Zajímá vás, jak probíhá prostorová dezinfekce a s čím pracují profesionálové? Jaké postupy, přípravky, přístroje a zařízení používají? Nahlédněte pod pokličku práce našeho dezinfekčního týmu, který se pravidelně pohybuje mezi nebezpečnými mikroorganismy, a přečtěte si něco o možnostech a způsobech dezinfekce, které používají.

Účinnost prostorové dezinfekce

Cílem prostorové dezinfekce je likvidace nebezpečných mikroorganizmů a patogenních organizmů v infikovaném prostoru. Správně provedená dezinfekce zlikviduje plísně, spory, kvasinky, řasy, ale také viry, jako je SARS-CoV-2 způsobující onemocnění COVID-19. Více se můžete dočíst v článku Co je dezinfekce – metody a způsoby likvidace mikroorganizmů.

Aby byla prostorová dezinfekce opravdu účinná, je důležité zvolit správný postup, technologii a dezinfekční přípravek. V náročných podmínkách, kde je nutné udržet sterilní prostředí, nebo při virové epidemii, jakou jsme zažili v posledních letech, se obecně doporučuje prostorovou dezinfekci opakovat v pravidelných intervalech dle potřeby nebo aktuální situace.

Mohlo by vás zajímat: Způsoby a postupy dezinfikování povrchů v domácnosti

Dezinfekční přístroje a zařízení

Aplikaci dezinfekčního prostředku v prostoru provádíme čtyřmi způsoby. Volba aplikace, potažmo volba přístroje či zařízení, závisí na typu provozu. Před zahájením dezinfekce prostory nejdříve zhodnotíme a následně navrhneme optimální řešení. Náš tým používá pro prostorovou dezinfekci následující metody:

  • Dezinfekční postřik vysokým tlakem
  • Dezinfekce studenou mlhou – Turbo ULV generátorem
  • Dezinfekce dýmovnicí – generátorem dýmu
  • Prášková dezinfekce – popraš

 

Dezinfekční postřik vysokým tlakem

Aplikace dezinfekčního prostředku na kontaminované povrchy pomocí vysokotlakého rozprašovače. My používáme britské přístroj MotorScrubber STORM™, který má hned několik výhod:

  • aplikuje dezinfekci ve formě miniaturních kapek o velikosti 68 mikronů,
  • vytváří dokonalou celistvou vrstvu dezinfekčního roztoku bez mezer,
  • snižuje riziko znovuosídlení povrchu virem.

Celé zařízení (baterie, čerpadlo, nádržka, aplikátor) je umístěno v ergonomickém batohu s bočním pásem, který perfektně sedne. Používáme ho zejména na dezinfikování často dotýkaných povrchů – dveře, kliky, madla, zábradlí, umyvadla, vodovodní baterie, toalety aj.

Dezinfekce studenou mlhou – Turbo ULV generátor

Prostorová dezinfekce Turbo ULV generátorem (Ultra Low Volume), který vytváří studenou mlhu obsahující polymerovou dezinfekci v podobě mikroskopických kapének (aerosol). Ty jsou mlhovacím zařízením (foggerem) rozptýleny až do vzdálenosti 10 metrů.

Jako dezinfekční prostředek používáme vodou ředitelné dezinfekční přípravky určené pro pneumatické mlhovače, které nezatěžují životní prostředí. Dezinfekce studenou mlhou zůstává déle ve vzduchu a vytváří ochrannou vrstvu po dobu několika dní. Ultrajemné aerosolové kapénky dostatečně pokryjí ošetřovaný prostor. Turbo ULV generátor používáme zejména ve velkých objektech s vysokými stropy – sklady, výrobní a průmyslové haly.

Dezinfekce dýmovnicí – generátor dýmu

Dezinfekce prostoru generátorem dýmu, který po aktivaci (zapálení) začne vytvářet a do prostoru kolem sebe vypouštět hustý dým obsahující účinnou dezinfekční látku. Dezinfekční dýmovnice nejčastěji používáme v potravinářských provozech, ale např. také ve sklenících, kde je nutné vyhubit škodlivé bakterie a viry. Velmi často se tento způsob dezinfekce používá také při hubení hmyzu (šváby, štěnice, blechy, moly aj.), ale jedná se spíše o dezinsekci za použití insekticidních přípravků pro DDD.

Prášková dezinfekce – suchý popraš

Dezinfekce suchým práškovým dezinfekčním přípravkem (popraš – dust), který funguje tak, že se rozpráší v prostoru a nechá působit. Vyžaduje delší dobu působení a používá se tam, kde není možné použít tekutou dezinfekci, ale také tam, kde je akutní výskyt mikroorganizmů. Nejčastěji ho volíme v prostorech, kde je ohnisko nákazy a na větších plochách. Popraš se používá též při hubení hmyzu – insekticidní popraš.

Dezinfekční přípravky

Při profesionální dezinfekci používáme širokospektré dezinfekční přípravky, které:

  • likvidují viry, bakterie, mykobakterie, houby a jejich spory,
  • odstraňují nepříjemné pachy.

 

Všechny tyto přípravky jsou extrémně účinné a zároveň velmi šetrné k ošetřovaným povrchům. Po jejich aplikaci můžete prostory a povrchy běžně používat. Nemají žádné vedlejší efekty:

  • nezpůsobují nežádoucí zápach,
  • nemění barvu povrchu,
  • nepoškozují povrch běžných materiálů,
  • nezpůsobují lepkavý film na povrchu.

 

Přípravky, které používáme pro prostorovou dezinfekci jsou:

  • na bázi polymerové směsi, která má vysoký reziduální účinek a po aplikaci na povrch vytváří vrstvu nánosu – ochranný štít zabraňující virům a bakteriím přežití a další množení,
  • na bázi peroxidových sloučenin a aktivního kyslíku.

disiCLEAN PROFI

Při prostorové dezinfekci používáme univerzální přípravek české výroby disiCLEAN PROFI od H2O Cool, který je vysoce účinný a zároveň ekologický, protože neobsahuje chlor. Ten je zastoupen aktivními polymery, takže při samotném dezinfikování nevzniká riziko tvorby škodlivých chloraminů. Je schválen ve zdravotnictví i potravinářství. Při dlouhodobém používání je zcela nezávadný a to i pro děti a zvířata. Je vhodný do všech odvětví – potravinářství, zdravotnictví, průmysl, gastronomie, ubytování nebo školství a lze ho použít i při dezinfekci vzduchotechniky.

Dezinfekce disiCLEAN PROFI má silný a dlouhotrvající antibakteriální, antivirový, antiplísňový a protizápachový účinek. Nemá žádné nepříznivé účinky na ošetřované materiály. Lze ho použít na sklo, dřevo, papír, textilie, kovy, plasty gumu a další materiály.

Doporučené intervaly opakování prostorové dezinfekce

Zákazníci se často ptají, jak často je třeba dezinfekci provádět. To vždy závisí na aktuální situaci.

  • Je-li epidemie a hrozí-li zvýšené riziko nákazy, doporučujeme prostorovou dezinfekci opakovat v intervalech minimálně 1x za 14 dní po dobu alespoň 2 měsíců.
  • Další intervaly opakování pak závisí na vývoji epidemiologické situace.
  • Obecně doporučujeme provádět dezinfekci prostor preventivně i za standardní situace v intervalech 1x za 3 měsíce.

Pravidelná prostorová dezinfekce zlepšuje pracovní podmínky a snižuje riziko nákazy a tím i související pracovní neschopnost nemocných zaměstnanců.

Mohlo by vás zajímat: Dezinfekce povrchů při epidemii COVID-19. Jak dezinfikovat rizikové povrchy?

Share This