Studie Americké společnosti pro mikrobiologii zjistila v roce 2015, že veřejné toalety, dokonce i ty nejčistší, často obsahují neviditelnou „mikrobiální zoologickou zahradu“, která se navíc obnovuje jen několik minut po vyčištění a dezinfekci. Jak k tomu vědci dospěli a co přesně zjistili?

Jak probíhal výzkum?

Vybrali čtyři toalety na státní univerzitě v San Diegu. Dvě dámské toalety, přičemž jedna byla celkem zaneprázdněná a druhá spíš méně používaná. Stejně tak vybrali i dvě pánské toalety s podobnými parametry.

Toalety byly důkladně uklizeny čisticím roztokem z bělícího prostředku, u nás známé jako Savo. Bělící prostředky jsou dnes v profesionálním úklidovém průmyslu používány celkem šetrně. To proto, že může mít determinantní dopady na uživatele a životní prostředí, zejména pokud jsou používány nesprávným způsobem. Nicméně není pochyb o tom, že bělidlo je vysoce účinný dezinfekční prostředek a zabíjí mnoho forem bakterií, stejně jako viry spojené například s chřipkou.

Jakmile vědci vyčistili toalety čisticím roztokem, analyzovali následující plochy:

  • toaletní prkénka,
  • podlahy před toaletami,
  • dávkovače na mýdlo.

Vědci hledali a zkoumali zejména mikrobiální vzorky. Dokonce používali technologii genetického sekvenování, která detekuje mikroskopické organismy, které nevyrůstají ani v Petriho miskách.

Co tedy vědci našli?

  • Během jedné hodiny byly všechny čtyři toalety rekolonizovány mikroby, které ohrožují zdraví.
  • Byl zjištěn výskyt fekálních bakterií na toaletních sedadlech i na dávkovačích mýdel.
  • Celkově bylo odhaleno 77 000 zřetelných stop bakterií, přičemž některé byly ale mrtvé nebo spící.
  • Bakterie nerostly stejnou rychlostí. Některé se rozvinuly rychleji, jiné pomaleji.
  • Po pěti hodinách byla nalezena na všech čtyřech toaletách, a navíc v ohromujícím množství, jedna forma bakterií, konkrétně Staphylococcus.

Staphylococcus způsobuje kmenové infekce různých typů. Může být dráždiví, například, pokud se vyvíjí v nosu nebo uších. Léčení probíhá obvykle pomocí antibiotik. Pokud se ale kmenové infekce dostanou do krevního oběhu, mohou způsobit velmi vážná onemocnění. Je nutné poznamenat, že MRSA (Meticilin-rezistentní zlatý stafylokok), který je rezistentní na většinu antibiotik, je verze kmenové infekce. V této studii naštěstí nebyly detekovány žádné MRSA na toaletách.

Vědci pokračovali v testování toalet, přičemž počet bakterií se počítal celých osm týdnů. Během této doby vědci zjistili, že i po vyčištění se opakovaly stejné vzorky. Po asi hodině se obnovila mikrobiální zoo.

Důležité otázky týkající se tohoto výzkumu

Byla to velmi profesionálně provedená studie, kterou financoval Alfred P. Sloan z nadace mikrobiologie programu Built Environment, a to spolu s prostředky poskytnutými University of Chicago Research Computing Center. Jinými slovy, nebyla financována žádnou organizací, která by hledala konkrétní výsledek a byla nějak ve střetu zájmu.

Přesto ale vzniklo několik zásadních otázek týkající se samotného výzkumu, který nezmiňuje, jak byly tyto povrchy (toaletní sedátka, podlahy, držadla na dávkovačích mýdla) vlastně čištěny. A protože tato studie byla provedena v roce 2015, je možné, že výzkumníci nepoužívali nejmodernější technologie čištění.

Například je pravděpodobné, že podlahy byly vyčištěny pomocí mopů a kbelíků. Pokud se tak opravdu stalo, nemůžeme se divit takto katastrofálním výsledkům. Klasické podlahové mopy totiž jen roznáší špínu a zanechávají mokrou podlahu. Ta se pak stává rájem bakterií a perfektním zdrojem šíření nemocí. Podívejte se na naše video, na kterém jsme změřili jsme pomocí ATP testu čistotu podlahy, která byla vytřená klasickým mopem a kvalitním úklidovým strojem.

Existují také studie, které poukazují na účinnost čisticího roztoku při použití s mopem. Při použití bělidla je účinek slabší, protože mop shromažďuje nečistoty a bakterie.

Totéž platí i při utírání povrchů pomocí postřikovačů s čistícími látkami. Když se totiž tkanina nasytí nečistotami a bakteriemi, začne je rozšiřovat na jiné povrchy. A opět, síla čisticího roztoku může být během čisticího procesu výrazně snížena.

Používejte kvalitní úklidové stroje

Několik studií, které se odehrávaly před více jak deseti lety, zase naznačují, že je to méně pravděpodobné, kdyby se používaly „napájené“ systémy čištění toalet. Naše úklidová firma používá například:

OmniFlex™ Spray and Vac

OmniFlex™ Spray and Vac – všestranný čisticí stroj nejen na toalety a sociální zařízení

OmniFlex™ Spray and Vac - všestranný čisticí stroj nejen na toalety a sociální zařízení

KaiVac 1200 No-Touch Cleaning System

Dokonalý úklid toalet, sprch a umýváren s úklidovým strojem KaiVac 1200 No-Touch Cleaning System

KaiVac 1200 No-Touch Cleaning System

S těmito úklidovými systémy se čisticí roztoky aplikují na povrchy a následně se vyplachují. Vlhkost a nečistoty se vysávají a nezůstanou tak na povrchu. Povrchů se totiž nedotýká mop ani čisticí hadry, takže neexistuje, nebo je zcela minimalizován, způsob šíření bakterií. Ve skutečnosti studie ukazují, že mopy za sebou nechávají 30 – 60 % nečistot a bakterií.

Znamená to, že tato studie je chybná?

To určitě ne. Každý den se miliony toalet stále čistí mopy a podobnými nehygienickými prostředky. Studie, jako je tato, slouží spíš jako varování. Pokud je ochrana lidského zdraví naším hlavním problémem, pak musíme přehodnotit, jakým způsobem jsou toalety vlastně čištěny.

Další zajímavé studie z oblasti úklidu, čištění a hygieny:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Funkční (nutné)

Tzv. funkční soubory cookie jsou nutné pro základní funkce stránky. Mezi ně patří soubory cookie, které stránce umožňují si vás zapamatovat při procházení stránky prostřednictvím analytického nástroje Google Analytics. Umožňují používat nákupní košík a pokladnu a také pomáhají se zabezpečením a plněním předpisů.

Google Tag Manager (Google Analytics)

Remarketing

Shromažďování údajů pro remarketing v Obsahové a Vyhledávací síti. Jedná se o údaje o přihlášených uživatelích, kteří Googlu umožnili přidružit informace o historii procházení obsahu v prohlížeči a aplikacích k jejich účtu Google a tyto údaje používat k zobrazování personalizovaných reklam.

Google.com, Seznam.cz

Přehledy inzerce

Funkce inzertních přehledů, jako jsou přehledy demografických údajů a zájmů publika, přehledy DoubleClick Campaign Manager a DoubleClick Bid Manager a přehledy zobrazení v Obsahové síti Google, které nám pomáhají lépe porozumět našim uživatelům.

Google.com

Share This