Provozujete nemocnici, lékárnu, zubní ordinaci nebo jiné zdravotnické zařízení a záleží vám na vysoké úrovni čistoty a hygieny? Připravili jsme pro vás několik klíčových informací, které vám pomohou s vytvořením efektivního programu dezinfekce podlah.

Jakákoliv dezinfekce má ve zdravotnictví přímý dopad na zdraví a bezpečnost pacientů, návštěvníků a zaměstnanců. Je proto zcela zásadní, aby vedoucí zdravotnických zařízení pravidelně přehodnocovali, kontrolovali a revidovali svůj plán prevence infekcí.

Podlaha patří mezi povrchy, které by měly manažeři zdravotnických zařízení zařadit do svého plánu kontroly infekcí. I když se to nemusí zdát zrovna jako důležité, v mnoha situacích je dezinfekce podlahy opravdu prioritou. Místo toho někteří považují dezinfekci podlahy za zbytečné úsilí, protože věří, že výsledek nemá opodstatnění s náklady, které jsou spojené s prací.

V dnešní době se průmyslový standard pro dezinfekci podlah mění v důsledku rostoucího povědomí o škodlivých bakteriích, které se na podlahách nacházejí, a jejich potenciálu šířit se do dalších míst v důsledku dotyku prostřednictvím bot, rukou nebo různých zařízení dotýkajících se země. V důsledku toho se nemocnice stále více spoléhají na postupy dezinfekce podlahy, aby zmírnily nepříznivé účinky na pacienty a náklady spojené s nebezpečnými patogeny.

Mohlo by vás zajímat: Mop pro úklid v nemocnicích? Existenční přežitek a ráj nebezpečných nemocí!

Pravidelně vysoká návštěvnost nemocnice by měla udržovat úklidové pracovníky v neustálém provozu 24 hodin denně. Nemocnice by měla také dodržovat pravidla pro správnou dezinfekci podlahových krytin. Dodržováním těchto strategií může každé nemocniční zařízení vytvořit dezinfekční program, který je funkční a efektivní.

Berte podlahy jako povrch s častým dotykem

Je běžné, že pracovníci úklidu upřednostňují dezinfekci dávkovačů mýdel, zábradlí, klik dveří a pracovních desek, protože jsou to zřetelnější povrchy, které vyžadují častý kontakt rukou. Podlahy však vyžadují stejnou pozornost! Existuje nespočet způsobů, jak může dojít ke kontaminaci podlahy – například dotykem spodní části obuvi, položením tašky nebo batohu, které předtím byly na jiném povrchu, ale také zbytkovými bakteriemi, které jsou obyčejně ve vzduchu.

Je proto velmi důležité zjistit, jak se bakterie přenášejí z podlahy na jiné kritické povrchy. Podle studie World Journal of Microbiology and Biotechnology jsou například invalidní vozíky významným zdrojem křížové kontaminace ve zdravotnických zařízeních. Pacientovi ruce se dotýkají kol vozíku, na kterém se pohybuje po místnosti, koupelně nebo chodbě. To představuje potenciální šíření škodlivých bakterií nebo organizmů, které jsou odolné vůči antibiotikům.

Mohlo by vás zajímat: Bezdotykový úklid nemocnic. Stop křížové kontaminaci a šíření nozokomiálních infekcí

Také návštěvníci nemocnice nebo jiného zdravotnického zařízení svým jednáním často šíří bakterie a ani si to neuvědomují. K přenosu dochází například, když pokládají své kabelky či jiné osobní věci na podlahu a následně je přemístí na stůl nebo jiný povrch, kterého se lidé často dotýkají.

Přestože se jedná o dva zcela běžné přispěvatele křížové kontaminace, je důležité si uvědomit, že se patogeny přenášejí vzduchem a kontaktem. V důsledku toho, i když podlahy nejsou obvykle považovány za povrch s častým dotykem, je třeba myslet na to, že ty, které nejsou pravidelně dezinfikovány, jsou stále potenciálním ohniskem bakterií.

Vykročte správnou nohou

Existují klíčové postupy a produkty, které mohou poskytovat optimální výsledky dezinfekce. Čištění je prvním důležitým krokem v celém tomto procesu. Odstraňování prachu a jiných nečistot je rozhodující pro každé rutinní čištění podlahy, protože dochází k eliminaci prachových částic, které mohou hostit škodlivé bakterie. Teprve po řádném vyčištění podlahy se přistupuje k její samotné dezinfekci. Při výběru čisticího prostředku doporučujeme vybírat dostatečně kvalitní a k přírodě šetrný produkt.

Mohlo by vás zajímat: Vyšší stupeň dezinfekce a dvoustupňová dezinfekce

Po čištění dezinfikujte

Poté, co byly podlahy očištěny od prachu a jiných nečistot, je možné začít s dezinfekcí. Výběr produktů pro dezinfekci je zásadní, protože ovlivňuje bezpečnost návštěvníků nemocnice. Níže uvádíme doporučené postupy, které je třeba při rozhodování vzít v úvahu.

Zkraťte dobu kontaktu. Vyberte si přípravek se zkrácenou dobou účinku, abyste minimalizovali překážky v oblastech s vysokým provozem.

Zajistěte chemickou přesnost. Pro správné čištění a dezinfekci povrchů je důležité používat správné množství chemikálií. Mopovací systémy, které jsou vybaveny chemickým dávkovačem, poskytují větší kontrolu nad přesným nanášením dezinfekčního prostředku na podlahu.

Zvažte možnosti na jedno použití. Vypouštěcí podložky v odpadovém kanálku mopu mohou obsahovat nebezpečné bakterie, které přispívají ke křížové kontaminaci. Použití jednorázových podložek pomůže snížit vzájemnou kontaminaci bakterií, které jsou na podlahách.

Snižte únavu pracovníka úklidu. Fyzická námaha je starost o jakýkoliv úkol vyžadující stereotypní opakování. Pro zmírnění únavy používejte mopovací systém s ergonomickými funkcemi.

Dbejte na vysokou kvalitu mopovacího systému. Používejte pouze úklidové vozíky s více nádobami (vaničkami), které umožňují na podlahu aplikovat vždy čistou vodu. Přečtěte si, jak vybrat správný úklidový vozík. 8 kritérií, podle kterých vybírat

Používejte mikrovláknové mopy, které se po vytření určitých metrů čtverečních vymění za čisté. Je to velmi efektivní řešení, díky kterému udržíte riziko křížové kontaminace na minimu. Pro profesionální použití je ideální například víceúčelový úklidový vozík OmniFlex™ Microfiber Trolley System.

Nejlepší je používat místo mopu mycí stroj. Ten totiž dokáže odstranit podstatně více nečistot než klasický mop. Naše úklidová firma používá podlahové mycí a čisticí stroje americké značky Kaivac, které odstraní až 99,8 % nečistot.


Mohlo by vás zajímat: ATP test, luminometr a bioluminiscence. Tři pojmy, které odhalí kvalitu úklidu

Share This