Přečtěte si velký speciál o klíšťatech! Obsahuje ucelené informace o boji proti klíšťatům, a to zejména šetrnou přírodní cestou. Publikace obsahuje také informace o chemických přípravcích obsahující DEET, přírodních alternativách – například seznam bylinek, které odrazují klíšťata nebo recept na přírodní repelent pro lidi a psy. Dočtete se také něco o prevenci a ochraně před klíštětem pomocí potravin a hospodářských zvířat nebo jak správně klíště odstranit z těla.

Chemický repelent s obsahem DEET

Většina světových odborníků tvrdí, že nejúčinnější repelent proti klíšťatům je ten, který obsahuje látku zvanou DEET. Jedná se o pesticid, tedy chemickou látku, kterou pro její účinky začali používat nejdříve v zemědělství na odpuzování různých druhů škůdců a později pro vojáky v druhé polovině 20. století. Bylo prokázáno, že 23,8 % látky DEET obsažené v repelentu má velmi dobré odpuzující účinky, nicméně někteří odborníci zase varují, že se jedná o silný jed, který může mít negativní vliv na lidský či zvířecí organismus. Použití přípravků na klíšťata obsahující DEET, a s tím spojené případné zdravotní následky, je na uvážení každého jedince.

Chemický vzorec DEET

My se v tomto článku budeme bavit spíše o repelentech vyrobených domácím způsobem za použití přírodních látek – různých směsí bylin apod. Dozvíte se také něco o kontrole klíšťat, druzích nebo jak se vyhnout tomu, aby se dostaly na vaše tělo.

Součástí článku jsou také recepty, jak si vyrobit domácí repelent z přírodních produktů, který neobsahuje pesticidy. Nabízíme tak přírodní alternativu, o jejíž účinnosti jsou sice mnozí odborníci skeptičtí, nicméně jiní zase tvrdí, že fungují skvěle, dokonce stejně, jako DEET.

„Sami zvažte, který přípravek je lepší. DEET nebo přírodní repelent? Můžete zkusit oba a napsat nám váš názor do komentáře pod článkem.“

Více informací o DEET se můžete dočíst v níže uvedených odkazech:

Proč (ne)používat DEET

Ve snaze žít přirozenější životní styl a usilovně pracovat na odstraňování syntetických a toxických chemikálií z našich životů je dobré hledat organický přístup a alternativy ke konvenčním metodám. Přestože DEET doporučuje většina odborníků, mnozí preferují přírodní ochranu proti klíšťatům a jiným závažným škůdcům. Všichni ale chtějí jedno: udržet svou rodinu v bezpečí před nemocemi, které způsobují právě klíšťata. Je jen na každém z nás, abychom učinili rozhodnutí, jakému prostředku opravdu důvěřujeme.

DEET je registrovaný pesticid. Je členem chemické skupiny toluenů. Toluen je organické rozpouštědlo používané v pryžových a plastových cementech a odstraňovačích nátěrů. DEET se vstřebává kůží a přechází do krve.

Bulletin lékařských věd, publikovaný společností Pharmaceutical Information Associates Ltd., uvádí: „Až 56 % aplikovaného DEET proniká neporušenou lidskou kůži a 17 % je absorbováno do krevního oběhu. Koncentrace v krvi, přibližně 3 mg na litr, byla zjištěna ještě několik hodin po aplikaci přípravku DEET, který byl na kůži aplikován předepsaným způsobem. Bylo zjištěno, že DEET je také absorbováno střevem.

Nejzávažnější obavy o DEET jsou jeho účinky na centrální nervový systém. Dr. Mohammed Abou-Donia z Duke University studoval výkonnost laboratorních zvířat při neuro-behaviorálních úkolech vyžadujících svalovou koordinaci. Zjistil, že laboratorní zvířata vystavená ekvivalentu průměrných lidských dávek přípravku DEET byla mnohem horší než zvířata neošetřená touto látkou. Abou-Donia také zjistil, že kombinovaná expozice přípravku DEET a permethrinu, přísady proti komárům, může vést k motorickým deficitům a poruchám učení a paměti.

Přírodní alternativy k DEET

Takže pokud nechcete používat chemické repelenty proti klíšťatům a jste přesvědčeni, že se vydáte přírodní cestou, čtěte dál. Než začneme zkoumat přirozené způsoby, jak se vyhnout klíšťatům, musíme se o nich dozvědět něco více. Je důležité znát:

  • chování klíště,
  • nemoci šířené klíšťaty,
  • jak klíšťata vypadají.

Co je klíště?

Klíšťata jsou drobní, krvesající pavoukovci (osminohý hmyz příbuzný s pavouky). Jejich velikost může být tak malá, jako hlavička špendlíku, ale zároveň velká, jako guma na tužce. Různé druhy klíšťat mohou mít rozsah v barvě od odstínů hnědé až červenohnědé a černé.

Klíště je drobný, krvesající pavoukovec (osminohý hmyz příbuzný s pavouky)
Klíště je drobný, krvesající pavoukovec (osminohý hmyz příbuzný s pavouky)

Čím více sají krve, tím více se zvětšují. Poté, co se klíště po dobu několik dní nebo dokonce týdnů krmí na účet svého hostitele, může mít zelenavě modrou barvu. Když se nasytí krví, obvykle se pustí a odpadne, začne snášet vejce a opětovně spustí svůj životní cyklus.

Druhy klíšťat

Existuje mnoho různých druhů klíšťat, ale bakterie, které způsobují lymskou boreliózu, nesou pouze klíšťata obecná. Kromě lymské choroby může klíště přenášet také klíšťovou encefalitidu (virové onemocnění – zánět mozku).

Ačkoli nemoci způsobené klíšťaty mohou mít mírné symptomy, které mohou být léčeny doma, některé symptomy mohou být velmi závažné a způsobit dokonce smrt. Pokud se do vás zakouslo klíště, okamžitě navštivte svého lékaře. Více informací o klíšťatech se můžete dočíst na webu Klíště.cz.

Jak se dostane klíště na lidské tělo?

Možná jste viděli klíště na stéble trávy s nataženýma předníma nohama, čekající na to, aby se mohlo dostat na vaše tělo a zakousnout se. Už v roce 1881 publikoval vědec G. Haller první popis toho, jak se klíště chová, ačkoli zatím nechápal účel tohoto chování. Haller si myslel, že klíště má dobré sluchové senzory, ale později se ukázalo, že má zejména super výkonné čichové senzory. Když tedy klíště sedí na stéble trávy s prodlouženýma předníma nohama, cítí ve vzduchu přítomnost hostitele, tedy člověka nebo zvířete, a čeká až se k němu přiblíží, aby přesedlalo.

Klíště na květině s nataženýma předníma nohama
Když klíště sedí na stéble trávy s prodlouženýma předníma nohama, cítí ve vzduchu přítomnost hostitele.

Velmi pozoruhodné je, jak dobře vás klíšťata mohou cítit a to včetně sebemenšího pohybu. Tzv. Hallerův orgán dokáže detekovat oxid uhličitý, který ze sebe vydáváte při každém výdechu, ale také amoniak, který se vyskytuje ve vašem potu. Klíště tedy bude reagovat na všechny nepříjemné pachy, které lidé produkují, od dechu až po větry.

Klíšťata mají neuvěřitelný čich a mohou vás odhalit, někteří vás dokonce hledají. Způsob, jakým fungují bylinky při odpuzování komárů, pavouků, klíšťat a jiného kousavého hmyzu, je, že vám poskytují smyslové maskování. Maskují vaše přirozené pachy, které jsou pro kousavý hmyz velmi přitažlivé.

Seznam bylinek, které odradí klíšťata

Mnoho stejných bylin, které odpuzují komáry a pavouky, odpuzují také klíšťata.

Klíšťata odpuzující zejména tyto bylinky:

  • Pelargonie růžová (Pelargonium radens),
  • Pelargonie vonná (Pelargonium capitatum),
  • Tomkovice vonná (Hierochloe odorata) – nový výzkum zjistil, že obsahuje chemické látky, které fungují stejně jako DEET,
  • Polej obecná (Mentha pulegium),
  • Rozmarýn (Rosmarinus),
  • Routa vonná (Ruta graveolens),
  • Pelyněk pravý (Artemisia absinthium),
  • Levandule (Lavandula),
  • Voňatka citronová – (Cymbopogon citratus),
  • Citronová tráva – Citronella (Cymbopogon nardus),
  • Blahovičník (Eucalyptus).

Seznam bylinek, které odradí klíšťata

Namíchejte si domácí bylinkový přípravek ve spreji

Nyní je více než kdy jindy důležité zkoumat všechny složky, vlastnosti a použití bylin, protože bakterie, paraziti, viry a patogeny se staly rezistentními vůči současným chemickým přípravkům. Alternativní přírodní repelenty tak opět přicházejí do módy.

Dlouhodobé řešení klíšťové prevence proti onemocnění spočívá podle některých vědců v síle rostlin a bylin. Už naši předci používali různé odvary a sirupy z přírodních produktů. Tato léčba založená na rostlinách, spolu s některými znalostmi klíšťat a nemocí přenášených klíšťaty, může být vaší nejlepší sázkou na udržení zdraví zejména v jarních a letních měsících, kdy jsou klíšťata nejaktivnější.

Použití esenciálních olejů

Jakákoliv kombinace výše uvedených bylin bude při odpuzování klíšťat fungovat, ale nejúčinnější jsou éterické oleje z Pelargonie růžové a Tomkovice vonné, které obsahují vysokou koncentraci účinných látek. Vždy je ale používejte podle návodu či příbalové informace a nikdy je neužívejte vnitřně, ale pouze, jako repelent – sprej.

Esenciální oleje na klíšťata
Esenciální oleje na klíšťata

Pro vaření přírodního repelentu proti klíšťatům můžete použít čerstvé bylinky, ale je nutno jich mít opravdu hodně a vytvořit velmi velmi silný odvar. Můžete použít také esenciální oleje z jakýchkoliv výše uvedených rostlin, ale vždy kupujte jen ty nejkvalitnější a opravdu přírodní. Také se vždy ujistěte, že používáte primárně Pelargonii a Tomkovici, protože je dokázáno, že ty jsou nejúčinnější.

Recept na přírodní repelent proti klíšťatům

Namíchejte si vlastní bezpečný a přírodní repelent proti klíšťatům s esenciálními oleji, který můžete používat ve formě spreje. Nabízíme dva recepty, jeden pro lidi a druhý jednodušší pro psy.

Přípravek (sprej) proti klíšťatům pro lidi a Přípravek (kapky na obojek) proti klíšťatům pro psy

Přípravek (sprej) proti klíšťatům pro lidi

Ingredience

  • 20 kapek esenciálního oleje Pelargonie růžové nebo vonné,
  • 10 kapek esenciálního oleje Tomkovice vonné,
  • 5 kapek levandulového esenciálního oleje,
  • 5 kapek citronely nebo citronového esenciálního oleje,
  • 120 ml alkoholu (čistého lihu), případně můžete použít vilínový hydrolát, vodku, jablečný ocet nebo destilovanou vodu.

Nezapomeňte, že na hotový přípravek proti klíšťatům budete potřebovat také rozprašovací láhev – sprej.

Návod k použití

Přidejte všechny přísady do rozprašovacího spreje a nastříkejte ho na oblečení pokaždé než půjdete ven. Před použitím sprej vždy protřepejte.

Poznámka: I když můžete použít na výrobu repelentního přípravku vodu, ostatní možnosti jsou lepší pro delší udržení funkčnosti olejů. Navíc voda stáčená z vodovodu může obsahovat nečistoty, proto je preferována voda spíše destilovaná.


Přípravek (kapky na obojek) proti klíšťatům pro psy

Psi jsou největší domestikovanou obětí klíšťat, a to zejména vzhledem k jejich blízkosti k zemi a jejich touze toulat se venku a prohánět se ať už v lese nebo na louce ve vysoké trávě. Také psi mohou podlehnout klíštěcím nákazám a virům. Navíc mohou zanést klíště k vám domů.

Ingredience

  • asi 20 kapek esenciálního oleje Pelargonie a Poleje obecné,
  • 2 lžíce mandlového oleje.

Poznámka: místo mandlového oleje můžete použít rostlinný olej, ale ten mandlový obsahuje síru, která je také přirozeným repelentem klíšťat.

Návod k použití

Tyto přísady smíchejte dohromady a nakapejte několik kapek na obojek vašeho psa.

Důležité: Tyto repelentní oleje nejsou určeny pro použití u koček nebo těhotných zvířat.


Ochrana před klíštětem pomocí potravin

Je mnoho bylin, které můžete použít k odpuzování klíšťat, například jako výše zmiňovaný repelent na oblečení. Existují však také poživatelné suroviny, které obsahují látky, jež klíšťatům třikrát nevoní a odpuzují je. Pokud tyto potraviny jíte, uvolňují z vašeho těla ty správné látky.

Ochrana před klíštětem pomocí potravin (Hořec nahořklý a česnek)
Hořec nahořklý a česnek
  • Kapky z Hořce nahořklého –  bylinkáři zjistili, že účinný prostředek proti klíšťatům je bylina zvaná Hořec (Gentiana), ideálně ve formě lékařských kapek.
  • Česnekové kapsle – bylo také zjištěno, že konzumace česneku, ideálně ve formě česnekových kapslí, snižuje riziko kousnutí klíštětem o 21 %.

Ochrana před klíštětem pomocí hospodářských zvířat

Zvířata, hmyz a dokonce i houby hrají důležitou roli při udržování rovnováhy přírody. Mezi některé úžasné druhy, které mohou poskytnout vaší rodině, usedlosti nebo farmě přirozené výhody kontroly klíšťat, patří například:

Ochrana před klíštětem pomocí hospodářských zvířat (slepice a perličky)

  • Perličkovití hrabaví ptáci – používají se k tomu, aby pomohli snížit populaci klíšťat a na rozdíl od kuřat nepoškozují zahradu.
  • Kuřata – jsou obrovskými konzumenty klíšťat a jakéhokoliv jiného hmyzu.
  • Kachny – kuřata, kachny, krůty a perličky jsou nejen zábavné a krásné, ale mohou denně dodávat čerstvá vejce a nabízet účinné kontroly brouků a slimáků.
  • Vačice opossum – vačice mohou zabít asi 5000 klíšťat v jedné sezóně.
  • Hlístice a houby – několik druhů parazitických háďátek hlístice a hub infikuje klíšťata a může způsobit jejich zánik. Byly zkoumány jako potenciální prostředky ke snížení rizika klíšťat a infekcí přenášených klíšťaty.

Tipy, jak se chránit před klíšťaty

První obranou, jak se vyhnout kousnutí klíšťaty, je vědět, kde klíště žije, kde je jeho útočiště. Žije ve vysokých travinách a zalesněných oblastech s vlhkým prostředím. Čím více se budete pohybovat v tomto prostředí, tím větší je šance, že si vás klíště najde.

Klíště na kůži člověka


Chcete-li se vyhnout kousnutí, dodržujte následující tipy:

  • noste vysoké kalhoty a pod nimi ideálně i punčocháče,
  • nechoďte ve vysokých travnatých oblastech,
  • na své zahradě udržujte trávník pravidelně zastřižen
  • neseďte zbytečně ve vysoké trávě, na špalkách, kládách nebo pařezech – pouhých pět minut v oblasti zamořené klíšťaty a máte 30% šanci, že se do vás klíště zakousne,
  • když se pohybujete v lese, noste klobouk nebo čepici či jinou pokrývku hlavy,
  • noste oděv, který zakrývá co nejvíce pokožky na těle a má na zápěstí a na kotnících elastický materiál,
  • zastrčte si kalhoty do ponožek,
  • při procházkách v přírodě procházejte spíše po stezkách,
  • jakmile se vrátíte z lesa, nebo pokud jste seděli v trávě či na jiném rizikovém místě, dejte si sprchu,
  • po návratu z přírody si vždy zkontrolujte oblečení a celé tělo, zejména pod pažemi, kolem uší, na břiše, na zadní části kolen a ve vlasech.

Bezpečné odstranění klíště

Pokud si všimnete klíště na kůži nebo ve vlasech, je důležité vědět, jak ho bezpečně odstranit tak, abyste vytáhli celé tělíčko a nenechali v lidském těle hlavičku. Zde jsou aktuální doporučení pro bezpečné odstranění klíště.

1. Pro správné uchopení klíštěte použijte pinzetu s jemným hrotem a co nejblíže povrchu kůže.

2. Vytáhněte ho stabilním tahem směrem vzhůru, rovnoměrným tlakem. Vyhněte se jakémukoliv vykrucování nebo trhání klíštěte ze zakousnutého místa. To může způsobit, že se jeho ústní části zlomí, utrhne se hlavička a zůstane v kůži. V takovém případě pinzetou vyjměte ještě části úst. Pokud nedokážete snadno odstranit hlavičku nebo jen kusadla klíštěte čistou pinzetou, vyhledejte co nejdříve lékaře nebo zdravotníka.

3. Po vyjmutí klíště důkladně očistěte zasaženou oblast a pečlivě si umyjte ruce a otřete alkoholem nebo dezinfekčním přípravkem, jódovým kartáčem nebo mýdlem a vodou.

4. Zlikvidujte klíště nebo jeho ostatky pomocí jedné z následujících metod:

  • ponořením do alkoholu,
  • zapálením,
  • spláchnutím do toalety,
  • umístěním do uzavřeného sáčku nebo nádoby.

Důležité: Nikdy na klíště nesahejte a ani se ho nesnažte rozmáčknout. Rozmáčknutím můžete šířit nebezpečné choroby.

„K přenosu nákazy klíštětem může dojít i při jeho odstraňování.“

Vyhněte se lidovým lékům, jako je zakápnutí zakousnutého klíštěte lakem na nehty nebo vazelínou či octem. Ani si nemyslete, že se klíště pustí, když na něj budete působit teplem. Nepustí! Vaším cílem je co nejrychleji odstranit klíště, nikoliv čekat, až se pustí. Čas hraje zásadní roli!

„Klíště vás může nakazit už za dvě hodiny po zakousnutí.“

Pokud se u vás objeví vyrážka nebo horečka během několika týdnů po odstranění klíštěte, navštivte svého lékaře. Nezapomeňte říct svému lékaři, že jste měli nedávno klíště. Může to být rozhodující pro zbytek vašeho života! Řekněte mu také, kdy a kde se to stalo.

Poznámka: Čím déle zůstane klíště zakousnuto do vašeho těla, tím větší je možnost přenosu nákazy a vzniku onemocnění.


Zdroje:

  • Common Sense Home (Amber Bradshaw)
  • DEET.com
  • Washington Post
  • Scientific American
  • Customer Reports

Share This