Použití toalet mimo domov bývá pro mnohé velmi nepříjemné. Většinou se na nich totiž setkáte s určitou mírou nečistoty. Sami víte, že není nic horšího, než když jsou špinavé a nepříjemně zapáchají. Asi taky víte, že to má silně negativní dopad na veřejné mínění o provozovně, která takové toalety akceptuje. To platí zejména pro restaurace, kavárny a jiné gastronomické provozy. Někdy ale i přesto, že toalety pravidelně a poctivě uklízíte se příčina zápachu těžko odhaluje. My pro vás máme několik tipů, čím to může být, ale také doporučení, jak se zápachu na veřejných toaletách zbavit. Pojďme na to!

Příčiny zápachu toalet

Nejpravděpodobnější příčinou, proč zapáchají toalety ve vaší restauraci nebo jiném podniku i přesto, že je pravidelně dezinfikujete, může být:

  1. Špatné odvětrávání
  2. Špatně vytřená podlaha
  3. Nečistoty v omítce a spárách
  4. Skryté plísně a bakterie
  5. Chemický “osvěžovač vzduchu”

„Než se pustíte do čtení příčin, mohla by vás zajímat Studie: Neviditelný svět na veřejných toaletách

1. Špatné odvětrávání

Jednou z prvních příčin, proč vaše toalety zapáchají, může být špatné odvětrávání. To může být buď poddimenzované, tedy nedostatečně výkonné vůči velikosti odvětrávaného prostoru, ale také zanesené nebo zcela nefunkční z jakéhokoliv důvodu.

Opatření: Zkontrolujte, zda je odvětrávání na toaletách v dobrém provozním stavu, případně ho nechte opravit. Pokud zjistíte, že je zanesené prachem, vyčistěte ho nebo nechte spravit odborníkem. Pokud je prostor odvětráván klimatizací, zvažte její odbornou kontrolu a vyčištění.

2. Špatně vytřená podlaha

Druhou nejčastější příčinou páchnoucích toalet je špatně vytřená podlaha. Pokud na ní totiž zůstanou nečistoty a bakterie, mohou po čase zapáchat. Nejčastějším důvodem špatně vytřené podlahy je použití mopu. Po vytření mopem na podlaze totiž zůstane zhruba 30 – 60 % špíny a bakterií. Proč je tomu tak, se dočtete v článku 5 důvodů, proč už nikdy na vytírání podlahy nepoužívat mop.

Podívejte se také na video, ve kterém jsme pomocí ATP testu změřili čistotu podlahy po vytření mopem a následně po vytření úklidovým strojem.

Opatření: Odnaučte vaši uklízečku návyky špatného používání mopu! Je nepřípustné, aby vytírala stále stejnou špinavou vodou. V takovém případě totiž nedochází k čištění podlahy, ale pouze k roztírání nečistot a roznášení bakterií na další místa. Používejte raději kvalitní a extrémně výkonné podlahové stroje, které odstraní až 99,9 % všech nečistot a bakterií. Pokud není jiná možnost, než vytírat podlahu mopem, používejte mopovací systém s více nádobami na vodu a výměnnými mikrovláknovými hadry – například OmniFlex™ Microfiber Trolley System.

3. Nečistoty v omítce a spárách

Také dlouhodobé a zažrané nečistoty v omítce nebo spárách dlaždiček způsobují nepříjemný zápach. Tyto materiály jsou dobře porézní a vsakují se do nich zejména odrážející se moč z pisoárů a nečistoty z bot. Nečistoty se tak stávají skvělým zdrojem potravy pro bakterie, které tvoří tento zápach.

Nečistoty v omítce a spárách

Opatření: Při projektování toalet myslete na tuto problematiku a konzultujte to s architektem. Čistěte a dezinfikujte v pravidelných intervalech spáry dlaždiček. Pro čištění toalet používejte ideálně bezdotykový úklidový systém, jako je například Kaivac 1200 No-Touch Cleaning System.

4. Skryté plísně a bakterie

Skryté plísně, o kterých ani netušíte, mohou být další příčinou zapáchajících toalet. Mohou se nacházet kdekoliv, zejména pak na špatně dostupných místech – například v podlahové kanalizaci, pod kryty osvětlení nebo v sádrokartonovém stropě. Uvědomte si, že plíseň roste zejména v teplém a vlhkém prostředí.

Skryté plísně a bakterie

Opatření: Zkontrolujte podlahovou kanalizaci, odtokové kanálky a samozřejmě také kryty osvětlení. Pokud je na toaletách sádrokartonový strop nebo zdi, a je-li to možné, zkontrolujte, zda se plíseň nevyskytuje zezadu.

5. Chemický “osvěžovač vzduchu”

Mnozí si myslí, že zápach z toalet odstraní nebo zamaskují použitím chemického “osvěžovače vzduchu”. To je ale velký omyl. Nejen, že zápach neodstraní, ale spíš přidá další vrstvu zápachu.

Opatření: Nepoužívejte chemický osvěžovač vzduchu, jako maskování dlouhodobého zápachu na toaletách. Používejte ho jen jako decentní provonění na čistých a nezapáchajících místech. V moderních a ekologicky smýšlejících provozech se dokonce místo chemických prostředků používají přírodní produkty – bylinky, ovoce, přírodní vonné esence apod.

Share This