Máte problémy s udržením čistoty a hygieny ve vaší škole? Měli jste kontrolu z hygieny, která odhalila nedostatky, jež byste rádi odstranili? S velkou pravděpodobností v tom bude hrát významnou roli omezený rozpočet na úklidové služby, špatně proškolený personál, ale také zastaralé úklidové systémy a technologie, které jsou navíc závislé na chemických látkách. Změňte úklid ve vaší škole ještě dnes, a to bez větších investic a komplikací. Poradíme vám, jak na to!

  1. Ukončete zastaralé metody úklidu a vyhoďte mop
  2. Přejděte na pokročilý úklid a pořiďte si úklidový stroj
  3. Zpracujte efektivní hygienický plán a držte se ho

1. Ukončete zastaralé metody úklidu a vyhoďte mop

Převážná většina škol má zakotveno ve svých čisticích systémech velmi zastaralé metody úklidu. Tyto metody, které se ve školách drží zuby nehty, ještě z dob dávných, představují používaní neúčinných mopů a různých ždímacích systémů. Ty jsou však velmi neefektivní, pomalé a navíc nebezpečné.

Více informací o používání podlahových mopů se dočtete v článcích:

Jakoby školy nic jiného než mopy neznaly. V důsledku jejich používání totiž trpí nižšími standardy úklidu. Odborné světové studie ukázaly, že úklid ve školách ovlivňuje výkon studentů i učitelů – nemoci a nižší morálka. Špatný úklid navíc poškozuje reputaci školy u rodičů. Může mít za následek zvýšený výskyt bakterií, ze kterých se mohou šířit nemoci. Pro školu to pak znamená zvýšené riziko placení náhrad za chybějící nemocné učitele.

Zbavte se proto starých a nefunkčních úklidových systémů, jako jsou ruční mopovací a ždímací systémy a okamžitě je nahraďte moderní úklidovou technikou. A vůbec nemějte strach z vysoké investice. K tomu se ještě dostaneme.

2. Přejděte na pokročilý úklid a pořiďte si úklidový stroj

Pokud chcete zvýšit úroveň čistoty a hygieny ve vaší škole, musíte nejdříve změnit celkový přístup k úklidu. Začněte tím, že změníte úklidové technologie. A jak na to? Zlomte násadu mopu a začněte úklid s novým čisticím strojem. Mop totiž podlahu nevyčistí, ale pouze rozetře špínu a roznese ji do dalších částí školy.

Co se děje mezi mopem a podlahou?

Je to zcela jednoduché. Uklízečka namočí mop do kbelíku a vytře část podlahy. Špinavý mop pak vyždímá do kbelíku s vodou a čisticím prostředkem. A zde nastává zásadní problém. Další vytírání podlahy provádí uklízečka stejným mopem a stejnou vodou, tedy špinavou vodou. Tento proces se opakuje stále dokola. Nečistoty z podlahy se přesunou do kbelíku a s kbelíku zpět na podlahu. Takže vlastně nedochází téměř k žádnému odstraňování nečistot z podlahy, ale pouze k rozmatlávání špíny a roznášení škodlivých bakterií.

To ale není vše. Při čištění podlah se používají různé chemické čisticí prostředky. Věděli jste, že je mop nedokáže spolehlivě vytřít? Z velké části totiž zůstanou zaschlé na podlaze a později se začnou odpařovat a uvolňovat do ovzduší, což představuje riziko, že je budou vdechovat děti. To si určitě žádný rodič nepřeje.

Co se děje mezi úklidovým strojem a podlahou?

Úklidový stroj, narozdíl od klasického mopu, nikdy nepoužívá na vytírání podlahy stejnou vodu dvakrát. Veškerou špínu totiž rovnou vysaje, což výrazně snižuje riziko křížové kontaminace. Je však důležité vybrat ten správný stroj.

Naše úklidová firma používá dlouhodobě pro čištění podlah super výkonné podlahové stroje od americké firmy Kaivac. Tyto stroje mají nejen vysoký sací výkon, ale jsou také jednoduché na obsluhu, minimálně poruchové a hlavně odstraňují až 99,8 % všech nečistot a bakterií. Firma Kaivac je držitelem několika patentů a ocenění – vítěz Sanitary Maintenance Distributor Choice Award 2017 s produktem OmniFlex SUV nebo vítěz ISSA Awards – Green Product 2007 na mezinárodním veletrhu ISSA / INTERCLEAN® North America, který je největší obchodní výstavou pro profesionální úklid v USA.

Práce s kvalitním úklidovým strojem, který dokáže podlahu vytřít, zbavit většiny nečistot a dokonale vysušit, je bezpečnější. Nejen že snižuje riziko uklouznutí, ale také křížové kontaminace bakterií.

Stroje Kaivac jsou navíc ekologické. Dokáží snížit spotřebu chemických čisticích prostředků až o 90 %. Pokud to nevyžaduje nějaký předpis nebo zákon, můžete pro čištění podlah používat jen čistou vodu bez jakýchkoliv chemikálií nebo dezinfekčních prostředků.

„Tak na co ještě čekáte? Myslíte si, že jsou úklidové stroje drahé? Spočítejte si návratnost investic a uvidíte, že to nemusí být pravda. K výpočtu použijte online kalkulačku Kaivac.“

OmniFlex™ AutoVac – mycí stroj na čištění tvrdých podlah

OmniFlex™ AutoVac - mycí stroj na čištění tvrdých podlah
OmniFlex™ Dispense and Vac – úklidový stroj pro gastro provozy

OmniFlex™ Dispense and Vac non food - podlahový mycí stroj pro úklid v potravinářství a průmyslu
OmniFlex™ Spray and Vac – čisticí stroj nejen na toalety

OmniFlex™ Spray and Vac - všestranný čisticí stroj nejen na toalety a sociální zařízení
OmniFlex™ Microfiber Trolley System – alternativa mopu

3. Zpracujte efektivní hygienický plán a držte se ho

Hygienický plán je velmi důležitý technický dokument, který používají profesionální úklidové firmy. Nejčastěji se využívá v provozech, které vyžadují vyšší úroveň čistoty a hygieny nebo tam, kde je přímo vyžadován zákonem.

Obsahem hygienického plánu jsou informace o tom, co a čím se má čistit, jak provádět dezinfekci, jakou používat úklidovou techniku a jiné vybavení pro úklid, v jakých intervalech provádět úklid, jak dávkovat čisticí prostředky, jak postupovat při aplikaci čisticích prostředků apod.

Hygienický plán se zpracovává pro každý provoz individuálně podle typu činnosti (zdravotnictví, školství, potravinářství apod.), velikosti objektu, rizika křížové kontaminace a dalších faktorů. Zpracování se obecně doporučuje nechat na odborném poradci pro úklid a hygienu, který s tím má patřičné zkušenosti.

Plán by měl být jednoduchý, přehledný, čitelný a jasně pochopitelný. Měl by obsahovat všechny důležité informace, které jsou nezbytné pro dodržení správných technologických postupů při čištění a úklidu. Musí také splňovat platnou legislativu.

Do hygienického plánu pro školu nezapomeňte zahrnout informace o čištění podlah, používání chemických prostředků, dezinfikování toalet a sociálních zařízení, úklidu školních lavic a vynášení odpadků. Přečtěte si zákonné požadavky pro úklid v prostorách zařízení pro výchovu a vzdělávání, které jsou uvedeny v § 22 vyhlášky č. 410/2005 Sb.


Infografika od ISSA: Jak špinavá je tvoje škola

Infografika od ISSA: Jak špinavá je tvoje škola[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Share This