Věděli jste, že celá řada běžně používaných domácích čisticích prostředků obsahuje nebezpečné toxické látky, které nemají z dlouhodobého hlediska dobrý vliv na vaše zdraví? Tyto produkty jsou sice schváleny mezinárodními normami, i přesto ale mohou obsahovat látky, které negativně působí na lidský organismus. Udělejte si proto DETOX domova a zbavte se co největšího množství toxických látek. Budete tak před nimi chránit nejen sebe, ale celou svou rodinu. Víme, jak na to.

Toxiny v domácích čisticích prostředcích

Toxiny jsou chemické a pro člověka zdravotně nebezpečné (toxické) látky. Životní prostředí je toxiny doslova zahlceno. Přispívají k nárůstu hmotnosti, obezitě a cukrovky. Dnes už zkrátka nestačí řešit jen to, co jíme, ale také to, co dýcháme a vstřebáváme z běžných produktů, jako jsou plasty, kovy a chemické látky vyskytující se v běžných čisticích prostředcích. Bylo u nich totiž prokázáno, že zpomalují lidský metabolismus, což vede k nárůstu hmotnosti a dalším mnohem závažnějším onemocněním. Pokud se jim budete vyhýbat, uděláte jedině dobře!

Jaké látky obsahují čisticí prostředky

Čisticí prostředky obsahují celou řadu potenciálně problematických složek, jako jsou vonné látky a přísady, které obsahují karcinogeny formaldehyd a chloroform. Výzkum prokázal, že tyto látky mohou přispívat k různým zdravotním problémům, včetně rakoviny.

Látky, jako polychlorované bifenyly (PCB, PCBs) byly sice ve většině zemí zakázány už před několika desetiletími, přesto ale jejich účinky stále přetrvávají a akumulují se v našem prostředí a dokonce i v našem těle.

Studie předních vědců (Orianne Dumas, Ph.D. a David Vizcaya): Čisticí prostředky zvyšují riziko plicních onemocnění, prokázaly studie. Vdechujete je také!

Jak toxiny ovlivňují vaše zdraví

Toxiny působí na tělo akutně a kumulativně. Pokud si potřísníte čisticím prostředkem pokožku, může to způsobit akutní popáleniny, což v některých případech může vést až k ošetření lékařem. Mnohem škodlivější je nenápadné dlouhodobé hromadění toxinů v těle. To si pravděpodobně ani neuvědomujete. Možná si nevšimnete expozice, ale v průběhu času můžete naměřit ve vaší krvi, moči a vlasech syntetické chemikálie a zjistíte, co máte vlastně v těle. Nejvíce škodlivý bývá původní toxin, nicméně také toxinové metabolity, což jsou látky, které vznikají, když vaše játra chemicky změní původní toxickou směs na ještě horší chemikálii.

Čisticí prostředky zvyšují riziko plicních onemocnění, prokázaly studie. Vdechujete je také!

Chemické přípravky, které používáte pro čištění koupelny, prádelny nebo kuchyně se váže na vaše hormonální receptory, bioakumulují a způsobují celou řadu zdravotních příznaků. Mezi nejčastější zdravotní komplikace patří rakovina, alergie, astma a reprodukční schopnosti.  

„Je překvapivě snadné minimalizovat účinek toxinů v každodenním životě tím, že uděláme malý výzkum a změníme některé z vašich starých, toxických produktů na nové, zdravější.“

Jak minimalizovat toxiny v domácím prostředí

Mezi největší přínosy toho, že se zbavíte toxinů v domácnosti, je pozitivní vliv, který to bude mít na vaše děti. Pamatujte si, že ekologické čisticí prostředky jsou šetrnější také k člověku, ale ne každý produkt musí splňovat přísné požadavky.

Mohlo by vás zajímat: Jak poznat ekologický přípravek?

Ekologicky šetrný výrobek

Tip: Ověřte si, zda je vámi používaný čisticí prostředek v EU Ekoznačce

Začněte vlastními přírodními čističi

Vyhledávání a používání ekologicky šetrných čisticích prostředků je sice skvělé, ale je nutné jít ještě o několik kroků dál. Začněte vlastními přírodními čističi. Ušetříte peníze a zlepšíte dopad na životní prostředí. Zlepšíte mimochodem také své zdraví, protože tyto produkty obsahují méně toxických chemikálií.

Jedna z největších mylných představ mnohých lidí je to, že přírodní čističe jsou drahé, nedostupné, neefektivní nebo dokonce, že práce s nimi je časově náročná. To prostě není pravda!

Jak nahradit toxické čistící prostředky?

Všechno, co se vyskytuje ve vzduchu, všechno, co dýcháte, ale také jídlo nebo výrobky, které používáte při čištění vaší domácnosti, mohou způsobovat toxické přetížení organismu. Minimalizace toxického zatížení a optimalizace čisticích prostředků je skvělý start DETOXU domova. Máme pro vás nízko toxické alternativy, které jsou jednoduché, ekologické a navíc cenově dostupné. Pojďme na to!

Přírodní alternativy čisticích prostředků na koupelnu

Přírodní alternativy čisticích prostředků na koupelnu

Spáry dlaždice: Abyste uvolnili nečistoty, napařte koupelnu. Směs jedlé sody a citronové šťávy smíchejte a udělejte z nich pastu. Pomocí starých zubních kartáčků, nebo prsty, vetřete pastu do spár dlaždiček. Nechte několik minut působit a poté otřete vlhkým hadříkem.

Toaleta: Nejdříve utřete vnější část toalety pomocí roztoku teplé vody a přírodního mýdla. Poté vyčistěte víko – nezapomeňte také na vnitřní stranu. Stejným způsobem vyčistěte část víka, na kterém se sedí. Při čištění záchodové mísy můžete použít kvalitní ekologický čistič s dezinfekčními účinky. Poklud je mísa velmi špinavá, použijte ¼ šálku boraxu a ⅓ šálku bílého octa. Vytvořte směs, nalijte ji do záchodové mísy a nechte přes noc působit. Ráno si vezměte štětec a spláchněte.

Vana, sprcha a umyvadlo: Vyčistěte roztokem sody a vlhkým mikrovláknovým hadříkem. Tím odstraníte nejen nečistoty, ale i nepříjemné zápachy. Nebudete pak potřebovat už žádné chemické osvěžovače vzduchu. Vodní baterii a kohoutky vyčistěte bílým octem, ale poté je dobře omyjte teplou vodou, protože ocet může povrch z dlouhodobého hlediska poškodit.

Tip: Mikrovláknová utěrka a hadřík v souvislosti s úklidem. Výhody, výběr, použití, čištění a praní

Přírodní alternativy čisticích prostředků na kuchyň

Přírodní alternativy čisticích prostředků na kuchyň

Trouby a sporák: Použijte čtyři lžíce jedlé sody na pečení a jeden sáček boraxu. Přidejte trochu vody a vytvořte pastu, kterou vlhkým mikrovláknovým hadříkem otřete troubu.

Mikrovlnné trouby: Rozpulte citron a vymačkanou šťávou vytřete vnitřek mikrovlnky. Nastavte ji na střední teplotu a pusťte na minutu až dvě. Otřete zbytky citronu vodou a hadříkem, ideálně mikrovláknovým. Zbavíte se mastnoty, nečistot, ale i zápachu.

Odpad: Nasypte jednu lžíci jedlé sody a nalijte jeden šálek bílého octa do odpadu. Zalijte konvicí vařící vody. Vzniknou bubliny a pěna, která odstraní nečistoty a vypudí zápach. Pokud je odpad hodně zanesený, opakujte stejný postup několikrát za sebou.

Nádobí: Do vody, kterou oplachujete nádobí, nalejte dvě čajové lžičky bílého octa. Tím se nádobí sterilizuje a zbaví bakterií. Pro mytí opět použijte mikrovláknový hadřík.

Pamatujte ale na to, že na každý čištěný prostor nebo sektor byste měli používat jiný hadřík, aby nedocházelo ke křížové kontaminaci. Více se dozvíte v článku Systém barevného kódování při úklidu a kontrola infekce – část 5 (Barvy vybavení a čisticích prostředků)

Prkénko: Chcete-li odstranit nečistoty a pachy z dřevěného prkénka nebo z kuchyňské desky, používejte na čištění suchý hořčičný prášek. Pro dezinfekci pak můžete použít citron nebo bílý ocet.

Přírodní alternativy pro odstraňování skvrn

Přírodní alternativy pro odstraňování skvrn

Červené víno: Okamžitě posypte potřísněný materiál kuchyňskou solí nebo sodou a zakápněte teplou vodou. Nechte několik minut roztok působit a pak normálně umyjte, případně vložte do pračky.

Salátový dresink: Aplikujte kukuřičnou mouku nebo kukuřičný škrob, aby absorbovali mastnotu. Pokud zůstane skvrna, použijte ještě bílý ocet, dokud skrna nezmizí. Nakonec umyjte jako obvykle vodou.

Čokoláda: Namočte 30 minut ve studené vodě, poté povrch omyjte jako obvykle vodou.

Curry: Zakápněte potřísněný povrch čerstvou citronovou šťávou. Nechte chvilku působit a poté očistěte vodou.

Vosk ze svíčky: Chcete-li odstranit z tkaniny vosk, umístěte na něj kousek savého papíru, ideálně pijáku, a zažehlete žehličkou, dokud papír nevstřebá veškerý vosk.

Osvěžovač vzduchu: Použijte dva šálky studené vody, jednu čajovou lžičku sody (k neutralizaci kyselých vůní), jednu lžíci citronové šťávy (k neutralizaci alkalických zápachů) a několik kapek svého oblíbeného esenciálního oleje. Nalijte roztok do rozprašovače a použijte jako přírodní osvěžovač vzduchu.

Přírodní alternativy pro všeobecné čištění

Okna: Vezměte kbelík s teplou vodou. Přidejte jeden díl bílého octa do čtyř částí vody. Okna čistěte pomocí houby, ideálně mikrovláknové. Jako alternativu můžete použít směs vody a kukuřičné mouky, kterými vytvoříte jakousi mléčnou konzistenci. Pro čištění a leštění použijte ideálně mikrovlákno. Můžete také namíchat čtvrtku šálku bílého octa do kbelíku s teplou vodou.

Obecný čisticí prostředek: Smíchejte jeden šálek bílého octa s vodou a nalijte roztok do rozprašovače. Poslouží vám jako přírodní čisticí prostředek bez zbytečných toxinů. Chcete-li dosáhnout lepšího účinku čištění, doporučujeme roztok zahřát. Bílý ocet dokáže zabít až 92 % bakterií.

Tip: Skoncujte s hmyzem ve vašem bytě. Ekologicky bez použití insekticidů

Skoncujte s hmyzem ve vašem bytě. Ekologicky bez použití insekticidů

Závěrem

Díky těmto jednoduchým změnám ve způsobu čištění dramaticky snížíte denní expozici toxinů. Tyto a jiné domácí alternativy potenciálně toxických čisticích prostředků pro domácnost mohou minimalizovat toxické zatížení a současně ušetřit peníze a i vaše zdraví.

Share This