a samozřejmně, jak se jich efektivně zbavit.

Co je šváb?

Šváb je létající hmyz patřící do řádu švábů a čeledi švábovitých. Švábi jsou kosmopolitní (vyskytující se po celém světě) a patří mezi nejčastější škůdce v mnoha domácnostech a dalších budovách. V noci hledají jídlo v kuchyních, skladech potravin, odpadkových koších a stokách. Někteří lidé mohou být na šváby alergičtí. Mohou také hrát významnou roli jako nositelé střevních chorob – např. průjem, úplavice, břišní tyfus a cholera.

Švábi jsou zploštělí shora dolů, obvykle se dvěma páry křídel přeloženými naplocho přes záda. Většina druhů jen zřídka létá, ale zato velmi rychle chodí. Barva se obvykle liší od světle hnědé až po černou, ale také velikostí od 2–3 mm do více než 80 mm na délku.

Životní cyklus švába

Švábi jsou relativně primitivní a mají jen tři fáze životního cyklu: vajíčko, nymfa a dospělý jedinec.

Samice ukládá vajíčka do skupin, které jsou obklopené jakousi schránkou na vajíčka ve tvaru fazolí nebo kapslí (ootéka). Některé druhy, jako například německý šváb (rus domácí), nosí ootéku několik týdnů připevněnou k zadnímu konci těla. Většina ostatních ukládá ootéku po jednom nebo dvou dnech. Ootéky jsou velmi výrazné a často je lze použít k určení přesného druhu. V závislosti na druhu, teplotě a vlhkosti se vejce líhnou po 1–3 měsících.

Mladí švábi, neboli nymfy, jsou bezkřídlí a obvykle mají jen několik milimetrů. Líhnou se bílé, ale během několika hodin ztmavnou. Rostou ve fázích tak, že opakovaně shazují svou kůži. Do dospělosti rostou několik měsíců a někdy i více než rok, v závislosti na druhu. Dospělí mohou, ale nemusí mít křídla, skládající se z jednoho vnějšího kožovitého páru, pod kterým je složen membránový pár.

Životní cyklus švába (infografika)

Chování švába

Švábovití škůdci žijí v těsné blízkosti s lidmi. Jsou sice tropického původu, ale v mírných pásmech většina druhů žije v částech domů a jiných budov, kde je dostatek potravy, tepla a vlhkosti.

Švábi obvykle žijí ve skupinách. Většinou jsou aktivní v noci, ve dne se skrývají v prasklinách a štěrbinách stěn, zárubní a nábytku a na bezpečných místech v koupelnách, skříních, parních tunelech, zvířecích příbytků, sklepích, kanálech a kanalizacích, ale také televizích, rádiích a dalších elektrických zařízeních. Pokud se v noci v zamořené kuchyni rozsvítí světla, šváb uteče směrem k úkrytu.

Švábi se živí velkou škálu potravin, včetně těch lidských. Dávají přednost škrobovým a sladkým potravinám. Pijí mléko a okusují sýry, maso, pečivo, obilné produkty, cukr a sladkou čokoládu. Živí se také lepenkou, vázanými knihami, stropními deskami obsahující škrob, vnitřní výstelkou podešví bot, vlastními odhozenými kůžemi, mrtvými a zmrzačenými švábi, čerstvou a sušenou krví, exkrementy či nehty.

Migrace švábů

U některých druhů byly hlášeny masové migrace, zřejmě v důsledku přeplněnosti. Migranti se do nových oblastí stěhují plazením nebo létáním. Obvykle vstupují do domů v krabicích od balených nápojů a pytlích brambor, cibule nebo jiných potravin, které se zamořily ve špatně udržovaných obchodech či skladech s potravinami. Dálková migrace škůdců může probíhat prostřednictvím přepravních letadel, lodí nebo nákladních automobilů.

Švábi v České republice

Švábi patří pravděpodobně k jedním z nejstarších druhů létajícího hmyzu na planetě. Odhaduje se, že v prakticky nezměněné podobě se na planetě vyskytují asi 350 milionů let. Na celém světě existuje asi 3 500 druhů švábů, přičemž v České republice žije asi 5 druhů původních a žijících ve volné přírodě a 6 druhů zavlečených žijících výhradně v blízkosti člověka. Lze je tedy rozdělit na:

  • švábi žijící ve volné přírodě – šváb lesní český, rusec lesní, rusec laponský, rusec plamatý, rusec síťnatokřídlý,
  • švábi žijící v blízkosti člověka – šváb obecný, šváb hnědý, šváb americký, šváb australský, šváb hnědopruhý a rus domácí (šváb německý).

V České republice žije také jeden chráněný druh, který je klasifikován jako zranitelný. Je to rusec (Ectobius erythronotus nigricans).

Zdravotní komplikace způsobené šváby

Švábi jsou velmi významnými škůdci, protože šíří nečistoty a znehodnocují jídlo, látky, ale např. i knižní vazby. V určitých intervalech vylučují části svého částečně stráveného jídla a vypouštějí výkaly. Rovněž vypouštějí sekret, a to jak z úst, tak ze žláz otevírajících se na těle, které způsobují dlouhotrvající útočný zápach.

Švábi se volně pohybují z budovy do budovy nebo z kanalizace, zahrad, stok a latrín do lidských obydlí. Protože se živí lidskou stolicí i lidskou potravou, mohou šířit choroboplodné zárodky. Švábi nejsou obvykle nejdůležitější příčinou onemocnění, ale stejně jako mouchy domácí mohou hrát doplňkovou roli v šíření některých nemocí. Mohou způsobovat např.:

  • průjem,
  • úplavici,
  • choleru,
  • malomocenství,
  • mor,
  • břišní tyfus,
  • virová onemocnění, jako je poliomyelitida dětská obrna).

Kromě toho nesou vajíčka parazitických červů a mohou způsobit závažné respirační onemocnění a alergické reakce, včetně dermatitidy, svědění nebo otoku očních víček.

Co přitahuje šváby?

Ať už jde o šváby, mravence, termity nebo hlodavce, všichni s největší pravděpodobností hledají zdroje potravy a vody. A ty snadno najdou právě u vás doma. Zejména pak šváby přitahuje teplo, vlhko a další níže uvedené zdroje:

Špinavé nádobí v umyvadle

Špinavé nádobí ve dřezu často obsahuje zbytky jídla, což je přesně to, co švábi hledají. Jsou u vás doma ze dvou důvodů – hledají úkryt nebo chtějí jídlo. Když necháte špinavé nádobí ve dřezu, rádi si pro něj přijdou.

Drobky na podlaze

Drobky na podlaze jsou dalším zdrojem jídla, které šváby přitáhne. Omezte proto jakoukoliv příležitost dát těmto škůdcům šanci najít jídlo. Zameťte podlahy, setřete pracovní desky. Dělejte to pravidelně, ne jen jednou.

Odpadky

Základ je mít dobře izolovaný odpadkový koš. Tak, aby se dovnitř nedostal žádný větší škůdce. Nezapomeňte ho také pravidelně a důsledně vynášet a dezinfikovat. Existují také odpadkové pytle, které odpuzují škůdce.

Krmivo domácích zvířat

Krmivo pro domácí zvířata umístěné na podlaze je velkou atrakcí švábů. Pokud máte domácího mazlíčka, který často nesní všechno své jídlo a nechá si ho na později, je lepší ho umístit do uzavíratelné mísy nebo jednoduše misku uložit na bezpečné místo, kam se švábi nedostanou.

Přebytečná vlhkost

Švábi potřebují k přežití vlhkost. Kapající baterie nebo prasklé sprchové dveře jsou jedny z nejčastějších faktorů, které přitahují šváby v obytných domech. Pokud máte doma vysokou vlhkost, snažte se ji snížit např. pomocí odvlhčovače.

Jak se švábi dostanou do vaší domácnosti?

Švábi jsou do vašeho domova přitahováni z různých důvodů, které jsou uvedeny výše. Přitažlivost je však pouze první částí, musí nějakým způsobem najít cestu dovnitř. Nejčastějším způsobem jsou mezery ve dveřích, oknech a dalších částech vašeho domu.

Praskliny a trhliny

Praskliny a různé trhliny ve vašich oknech a dveřích jsou jedny z nejběžnějších způsobů, jak si švábi najdou cestu do vašeho domova. Největší problémy, které u majitelů domů vidíme, jsou dveře, které nejsou dostatečně utěsněny, nebo také okna, která se úplně nezavírají.

Otvory ve větracích otvorech a potrubí

Dalším běžným způsobem, jak se tito škůdci dostanou dovnitř, je průchod ventilačními otvory a trubkami. To je zvláště běžné u starších větracích otvorů, které řádně netěsní. Zkontrolujte je proto a sledujte potrubí pod umyvadlem, zda v něm nejsou nějaké potenciální vstupy.

Přestupní stanice

I když to není tak běžné, švábi jsou známí tím, že se mohou dostat do věcí, jako je starý nábytek, který jste právě koupili v bazaru nebo vyndali ze sklepa či půdy. Je to pro ně jakási přestupní stanice. Než si takový nábytek nastěhujete domů, zkontrolujte zda nenese známky přítomnosti škůdců.

Jak se zbavit švábů?

Existují v podstatě jen dva způsoby, jak se zbavit švábů – vlastními silami nebo prostřednictvím profesionála, který provede odbornou dezinsekci. Níže uvádíme několik rad a tipů, jak si s nimi můžete vypořádat. Chce to však určitou dávku preciznosti.

1. Důkladně vyčistěte svůj domov

Pravdou je, že švábi jsou vytrvalá stvoření. I když budete dodržovat všechny níže uvedené tipy, nemusí se vám podařit se jich zbavit. Pokud jste vyzkoušeli tyto osvědčené triky a nepomohlo to, pravděpodobně budete potřebovat pomoc od profesionála.

Jak už bylo popsáno výše, švábi přitahují nečistoty a zbytky jídla. Neustále hledají nové zdroje potravy. Nejjednodušší způsob, jak se zkusit zbavit švábů vlastními silami, je, že váš domov bude čistý. Proveďte proto následující opatření:

  • Po každém jídle vždy umyjte nádobí a odložte ho na své místo čisté.
  • Nenechávejte v kuchyni drobky, zbytky jídla a rozlité tekutiny.
  • Předtím, než půjdete spát, vyneste odpadky a vydezinfikujte koš.
  • Odstraňte mastnotu z varné desky nebo sporáku.
  • Umístěte všechny potraviny do těsných nádob.
  • Pravidelně vytírejte podlahu a utírejte pracovní desku.

2. Pasti na šváby

Jednou z účinných metod eliminace švábů jsou pasti obsahující feromony či jiné návnady, které švábi zbožňují a přitahují. Jakmile se dostanou dovnitř pasti, čeká tam na ně lepivý povrch, který už je nepustí ven. Výsledek může trvat až dva týdny, proto je třeba pravidelně kontrolovat pasti.

3. Insekticidní návnady

Další běžný způsob, jak se zbavit švábů, je použití chemických návnad, které maskují insekticid (jed) jako zdroj potravy. Šváb tento jed spolkne a vrátí se zpět do svého hnízda, kde později uhyne. Někteří švábi jed navíc šíří do zbytku hnízda, takže otráví i ostatní z kolonie. Umístěte chemické návnady poblíž popelnic, odpadkových košů, ale také pod umyvadla a skříně v kuchyních a koupelnách.

4. Tekuté koncentráty

Dalším produktem dostupným v obchodech je tekutý koncentrát určený k odrazení švábů. Po naředění lze kapalinu nastříkat do prasklin, mezer, trhlin a dalších oblastí, kde se švábi rádi schovávají. Tímto přípravkem můžete také vytřít podlahu a otřít pulty a pracovní desky. Pokud přemýšlíte, jak se přes noc zbavit švábů, bude to pravděpodobně jedno z nejlepších řešení.

Tip: V našem e-shopu můžete zakoupit přípravky na hubení švábů pro profesionální použití. Pro domácí použití je vhodný např. insekticidní popraš (Cytrol Dust).

5. Ekologická likvidace švábů

Pokud se chcete zbavit švábů šetrnější cestou vůči přírodě, můžete zkusit následující tipy. Výsledek však nebývá vždy 100%.

Kyselina boritá

Kyselina boritá je jedním z nejlepších domácích prostředků, jak se přirozeně zbavit švábů. Smícháním stejného množství kyseliny borité, mouky a cukru vypracujte těsto. Z tohoto těsta uválejte koule a umístěte je kolem domu. Mouka a cukr přitahují šváby, zatímco kyselina boritá je zabíjí. Jednoduše umístěte těsto tam, kde víte, že se švábi běžně vyskytují, nebo třeba pod ledničku, sporák nebo do zadní části skříněk a zásuvek. Kyselina boritá zabije šváby, které se pak stanou potravou pro ostatní šváby. I když je tento způsob hubení velmi účinný, nezapomeňte, že kyselina boritá může být extrémně nebezpečná také pro vaše domácí zvířata. Pokud máte doma chlupatého přítele, použití kyseliny borité nedoporučujeme!

Jedlá soda

Jedlá soda, podobná kyselině borité, je pro šváby též smrtící. Pokud chcete tuto metodu použít k odstranění švábů, zkombinujte jedlou sodu s něčím, co by je nelákalo, jako je cukr nebo cibule. Umístěte tuto směs do oblastí s vysokým provozem a počkejte několik dnů. Jakmile se švábi pustí do této směsi, postupem času budete nacházet mrtvá těla.

Citrusy

Citrusy šváby nezabíjejí, ale odrazují je. Pokud chcete provést preventivní opatření, než se švábi objeví, smíchejte kyselinu citronovou s trochou vody a přidejte ji do oblastí s velkým provozem. Švábi se budou vyhýbat této oblasti, protože nemají vůni citrusů rádi. Můžete dokonce několik citrusových slupek nechat v kuchyni, aby vůně přetrvávala.

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This