Úklid a čištění v odvětví průmyslu není ve většině případů zrovna lehký úkol. Průmyslové objekty jsou převážně velké, se značnou rozmanitostí prostor a obsahující celou řadu různých zařízení a technologií, na které je třeba brát ohled. Přinášíme vám několik tipů, jak na čištění podlah a efektivní úklid v průmyslu a skladech.

Obsah článku:

  • Úklid v průmyslu vyžaduje individuální přístup
  • Čistá a bezpečná podlaha na 1. místě
  • Rohože a čisticí zóny eliminují až 90 % nečistot
  • Kvalitní stroj na čištění podlah. K nezaplacení!
  • Čištění toalet a šaten. Jedině bezdotykově a 4v1
  • Výškové čištění stěn a stropů s nástrojem SpaceVac
  • Úklid kanceláří, kuchyní a stolů s KaiFly stěrkou

 

Úklid v průmyslu vyžaduje individuální přístup

V průmyslových objektech a skladech jsou často tvrdé průmyslové podlahy, na kterých je umístěno plno vybavení, strojů, regálů apod. Mimo to také toalety, sprchové kouty, kuchyně, kanceláře, technické místnosti apod. Často se zde pracuje 24 hodin denně, což proces úklidu a čištění ještě komplikuje.

Jednotlivé průmyslové prostory se od sebe navíc liší. Firmy, které vyrábí např. počítačové nebo elektrické vybavení a komponenty, se velmi liší od firem, které vyrábí potraviny, chemikálie nebo automobily. Mohou tam být místnosti nebo dokonce laboratoře, ve kterých se nachází zařízení, jež vyžadují extrémně čisté až sterilní prostředí.

V průmyslu se vyskytuje celá řada rizik a potenciálních nebezpečí. Úklidové práce je nutné proto vždy přizpůsobit místním podmínkám a to i s ohledem na bezpečnost práce, protože zaměstnanci pracují v prostředí, kde se nachází:

  • těžké stroje,
  • průmyslová maziva,
  • chemikálie,
  • skleněné vlákna,
  • zbytky kovových hoblin,
  • a jiný odpad.

To vše vyžaduje u každého průmyslového objektu individuální přístup a zohlednění při zpracování úklidového plánu

Čistá a bezpečná podlaha na 1. místě

Moderní průmyslová zařízení vypadají velmi odlišně od těch, které známe z minulosti. Podlahy jsou silnější, aby se přizpůsobily větší hmotnosti a stropy se zvyšují, aby vyhovovaly pokročilým regálovým systémům. Skladové prostory se celkově stále zvětšují. To vše představuje obrovský rozsah podlah, které je třeba pravidelně čistit a udržovat v perfektně čistém a hlavně bezpečném stavu.

Mokrá podlaha nemusí být zaručeně čistá. Změřte si úroveň úklidu pomocí ATP testu

Zvětšují se sklady, ale i požadavky na BOZP. Udržení tak velké plochy podlah bez nečistot je pro provoz skladu z hlediska bezpečnosti práce velmi důležité. Únik paliva, stopy pneumatik vysokozdvižných vozíků, štěpka a jiné nečistoty se stávají bezpečnostním rizikem s následkem uklouznutí a pádu, potažmo pracovního úrazu. Kvalitní úklidové stroje a dobře zvolený úklidový plán tak má bezpochyb podstatný vliv na snížení rizik.

 

Rohože a čisticí zóny eliminují až 90 % nečistot

Převážná většina všech nečistot představuje suché časti odpadu. Ty pochází často z venkovního prostředí, nafoukáním dovnitř, což v průmyslových podnicích řešíme instalací vchodových rohoží a čisticích zón, které dokáží zachytit drtivou většinu špíny ještě před vstupem. Nečistoty totiž poškozují podlahy a navíc vytváří špinavý vzhled celého prostoru. Nikdo nechce manipulovat a přepravovat předměty, které jsou špinavé a zaprášené.

čisticí zóny vytvořené z rohoží

Tip: Návod: Co jsou čisticí zóny, jak se dělají a jaké použít rohože?

Kvalitní stroj na čištění podlah. K nezaplacení!

Čištění podlah v průmyslu vyžaduje většinou zametání úlomků a drobných odpadů prachovým mopem nebo manuálním zametacím strojem a následné čištění drahým a komplikovaným automatickým strojem na podlahy, u kterého však musíte čekat až podlaha uschne, aby mohli všichni opět pokračovat v práci. To je zbytečně neefektivní i časově náročné.

OmniFlex™ AutoVac - mycí stroj na čištění tvrdých podlah

Lepší řešení je pořídit si kvalitní a vysoce výkonný čisticí podlahový stroj, který umí zametat a vytírat do sucha. S podobnými stroji pracuje i naše úklidová firma. Používáme úklidovou techniku americké značky Kaivac. Na podlahy v průmyslových firmách konkrétně snadno použitelný akumulátorový OmniFlex AutoVac, který kombinuje zametání, čištění a sušení podlahy v jednom. Podlahové stroje Kaivac mají následující výhody:

  • odstraní až 99,8 % nečistot,
  • eliminuje potřebu používat prachový mop,
  • vyčistí až 1.500 m2 za hodinu,
  • odstraňuje skvrny a mastnotu,
  • čistí gumové rohože.

V případě zájmu o tento nebo jakýkoliv jiný úklidový stroj Kaivac nás kontaktujte.

Čištění toalet a šaten. Jedině bezdotykově a 4v1

Úklid a čištění zázemí zaměstnanců průmyslových zařízení je opravdová výzva. Obvyklé problémy s odstraňováním nečistot, mikrobů a choroboplodných zárodků, jsou znásobeny tím, že pracovníci do těchto míst přenáší různé úlomky, prach, kapaliny, mastnotu, ale i chemikálie.

KaiVac 1200 No-Touch Cleaning System

 

Čištění toalet a šaten v průmyslu je zkrátka časově náročné a relativně složité. Ruční čištění může v závislosti na velikosti trvat i několik hodin. Pracovníci úklidu mají za úkol doplnit zásobníky mýdel, dezinfekce a toaletních potřeb, uklidit odpadky, zamést prach, dezinfikovat záchodové mísy a pisoáry, vytřít podlahy a nakonec otřít stěny a příčky.

Za mnoho let působení v oblasti úklidových služeb jsme zjistili, že nejlepších výsledků při čištění toalet a sociálních zařízení lze dosáhnout pomocí úklidového stroje Kaivac No-Touch Cleaning. Systém totiž kombinuje:

  1. vysokotlaký čistič (WAP),
  2. tryskový aplikátor dezinfekčních prostředků,
  3. vodní vysavač (extraktor),
  4. vysoušeč podlahy.

Jeden stroj tak dokáže udělat práci za čtyři. Jeho cena je přitom vůči výkonu stále velmi nízká a investice se může vrátit brzy.

Mohlo by vás zajímat: Video návod: Nastavení podlahového čisticího stroje KaiVac No-Touch Cleaning System řady 1700 a 1200

Výškové čištění stěn a stropů s nástrojem SpaceVac

Velmi problematický úklid může nastat ve výrobních firmách, kde je prašné prostředí, zejména pak kovový prach. Ten se totiž často usazuje také ve výškách – na stěnách, stropech, regálech, vzduchotechnice, klimatizaci, zářivkách, osvětlení, závěsných lávkách nebo na různých rantlech. Navíc se v prašných provozech musí dodržovat velmi složité požadavky týkající se prevence před výbuchem. Spadají totiž do prostředí s nebezpečím výbuchu (ATEX).

Mohlo by vás zajímat: Bezpečný úklid v ATEX zónách. Vysávání a čištění v oblastech s rizikem výbuchu

I to má však své řešení. Nejlepší výsledky má podle nás SpaceVac, který je určen právě pro výškové vysávání a čištění stěn, stropů a dalších těžko dostupných míst. Navíc je možné ho použít v ATEX zónách, kde hrozí výbuch. Jak se s ním pracuje se dočtete v článku Jak na odsávání prachu ve výškách, když mám vlastní průmyslový vysavač a nebo se podívejte na video níže.


Více informací na našem e-shopu: SpaceVac – čisticí systém pro úklid ve výškách

Úklid kanceláří, kuchyní a stolů s KaiFly stěrkou

Pozornost je třeba věnovat také kancelářím, kuchyním, konferenčním či technickým místnostem. Nečistoty a bakterie se usazují všude, ale nejvíce na klikách, dřezech, mikrovlnných troubách, automatech, ledničkách, klávesnicích, počítačových myších, perech, tužkách, stolech a pracovních deskách. Některé světové studie ukázaly, že počet nečistot, bakterií a škodlivých patogenů je alarmující!

Mohlo by vás zajímat:

Existují naštěstí speciální nástroje a úklidové techniky, které dokáží udržet úroveň nečistot na přijatelném minimu. S oblibou doporučujeme techniku s KaiFly stěrkou, která odstraní až 80 krát více bakterií z počítačů, stolů a jiných pracovních ploch než standardní utírání pomocí ubrousků nebo dokonce několikrát používaných hadrů. KaiFly stěrka snižuje riziko křížové kontaminace a hodí se proto do provozů, které vyžadují vyšší úroveň čistoty a hygieny.

Můžete koupit na našem e-shopu: System KaiFly – čisticí stěrka, mikrovláknový hadřík a postřikovač



Naše reference: Průmyslový úklid

Share This