Mravenci jsou všude. Nejen v lese, ale často se usídlují také v domácnostech a to především tam, kde cítí nějakou potravu, ideálně cukr. Někdy se jich zbavit může být obtížné, ale ne nemožné. Připravili jsme pro vás 14 tipů a rad, jak se mravenců zbavit nejen v domácnosti, ale také na vaší zahradě.

Vyrobte si domácí jed na mravence

Na mravence existuje celá řada chemických postřiků a návnad. Proč ale utrácet peníze a ještě si domov zamořit chemikáliemi, když existují i organické způsoby, jak se jich zbavit. Zkuste si vyrobit vlastní domácí jed na mravence za použití dostupných produktů, jako je lepící páska, sůl, pepř, bylinky, křída, mouka a další. Zde je 14 našich tipů, jak se zbavit mravenců.

  1. Lepicí páska, na kterou se mravenci nalepí
  2. Kyselina boritá, kterou mravenci nesnáší
  3. Křída, která mravence odpudí
  4. Mouka, která vytvoří nepřekonatelnou bariéru
  5. Květináč poslouží jako horká sopka
  6. Citrony, které nenávidí nejen mravenci
  7. Pomerančové pyré rovnou do mraveniště
  8. Pepř odpudí všechny mravence
  9. Plastové nádoby jako nepřekonatelný příkop
  10. Sůl, která mravence sežere
  11. Aromatické bylinky a koření mravencům nevoní
  12. Tělový pudr nebo zásyp jako repelent proti mravencům
  13. Ocet udělá mravencům kyselý život
  14. Chemická past na mravence

1. Lepicí páska, na kterou se mravenci nalepí

Lepicí páska, na kterou se mravenci nalepí

Objevili jste armádu mravenců, která pochoduje směrem do vaší kuchyně a chystá se dát si u vás něco dobrého? Jedno z prvních řešení, jak se jich zbavit, respektive jim znemožnit přístup, je pomocí lepící pásky. Lepící pásku můžete použít přímo v domácnosti, ale lepší je položit ji kolem domu, aby se do něj vůbec nedostali. Vytvořte kolem objektu příkop a obklopte ho ideálně oboustrannou lepící páskou. Té se mravenci vyhnou nebo se na ni nalepí. Můžete je na lepící pásku také nalákat tím, že ji posypete cukrem nebo potřísníte něčím sladkým, například ovocnou šťávou.

2. Kyselina boritá, kterou mravenci nesnáší

Kyselina boritá,Kyselina boritá, kterou mravenci nesnáší kterou mravenci nesnáší

Pokud máte problém s mravenci, nebo například se švábi, a už s nimi nehodláte dále sdílet svou domácnost, můžete se jich zbavit pomocí kyseliny borité, kterou aplikujete podél trhlin nebo cestiček, kde jste tyto škůdce spatřili. K aplikaci kyseliny borité použijte ideálně pipetu (kapátko). To proto, abyste nanesli opravdu jen malé množství prášku a dostali ho do těžko dostupných míst – rohů, dutin, prasklinek apod.

Pozor, důležité! Kyselina boritá může být toxická pro zvířata a malé děti. Tato látka byla agenturou ECHA zařazena na seznam látek vzbuzujících mimořádné obavy, a to jako látka toxická pro reprodukci.

3. Křída, která mravence odpudí

Křída, která mravence odpudí

Dalším skvělým příkladem toho, jak se zbavit mravenců, je použití staré známé křídy. Mravence udržíte na uzdě tak, že nakreslíte kolem vstupních bodů do domu čáry. Mravence křída odpudí, protože obsahuje uhličitan vápenatý. Křída se totiž vyrábí z mletých a stlačených skořápek mořských živočichů. Pokud křídu rozdrtíte na prach, můžete s ní poprášit také rostliny na vaší zahradě. Odradí nejen mravence, ale také slimáky.

4. Mouka, která vytvoří nepřekonatelnou bariéru

Mouka, která vytvoří nepřekonatelnou bariéru

Zajímá vás, jak se zbavit mravenců bez nebezpečných pesticidů? Nasypte mouku do míst, kudy mravenci vstupují do vašeho domu. Uvidíte, že tuto bariéru nepřekonají. Tento způsob boje proti mravencům je naprosto šetrný k přírodě.

5. Květináč poslouží jako horká sopka

Květináč poslouží jako horká sopka

Pokud se mravenci usídlili na vašem dvoře nebo terase a už si nevíte rady, jak se jich zbavit, pomůže vám obyčejný květináč. V tomto případě však nebudeme mravence odpuzovat, ale hubit. Otočte květináč vzhůru nohama a položte ho na mraveniště. Spodní drenážní dírkou, která je nyní nahoře, nalijte vařící vodu. Ta neodteče tak rychle a mravence zahubí.

Tip: Skoncujte s hmyzem ve vašem bytě. Ekologicky bez použití insekticidů

6. Citrony, které nenávidí nejen mravenci

Citrony, které nenávidí nejen mravenci

Nepotřebujete insekticidy nebo pasti na mravenci, abyste mohli ochránit svou kuchyni. Použijte citrony. Jejich účinek je silnější, než si myslíte. Zde je návod, jak se zbavit mravenců pomocí citronu. V první řadě vymačkejte šťávu z citronu. Tou naplňte rozprašovač a postříkejte všechny otvory, praskliny a trhliny, kudy se mravenci dostávají dovnitř. Citronovou šťávou postříkejte také okolí venkovního vchodu. Z kůry citronu si udělejte malé hoblinky nebo ho prostě nastrouhejte. Kousky citronu pak rozmístěte též u vchodových dveří nebo u oken. Mravenci dostanou jasnou zprávu, že nejsou vítáni. Citrony jsou účinné také proti švábům a blechám. Jednoduše promíchejte šťávu ze 4 citronů spolu s kůrou a se 2 litry vody a touto směsí vytřete podlahy. Blechy a šváby citron nenávidí.

7. Pomerančové pyré rovnou do mraveniště

Pomerančové pyré rovnou do mraveniště

Zbavte se mravenců na vaší zahradě, terase a podél základů vašeho domova. Z pomerančové kůry připravte v mixéru hladké pyré a přidejte do něj 1 šálek teplé vody. Směs pomalu nalijte do mraveniště.

8. Pepř odpudí všechny mravence

Pepř odpudí všechny mravence

Mravenci milují cukr, ale nenávidí pepř. Nejlepší je použít buď černý nebo kajenský pepř. Rozdrťte ho a nasypte v místech, kde mravenci nejvíce operují a kudy chodí dovnitř domu. Ideální je nasypat pepř zezadu a zepředu podél kuchyňské linky, kde se pravděpodobně zdržují nejvíce. Pokud nejdete přímo díru, kudy mravenci přichází, nasypte pepř přímo do ní. Když mravenec zjistí přítomnost pepře, ihned se obrátí a své útočiště opustí. 

9. Plastové nádoby jako nepřekonatelný příkop

Plastové nádoby jako nepřekonatelný příkop

Udělali jste si piknik a mravenci vám lezou po nohou stolu až do jídla? Máme pro vás jednoduché řešení, jak je na stůl nepustit. Umístěte na spodní část každé nohy stolu plastovou nádobu a naplňte ji vodou. Mravenci tento vodní příkop nemohou překonat.

10. Sůl, která mravence sežere

Sůl, která mravence sežere

Sůl je další látka, kterou mravenci nenávidí. Opět najděte cestu, kudy k vám domů mravenci přicházejí a posypte toto místo solí. Nasypte ji také pod práh dveří. Tuto bariéru mravenci překonají jen stěží.

11. Aromatické bylinky a koření mravencům nevoní

Aromatické bylinky a koření mravencům nevoní

Mravenci mohou napadnout cukr, papriku a další pochutiny nebo koření ve vaší spíži. Udržujte proto tyto produkty v bezpečí. Připravte si bobkové listy, případně šalvěj, skořici nebo hřebíček, a dejte je dovnitř kořenek nebo do jejich blízkosti. Pokud máte obavy, že by pochutiny mohly načichnout, vemte si lepící pásku a přilepte zmiňované bylinky na víko nádoby, ve které skladujete koření. Tento trik funguje také ve skříních, kde skladujete své prádlo. Udělejte si z těchto bylinek a koření směs a vložte do bavlněných pytlíků. Nejenže odpudí většinu hmyzu, ale navíc krásně provoní váš šatník.

12. Tělový pudr nebo zásyp jako repelent proti mravencům

Tělový pudr nebo zásyp jako repelent proti mravencům

Pro účinné odpuzování mravenců organickým způsobem můžete kolem základů domu a známých přístupových míst, jako jsou okna a dveře, rozptýlit tělový pudr nebo zásyp. Je to další velmi efektivní organický repelent proti mravencům. Mimo něj můžete použít například také vinný kámen, borax, práškovou síru nebo olej z hřebíčku. Můžete zkusit také výsadbu máty kolem základů domu, případně jí dejte do oken.

13. Ocet udělá mravencům kyselý život

Ocet udělá mravencům kyselí život

Smíchejte stejné díly vody a bílého octa a směs nalijte do rozprašovače a postříkejte s ní mraveniště a všechny oblasti, kde se mravenci nachází. Mravenci totiž nenávidí vůni octa. Nebude to dlouho trvat a mravenci si sbalí svých pár švestek a odstěhují se. Tuto směs v rozprašovači můžete použít také na výletě nebo pikniku. Pokud máte kolem svého domu mravenišť hodně, můžete ocet nalít přímo na ně. 

14. Chemická past na mravence

Chemická past na mravence - Detia

Pokud nemáte čas vymýšlet podobné organické odpuzovače a jedy na mravence, můžete přistoupit k radikálnímu řešení pomocí chemické látky. Jednou z nejlepších a nejúčinnějších je chemická past na mravence – nástraha na hubení mravenců je Detia. Tuto past můžete použít v domácnostech a to včetně kuchyní. Nástraha je v podobě hliníkové konzervy, ve které jsou umístěny pro mravence velmi lákavé a chutné látky na bázi cukru. Tyto látky navnadí mravence dovnitř pasti a ty je sežerou. Nejenže se nakrmí, ale navíc začnou jedovaté látky odnášet také královně, která po pozření zahyne, což způsobí vyhubení celé kolonie. A to je právě důvod, proč je Detia tak účinná a oblíbená past na mravence.

Kupte u nás v e-shopu: Nástraha Detia na hubení mravenců

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This